
Πετιμεζόπιτα
Πετιμεζόπιτα
Ένα κέικ που μας έρχεται από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, πλούσιο σε γεύση και σε αρώματα.

από τη Σιμόνη Καφίρη
Υλικά:
1½ φλιτζάνι πετιμέζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι ρακή
2 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
500γρ. αλεύρι σκληρό
Υλικά:
1½ φλιτζάνι πετιμέζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι ρακή
2 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
500γρ. αλεύρι σκληρό
1 φλιτζάνι καρύδια χονδροκομμένα
σουσάμι
μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγανάκι. Αφήνετε να κρυώσει και το χτυπάτε για μερικά λεπτά στο μίξερ με τη ζάχαρη και το πετιμέζι.
Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μίξερ. Προσθέτετε τη ρακή, τα κανελλογαρίφαλα και τα καρύδια ελαφρά αλευρωμένα. Ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μεταφέρετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί με διάμετρο 28 εκ. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180oC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στην πετιμεζόπιτα τη λάμα ενός μαχαιριού. Πρέπει να βγει καθαρή, αλλιώς ψήνετε για λίγο ακόμα.
σουσάμι
μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγανάκι. Αφήνετε να κρυώσει και το χτυπάτε για μερικά λεπτά στο μίξερ με τη ζάχαρη και το πετιμέζι.
Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μίξερ. Προσθέτετε τη ρακή, τα κανελλογαρίφαλα και τα καρύδια ελαφρά αλευρωμένα. Ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μεταφέρετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί με διάμετρο 28 εκ. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180oC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στην πετιμεζόπιτα τη λάμα ενός μαχαιριού. Πρέπει να βγει καθαρή, αλλιώς ψήνετε για λίγο ακόμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα