
Κρέας της στάμνας
Κρέας της στάμνας
Σε όλη την Ελλάδα, αγαπημένο φαγητό όσων αγαπούν το κρέας. Γίνεται με διαφορετικά είδη κρέατος, αγνά ντόπια υλικά και με παραδοσιακές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά.

Από τη Γεωργία Κοφινά
Υλικά για 6-8 άτομα:
500γρ. χοιρινό χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
500γρ. μπούτι αρνιού ή κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
300γρ. μοσχάρι χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
500γρ. κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι) κομμένο σε μερίδες
2 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε χοντρές φέτες
5-6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
250γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε χοντρούς κύβους
1 ποτηράκι ξηρό κρασί (βαρελίσιο, αν είναι δυνατόν)
Υλικά για 6-8 άτομα:
500γρ. χοιρινό χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
500γρ. μπούτι αρνιού ή κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
300γρ. μοσχάρι χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
500γρ. κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι) κομμένο σε μερίδες
2 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε χοντρές φέτες
5-6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
250γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε χοντρούς κύβους
1 ποτηράκι ξηρό κρασί (βαρελίσιο, αν είναι δυνατόν)
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού θρούμπι ή θυμάρι
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Μέσα σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε όλα τα κρέατα μαζί και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετείτε τα κρέατα κι όλα τα υπόλοιπα υλικά σε πήλινο σκεύος (στάμνα) με καπάκι ή εμαγιέ γάστρα. Τα ανακατεύετε καλά, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για δύο δυόμιση ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρετε το κρέας μαζί με τη γάστρα, συνοδεύετε με πατάτες φούρνου και σαλάτα ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
1 κουτ. γλυκού θρούμπι ή θυμάρι
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Μέσα σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε όλα τα κρέατα μαζί και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετείτε τα κρέατα κι όλα τα υπόλοιπα υλικά σε πήλινο σκεύος (στάμνα) με καπάκι ή εμαγιέ γάστρα. Τα ανακατεύετε καλά, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για δύο δυόμιση ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρετε το κρέας μαζί με τη γάστρα, συνοδεύετε με πατάτες φούρνου και σαλάτα ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα