
Εστιατόριο Θάμα, στο Χολαργό
Εστιατόριο Θάμα, στο Χολαργό
Η κουζίνα τους έχει κάτι το ξεχωριστό. Μαγείρισσες και μάγειρες με ανησυχίες και ξεχωριστή προσωπικότητα που θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα. Ladies first, γι’αυτό το olive τρυπώνει στην κουζίνα της Μαντώς Ηλιοπούλου, όσο εκείνη μας μαγειρεύει δύο υπέροχα παραδοσιακά πιάτα της μεσσηνιακής κουζίνας!
Κείμενο-Επιμέλεια: ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ Φωτογραφίες: STUDIO ATHIMARITIS
Η καθαριότητα και η τάξη εκεί μέσα είναι αδιανόητη. Ούτε στο σπίτι μας έτσι. Η κουζίνα της μεγάλη, ευάερη και ευήλια μαζί. Την κοιτάζω πάνω από το τηγάνι καθώς επιδίδεται με πάθος στο δέσιμο της σάλτσας της τσιλαδιάς που περιμένει να φωτογραφήσει ο Γιάννης. Πριν το ΘάΜα η Μαντώ ήταν executive chef της... οικογένειας Ηλιοπούλου και απόλυτη βασίλισσα στην κουζίνα της.
Δηλαδή, μια μαμά σαν όλες που ψώνιζε και μαγείρευε για τα παιδιά και την οικογένειά της. Βέβαια, από κάποια στιγμή και μετά, όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, τα σαββατοκύριακα η οικογένεια άρχισε να επεκτείνεται και να γίνεται extra large από συγγενείς και φίλους που μαζεύονταν χωρίς ιδιαίτερη πρόσκληση σε ένα jour-fixe στο φιλόξενο σπίτι της.
Έτσι, το φαγοπότι ξεκινούσε από το Σάββατο και τελείωνε βραδάκι Κυριακής. Μα πριν κάνει οικογένεια δεν ήξερε τίποτα από μαγειρική. Η ίδια είναι από την Αλεξανδρούπολη, κρατάει λίγο κι από Ζάκυνθο, όμως έμαθε να μαγειρεύει από την πεθερά της τη
μεσσηνιακή κουζίνα αφού ο άντρας της είναι από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Η μαθήτρια μεγάλωσε κι έγινε κατά δήλωση όλων μια φοβερή μαγείρισσα, τα χρόνια πέρασαν και κάποια στιγμή έγινε το ΘάΜα.
Η καθαριότητα και η τάξη εκεί μέσα είναι αδιανόητη. Ούτε στο σπίτι μας έτσι. Η κουζίνα της μεγάλη, ευάερη και ευήλια μαζί. Την κοιτάζω πάνω από το τηγάνι καθώς επιδίδεται με πάθος στο δέσιμο της σάλτσας της τσιλαδιάς που περιμένει να φωτογραφήσει ο Γιάννης. Πριν το ΘάΜα η Μαντώ ήταν executive chef της... οικογένειας Ηλιοπούλου και απόλυτη βασίλισσα στην κουζίνα της.
Δηλαδή, μια μαμά σαν όλες που ψώνιζε και μαγείρευε για τα παιδιά και την οικογένειά της. Βέβαια, από κάποια στιγμή και μετά, όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, τα σαββατοκύριακα η οικογένεια άρχισε να επεκτείνεται και να γίνεται extra large από συγγενείς και φίλους που μαζεύονταν χωρίς ιδιαίτερη πρόσκληση σε ένα jour-fixe στο φιλόξενο σπίτι της.
Έτσι, το φαγοπότι ξεκινούσε από το Σάββατο και τελείωνε βραδάκι Κυριακής. Μα πριν κάνει οικογένεια δεν ήξερε τίποτα από μαγειρική. Η ίδια είναι από την Αλεξανδρούπολη, κρατάει λίγο κι από Ζάκυνθο, όμως έμαθε να μαγειρεύει από την πεθερά της τη
μεσσηνιακή κουζίνα αφού ο άντρας της είναι από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Η μαθήτρια μεγάλωσε κι έγινε κατά δήλωση όλων μια φοβερή μαγείρισσα, τα χρόνια πέρασαν και κάποια στιγμή έγινε το ΘάΜα.

Ένα οικογενειακό εστιατόριο που μοιάζει λίγο σαν προέκταση της τραπεζαρίας του σπιτικού της, όπου μαγειρεύει αυστηρά ελληνικά και μάλιστα μεσσηνιακά και μαμαδίστικα. Τα φαγητά της έχουν μια αφοπλιστική απλότητα που βασίζεται στην καθαρότητα και την ποιότητα της πρώτης ύλης, στην παστράδα της γεύσης και στην αυθεντικότητα της συνταγής. Εξαιρετικό ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής σε όλα τα φαγητά, παστό και λουκάνικο από τον Οικονομάκο αλλά και από άλλους τοπικούς παραγωγούς, καλαματιανή ροβίτσα - το μικροσκοπικό πράσινο φασολάκι, μανουρομυζήθρα, γραβιέρα Καλαμάτας με προίκα της βραβείο, φέτα και σφέλλα του
Πετρόπουλου.
Πολλές φορές και τα κρέατά τους τα φέρνουν από Καλαμάτα. Όπως τη γουρουνοπούλα που δεν τη βρίσκεις κάθε μέρα, αλλά όταν τη φτιάχνουν δεν παίζεται η άτιμη! Τα παστά ορτύκια τα παστώνει ο Θάνος μόνος του με τον παραδοσιακό τρόπο, κι όσο για το γλυκό κουταλιού τσαπέλα από ξερά σύκα, κάνει συχνά τη διαδρομή Καλαμάτα Αθήνα, αφού το σερβίρουν μαζί με γιαούρτι σαν επιδόρπιο.
Info:Μεσογείων 242, Χολαργός
τηλ: 211 0139951
Info:Μεσογείων 242, Χολαργός
τηλ: 211 0139951
Info: Μεσογείων 242, ΧολαργόςΕκτός από τα προαναφερθέντα, την τσιλαδιά και το λαγωτό που η Μαντώ μας μαγείρεψε και μαςπαραχώρησε και τις συνταγές τους, άλλα ενδιαφέροντα πιάτα της μεσσηνιακής κουζίνας που βρίσκεις στον κατάλογο είναι ο μπακαλιάρος στο τηγάνι με ντομάτα και δάφνη, η αγαπημένη μπαμπανάτσα -προζυμένιο ψωμί, δηλαδή, με ντομάτα, χοντρό αλάτι, φρέσκια ρίγανη, βασιλικό και ελαιόλαδο ατόφιο χρυσάφι, αρνάκι φρικασέ αλλά και λεμονάτο κατσικάκι σκέτο λουκούμι, κόκορα με χυλοπίτες, καγιανάδες με παστό ή με τσιγαρίδες - στην εποχή τους και με αγκινάρες ή άγρια σπαράγγια.
τηλ: 211 0139951
thama.info
Έχει τύχει να έχουν έρθει για δουλειές στην Αθήνα άνθρωποι από τη Μεσσηνία και να πάνε στο μαγαζί σαν πελάτες. Τρώγοντας στο ΘάΜα έμειναν εμβρόντητοι γιατί ούτε στην πόλη τους δεν είχε τύχει να φάνε τόσο καλά το φαγητό του τόπου τους. Το ίδιο έπαθαν κι οι Red Hot Chili Peppers όταν πήγαν εκεί για φαγητό.
Η Μαντώ δεν τους ήξερε άρα αδύνατον να τους αναγνωρίσει, πήγαν και κομμάτι αργούτσικα γιατί το μαγαζί έκλεινε αφού ήταν απόγευμα Κυριακής… Μίνι σύσκεψη με την κόρη της τη Μαρία αφού είχαν μαζέψει το μαγαζί. Τι να τους κάνουν αυτούς τους τύπους με τα τατουάζ και τα πορτοκαλί μαλλιά που είχαν κλείσει την κουζίνα τους; Έδειχναν όμως τόσο λυπημένοι που δεν τους πρόλαβαν ανοιχτούς… Ξένους ανθρώπους να τους αφήσουν νηστικούς; Με τίποτα!
Τους περιποιήθηκαν, λοιπόν, όσο καλύτερα μπορούσαν με κόκορα και χυλοπίτες, με γεμιστές ντομάτες και πιπεριές, με γιαπράκια με λάπαθο και χοιρινό, με μπαμπανάτσα. Κι εκείνοι ενθουσιάστηκαν τόσο με το φαγητό και την ευγένειά τους που μετά το γεύμα τούς ευχαρίστησαν με θέρμη και θέλησαν να ανταποδώσουν τη φιλοξενία με μια πρόσκληση για τη συναυλία τους γιατί έπαιζαν λέει σε μια μπάντα.
Η πανέμορφη Μαρία, αφού συνήλθε από τη λιποθυμία μόλις έμαθε σε ποια μπάντα έπαιζαν τα παιδιά, 2 μέρες μετά απόλαυσε τη συναυλία των Red Hot Chili Peppers από τη θέση των VIP. Κι αν είναι rock, εγώ δεν τους φοβάμαι. Ξέρουν να τρώνε τα παλικάρια! Όταν ξανάρθουν με το καλό στην Αθήνα, στο ΘάΜα θα πάνε για μεσσηνιακή κουζίνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα