Πόλεμο... σε κάθε είδος πλαστικού προϊόντος έχει κηρύξει ο δήμαρχος του Μόντρεαλ, Ντένις Κόντερε, στην προσπάθειά του να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και η χρήση χημικών και πετρελαϊκών παραγώγων στην καθημερινότητα του πολίτη.
Όπως έγινε γνωστό, η μεγάλη πόλη του Καναδά θα πάψει σταδιακά να χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες, έως ότου τις καταργήσει εντελώς την 1η Γενάρη 2018. Παράλληλα, δρομολογείται το επόμενο βήμα, η «επόμενη φάση» όπως είπε, η οποία θα αφορά την κατάργηση των πλαστικών μπουκαλιών νερού.
«Στο Μόντρεαλ έχουμε την τύχη να διαθέτουμε εξαιρετικό δίκτυο ύδρευσης και πολύ ποιοτικό νερό βρύσης. Ωστόσο, οι κάτοικοι καταναλώνουν περίπου 700 εκατ. μπουκάλια το χρόνο, κάτι που δεν είναι απαραίτητο», τόνισε ο δήμαρχος της καναδικής πόλης. Ωστόσο, δεν συμμερίζονται άπαντες τις απόψεις του, καθώς έχει δεχθεί ήδη κριτική από μία μερίδα κατοίκων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα πλαστικά μπουκάλια νερό για τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο, αλλά και στο σχολείο.
Επίσης, υπάρχουν αντιδράσεις από την εταιρεία Quebec Bottled Water Association, η οποία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών νερού και πως η ανακύκλωση αποτελεί έναν πιο λογικό τρόπο αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Το Μόντρεαλ πάντως, δεν ήταν η πρώτη πόλη που αποφάσισε να «καταργήσει» τα πλαστικά μπουκάλια, καθώς από το 2015 έχει εφαρμοστεί στο Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ.