Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Αφιερωμένη στο Σοβαρό Άσθμα

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Αφιερωμένη στο Σοβαρό Άσθμα

Περίπου 30.000 Έλληνες υπολογίζεται ότι πάσχουν από άσθμα - Μικρός ο αριθμός των ασθενών που αντιμετωπίζουν τη σοβαρή μορφή της νόσου

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Αφιερωμένη στο Σοβαρό Άσθμα
Περί τους 300.000 Έλληνες ασθενείς με άσθμα θα «εορτάσουν» στις 5 Μαΐου την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος είναι αφιερωμένη στην πιο σοβαρή μορφή της νόσου, το Σοβαρό Άσθμα, το οποίο –ευτυχώς- αφορά μικρό αριθμό ασθενών, αλλά όπως μαρτυρά το όνομά του έχει βαρύ αντίκτυπο στη ζωή τους.
 
Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού, η οποία εκτός του ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αποτελεί και μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε όλο τον κόσμο.
 
Η νόσος χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης – οι γνωστές σε όλους παροξύνσεις άσθματος. Οι παροξύνσεις άσθματος μπορεί να είναι από πολύ ήπιες μέχρι πολύ σοβαρές.

Σοβαρό Άσθμα είναι αυτό που απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο ενώ παρά την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή πολλές φορές ο έλεγχος της νόσου δεν επιτυγχάνεται.

Κλείσιμο
Οι ασθενείς με Σοβαρό Άσθμα έχουν μεγαλύτερη επίπτωση τόσο στις νοσηλείες όσο και στις επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
 
Σύγχρονες θεραπείες για το άσθμα
 
Ο θεραπευτικός στόχος για τον ασθματικό ασθενή είναι ο έλεγχος της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ο ασθενής θα πρέπει να ζει φυσιολογικά και να μην εμφανίζει συμπτώματα ή παροξύνσεις.
 
Οι κατευθυντήριες οδηγίες θέτουν ως στόχο της θεραπείας τον έλεγχο της νόσου, ώστε ο ασθενής να μην έχει συμπτώματα και παροξύνσεις, αλλά και την αποφυγή του κινδύνου των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας.

Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος και άρα χρειάζεται μια χρόνια θεραπεία, που ονομάζεται ρυθμιστική θεραπεία. H ρυθμιστική θεραπεία βάσης για το άσθμα είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Άλλα ρυθμιστικά φάρμακα είναι οι β2 διεγέρτες μακράς δράσης, η μοντελουκάστη και η θεοφυλλίνη. Εκτός από τα ρυθμιστικά φάρμακα υπάρχουν και τα ανακουφιστικά τα οποία πρέπει να έχει μαζί του ο ασθενής για να τα χρησιμοποιεί κατ’ επίκληση.
 
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν θεραπείες νεότερης μορφής με στόχο να ανακουφίσουν τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Η μοναδική τέτοια θεραπεία που κυκλοφορεί μέχρι στιγμής είναι η ομαλιζουμάμπη.

Επίσης βρίσκονται υπό έρευνα νέες θεραπείες που στοχεύουν σε μικρό αριθμό ασθματικών ασθενών με σοβαρό άσθμα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πρόκειται για μονοκλωνικά αντισώματα
 
Ιστοσελίδα για τους Έλληνες ασθενείς με άσθμα
 
Η ιστοσελίδα www.myasthma.gr   έχει δημιουργηθεί από γιατρούς – μέλη της ομάδας άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έχουν μεγάλη εμπειρία στο άσθμα σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του. Στόχος είναι η παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη νόσο στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν τις απορίες τους και να πάρουν έγκυρες κατευθύνσεις από ειδικούς ανώνυμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή