Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την όραση

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την όραση

Για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν φακούς επαφής, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την όραση
Η πληθώρα των αλλαγών που συντελούνται στον οργανισμό και το σώμα της εγκυμονούσας γυναίκας έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται, αρκετές φορές, διάφορα προβλήματα που αφορούν στη φυσιολογική λειτουργία επιμέρους συστημάτων του οργανισμού της. Ανάμεσα στις αλλαγές που παρατηρούνται υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί και η όρασή της, γεγονός που υποχρεώνει σε μία συστηματική παρακολούθησή της. 

«Μία πιθανή επίπτωση των ορμονικών αλλαγών που σημειώνονται κατά την εγκυμοσύνη είναι η εμφάνιση μυωπίας ή η επιδείνωση της προϋπάρχουσας μυωπίας. Είναι πιθανή επίσης μία παροδική μεταβολή της προσαρμογής και της εστίασης», επισημαίνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος. Τα προβλήματα αυτά είναι συνήθως παροδικά και η όραση επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση μετά τον τοκετό. 

Για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν φακούς επαφής, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές που φυσιολογικά συμβαίνουν στον κερατοειδή, στην αισθητικότητα και την ευαισθησία του, οι οποίες μειώνονται, μπορεί να κάνουν δύσκολη την εφαρμογή των φακών επαφής και να καλύψουν μια πιθανή μόλυνση ή έναν μικροτραυματισμό σε σημείο που να μη γίνουν εύκολα αντιληπτά.

Η ξηροφθαλμία που επίσης παρατηρείται λόγω των ορμονικών αλλαγών είναι μία αντένδειξη για τη χρήση φακών επαφής. 

Κλείσιμο
Η πολύ υψηλή πίεση που πιθανόν να παρουσιαστεί στην έγκυο μετά τις είκοσι εβδομάδες κύησης επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό τα μάτια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λεγόμενη υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σε περίπτωση σημαντικής και εξελικτικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχιση της εγκυμοσύνης ή για μία έκτακτη καισαρική τομή, αν η έγκυος βρίσκεται κοντά στον ένατο μήνα κύησης. Πριν όμως, φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η αρτηριακή πίεση συνήθως ελέγχεται με κατάλληλη θεραπεία και κατά συνέπεια αποφεύγονται οι παθολογικές συνέπειες στα μάτια. 

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, προκαλώντας διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σύμφωνα με τον Δρ. Αν. Κανελλόπουλο, οι έγκυες που πάσχουν από διαβήτη ή που τον εμφανίζουν κατά την κύηση, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Σε περιπτώσεις προϋπάρχοντος διαβήτη της εγκύου, χωρίς αλλοιώσεις στο βυθό του ματιού, δεν υπάρχει κίνδυνος για την όραση. Συνιστάται όμως, οφθαλμολογικός έλεγχος το πρώτο τρίμηνο. 

Αν υπάρχουν αλλοιώσεις στο βυθό του ματιού σε μη παραγωγική μορφή, τότε το 50% των εγκύων μπορεί να εμφανίσει εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία όμως θα υποχωρήσει μετά τον τοκετό. Συνιστάται τρίμηνη ή και μηνιαία παρακολούθηση.
Σε περίπτωση που έχει μια σοβαρής μορφής παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τότε είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση της εγκύου καθώς και η θεραπεία με λέιζερ.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από πονοκεφάλους ή ημικρανίες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση. Για προληπτικούς λόγους θα πρέπει να ελέγχουν περιοδικά την αρτηριακή τους πίεση, τον βυθό του ματιού και τα οπτικά τους πεδία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή