Ο ΟΗΕ ζήτησε από τις χώρες να βάλουν φρένο στη ροή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία και το Ιράκ την ώρα που οι ΗΠΑ και οι Αραβες σύμμαχοί τους εντείνουν τις εναέριες επιδρομές κατά θέσεων των φανατικών ισλαμιστών βομβαρδίζοντας τις τελευταίες ώρες και 12 διυλιστήρια πετρελαίου στη Συρία. Με τη Δύση σοκαρισμένη μετά τον αποκεφαλισμό και τέταρτου ομήρου από φανατικούς ισλαμιστές στην Αλγερία, η Γαλλία θρηνεί τον άδικο χαμό του Γάλλου τουρίστα Ερβέ Γκουρντέλ με την κυβέρνηση των Παρισίων να συνεδριάζει εκτάκτως με θέμα την προστασία των πολιτών της από τους τζιχαντιστές.
Από τις εναέριες επιδρομές επλήγησαν τουλάχιστον 12 διυλιστήρια πετρελαίου στη Συρία ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters οι τζιχαντιστές συνεχίζουν την προέλασή τους στην κουρδική πόλη Κομπανί, στα σύνορα με την Τουρκία.
Από την περιοχή αυτή χιλιάδες Κούρδοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους για να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία.
Ενας από τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία επισημαίνει ότι, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν είναι αποτελεσματικοί για την εξόντωση των ισλαμιστών.
«Οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι σημαντικές. Χρειαζόμαστε χερσαίες δυνάμεις», υποστηρίζει ο Χέιμντ, Κούρδος πρόσφυγας που πέρασε τα σύνορα και βρίσκεται ήδη στην Αγκυρα. Ο Μπαζλούμ Μπρεαγκαντέ, δάσκαλος από την πόλη Κομπανί, πέρασε χτες με την οικογένειά του τα σύνορα: «Δύο από τα αδέρφια μου απήχθησαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Αφού σκοτώσουν όλους τους ανθρώπους, μετά καίνε τα χωριά. Μόλις πάρουν το έλεγχο ενός χωριού, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να αποκεφαλίζουν έναν από εμάς για να μας εκφοβίσουν», δηλώνει στο Reuters και προσθέτει: «Στόχος τους είναι να εξαλείψουν τον πολιτισμό μας, να αφανίσουν το έθνος μας».
Στο μεταξύ ο ΟΗΕ, συνέταξε μία «μαύρη λίστα» με ονόματα τζιχαντιστών από διάφορες χώρες, χρηματοδότες τους και στρατολογητές που συνδέονται με ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τυνησία και την Υεμένη, περιλαμβανομένου ενός από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους. Ανάμεσα σε αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα της Επιτροπής Κυρώσεων κατά της αλ Κάιντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επιβάλλει εμπάργκο όπλων, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, είναι άτομα από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία, τη Σενεγάλη και το Κουβέιτ.