Ρομποτική χειρουργική στην ουρολογία στο νοσοκομείο Mετροπόλιταν με εμπειρία από 3500 επεμβάσεις

Ρομποτική χειρουργική στην ουρολογία στο νοσοκομείο Mετροπόλιταν με εμπειρία από 3500 επεμβάσεις

Ρομποτική Ουρολογία  Ανεκτίμητη αξία για την υγεία σε προσιτό κόστος.Η  μεγάλη εμπειρία του Ρομποτικού Χειρουργού μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο τα αποτελέσματα των ρομποτικών επεμβάσεων αλλά και να περιορίσει σημαντικά το κόστος τους!

Ρομποτική χειρουργική στην ουρολογία στο νοσοκομείο Mετροπόλιταν με εμπειρία από 3500 επεμβάσεις
Οι παθήσεις 

Απόφραξη ουροποιητικού συστήματος, όγκος/καρκίνος νεφρού, καρκίνος ουροδόχου κύστης, καρκίνος προστάτη

Όταν ένα όργανο του ουροποιητικού (νεφρός, ουρητήρας, ουροδόχο κύστη και ουρήθρα) ή τού αναπαραγωγικού σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Είναι σημαντικό να συζητάει ο ασθενής όλα τα συμπτώματά του με τον ιατρό. Το είδος της θεραπείας ή της επέμβασης που συνιστάται, εξαρτάται συχνά από το στάδιο της νόσου και τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Μερικές από τις συνηθέστερες παθήσεις είναι: 

Κλείσιμο
Απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος – Στένωση ουρητήρα

Οι νεφροί, οι οποία παράγουν τα ούρα, είναι δύο μικρά όργανα που βρίσκονται πίσω από την κοιλιά εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης. Τα νεφρά απομακρύνουν τα τοξικά στοιχεία και τα περιττά υγρά από το σώμα και βοηθούν να διατηρηθεί μια σωστή ισορροπία αλατιού, καλίου και οξέος. 

Σε περίπτωση απόφραξης του ουροποιητικού μπορεί να μην υπάρχουν καν συμπτώματα. Κάποιοι ανακαλύπτουν ότι έχουν απόφραξη κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για διαφορετικούς λόγους. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, αυτά ίσως περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος ή αλλαγές στην ούρηση. 

Η απόφραξη των ουροφόρων οδών μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο στο ουροποιητικό σύστημα. Μια απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως λοιμώξεις και λίθους στα νεφρά. Εάν μείνει χωρίς θεραπεία, οι αποφράξεις μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο πόνο και βλάβη στο νεφρό. Το συνηθέστερο όργανο απόφραξης του ουροποιητικού είναι ο ουρητήρας και η θέση στένωσή του μπορεί να βρίσκεται χαμηλά προς την ουροδόχο κύστη είτε ψηλά προς τον νεφρό (η λεγόμενη στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής). 



ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΣΥΧΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ 

Απόφραξη του ουρητήρα χαμηλά προς την κύστη 

Οι ουρητήρες είναι σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη. Κανονικά, ένας ουρητήρας αποχετεύει ένα μόνο νεφρό, αλλά μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν δύο ουρητήρες για έναν νεφρό. Αποφράξεις μπορεί να συμβούν στους ουρητήρες για πολλούς λόγους, όπως ουλώδης ιστό από λίθους, προηγούμενο χειρουργείο, ή από πίεση από γειτονικά μη λειτουργικά όργανα. Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της απόφραξης του ουρητήρα χαμηλά προς την κύστη είναι η μετεμφύτευση του ουρητήρα στην ουροδόχο κύστη.

Στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής σε παιδιά ή ενήλικες

Είναι η στένωση στο σημείο, όπου ο ουρητήρας συνδέεται με τη νεφρική πύελο (πυελοουρητηρική συμβολή ή ΠΟΣ). Στα παιδιά, αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της απόφραξης του ουροποιητικού, αλλά ίσως να μην μπορεί να βρεθεί μέχρι την ενηλικίωση. Η ΠΟΣ είναι η συμβολή, όπου η χοάνη που συλλέγει τα ούρα από τα νεφρά συναντά τον ουρητήρα (το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα στην ουροδόχο κύστη). Στη στένωση της ΠΟΣ η απόφραξη είναι μόνο μερική. Τα ούρα αποχετεύονται από το νεφρό, εκτός και αν το νεφρό παράγει περισσότερα ούρα από ό, τι μπορεί να αποχετευτούν από τη νεφρική πύελο στον ουρητήρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ούρα στο νεφρό και να προκαλεί υδρονέφρωση και πόνο.

Όγκος | καρκίνος στο νεφρό 

Ένας όγκος νεφρού μπορεί να είναι καλοήθης (μη καρκινικός) ή κακοήθης (καρκινικός). Καρκίνος του νεφρού μπορεί να δημιουργηθεί στα μικρά σωληνάρια του νεφρού. Τα σωληνάρια αυτά βρίσκονται στο κέντρο του νεφρού, εκεί όπου τα ούρα συλλέγονται και μετά το φιλτράρισμα του αίματος. Η πιο γνωστή μορφή καρκίνου του νεφρού είναι το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

Ο καρκίνος του νεφρού αντιμετωπίζεται με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης, της ψύξης ή θέρμανσης του όγκου, ή της χειρουργικής του αφαίρεσης.

Εάν συνιστάται χειρουργική επέμβαση, ίσως να μπορεί να σωθεί το νεφρό, αφαιρώντας μόνο τον όγκο, ανάλογα όμως με το μέγεθος και τη θέση του. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως μερική νεφρεκτομή. Εάν πρέπει να αφαιρεθεί όλο το νεφρό, αυτό ονομάζεται ριζική νεφρεκτομή. Δυστυχώς, ο καρκίνος του νεφρού δεν εμφανίζει νωρίς συμπτώματα. Πρέπει όμως να συμβουλευτείτε τον Ουρολόγο σας όταν έχετε τα έξης συμπτώματα: 

• αίμα στα ούρα

• βάρος στην κοιλιά

• ανεξήγητη απώλεια βάρους 

• πόνο στα πλευρά απώλεια όρεξης



Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Η κύστη είναι ένα κοίλο όργανο που συλλέγει ούρα. 

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης παρουσιάζεται όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται από τα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης (ουροθηλιακά κύτταρα). Αυτοί οι τύποι του καρκίνου μπορούν στη συνέχεια να εισβάλλουν εντός του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης (διηθητικοί). 

Η αφαίρεση όλης της ουροδόχου κύστεως ονομάζεται ριζική κυστεκτομή. 

Μετά την ριζική κυστεκτομή τα ούρα μπορούν να συλλέγονται είτε σε ένα αυτοκόλλητα στο δέρμα σακουλάκι (παρά φύσει έδρα) είτε, εφόσον αυτό είναι εφικτό από τη θέση και το στάδιο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σε μία ορθότοπη εγκρατή νεοκύστη (νέα κύστη δηλαδή κατασκευασμένη από το ίδιο το λεπτό έντερο του ασθενούς, η οποία βρίσκεται στην ίδια θέση και λειτουργεί όπως η παλιά κύστη, με πλήρη εγκράτεια ούρων).

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως περιλαμβάνουν: 

• αίμα στα ούρα (αιματουρία) 

• πόνος κατά την ούρηση

• οσφυαλγία 

• συχνουρία 

• ανάγκη ούρησης χωρίς αποτέλεσμα. 


Καρκίνος του Προστάτη

Ο προστατικός αδένας είναι ένα όργανο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος που καθιστά υγρό το σπέρμα. Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν παθολογικά κύτταρα αναπτύσσονται εκτός ελέγχου μέσα στον προστατικό αδένα. Παγκοσμίως, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες,  μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα. Η αφαίρεση του προστάτη αδένα ονομάζεται προστατεκτομή. Είναι σημαντικό κατά  την ριζική προστατεκτομή να καθαρίσουμε πλήρως τον καρκίνο αλλά και να διατηρήσουμε την εγκράτεια των ούρων και την στυτική λειτουργία. Στα πρώτα του στάδια, ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει κανένα σύμπτωμα.  

Όταν όμως εμφανίζονται, μπορεί να περιλαμβάνουν :

• συχνή ούρηση

• αδυναμία ούρησης 

• δυσκολία στην έναρξη ή

  στη διακοπή της ούρησης

• αδύναμη ή διακεκομμένη ροή ούρων

• επώδυνη ή αίσθηση καύσου κατά την ούρηση

• αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα.


Χειρουργικές επιλογές

Οι θεραπευτικές επιλογές για ουρολογικές συνθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα και εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και τη γενική υγεία του ασθενούς:
 • ακτινοβολία 

• βιολογική θεραπεία 

• ανοικτή χειρουργική επέμβαση • χημειοθεραπεία 

• ελάχιστα επεμβατική χειρουργική



Ανοιχτό χειρουργείο

Με το ανοιχτό χειρουργείο γίνεται μια μεγάλη τομή στην κοιλιά. Το ακριβές μέγεθος της τομής, εξαρτάται από το είδος της επέμβασης που εκτελείται. Το ανοικτό χειρουργείο, που ονομάζεται και λαπαροτομία, επιτρέπει στον χειρουργό να αγγίζει τα όργανα και να αισθάνεται το εσωτερικό του σώματος των ασθενών που χειρουργεί. 


Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική - Λαπαροσκοπικά

Ο χειρουργός στέκεται δίπλα στον ασθενή και χειρουργεί μέσω μικρών οπών, χρησιμοποιώντας μακριά, ίσια εργαλεία και μικροσκοπική κάμερα. Η τρισδιάστατη υψηλής ευκρίνειας κάμερα, παρέχει μια μεγεθυμένη εικόνα του εσωτερικού του σώματος του ασθενούς. Η κάμερα στέλνει εικόνες σε μία οθόνη στη χειρουργική αίθουσα για να καθοδηγούνται οι χειρουργοί κατά την διάρκεια της επέμβασης. 



Ρομποτική Ουρολογία
Ανεκτίμητη αξία για την υγεία σε προσιτό κόστος ή πως η μεγάλη εμπειρία του Ρομποτικού Χειρουργού μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο τα αποτελέσματα των ρομποτικών επεμβάσεων αλλά και να περιορίσει σημαντικά το κόστος τους!

Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη ρομποτική ριζική προστατεκτομή στο κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης το 2000, η ρομποτική χειρουργική έχει καθιερωθεί ειδικά στον καρκίνο του προστάτη σαν τον χρυσό κανόνα, την πρώτη επιλογή στα προηγμένα κράτη και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Από τότε μέχρι σήμερα ένα βασικό ερώτημα απασχολεί όχι μόνο την ιατρική κοινότητα αλλά και τα συστήματα υγείας: τα αδιαμφισβήτητα σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι αλήθεια τόσα πολλά έτσι ώστε να αντισταθμίζεται το μεγάλο κόστος εφαρμογής της ρομποτικής τεχνολογίας; Μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έχουν σήμερα καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:
1. Η ρομποτική επέμβαση είναι μεν ακριβότερη από την ανοιχτή αλλά αν λάβει κανείς υπόψιν του το συνολικό κόστος νοσηλείας και πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών τότε η ρομποτική είναι φθηνότερη γιατί ο χρόνος νοσηλείας είναι συντομότερος και οι πιθανότητες επιπλοκών ελάχιστες.

2. Το κόστος σχετίζεται με την εμπειρία του χειρουργού, αφού ένα ρομποτικό χειρουργείο που διενεργείται σε λιγότερο από μία ώρα χωρίς μεταγγίσεις αίματος και επιπλοκές κοστίζει λιγότερο από ένα αντίστοιχο ρομποτικό που διαρκεί 2 ή 3 ώρες. Εδώ δεν συνυπολογίζεται δυστυχώς και η ταλαιπωρία του ασθενούς!

3. Όσες περισσότερες ρομποτικές επεμβάσεις γίνονται σε ένα κέντρο τόσο το κόστος πέφτει γιατί το κόστος απόσβεσης και συντήρησης του ρομποτικού συστήματος επιμερίζεται σε περισσότερους ασθενείς και ελαττώνεται.

4. Με την αυξανόμενη εμπειρία του χειρουργού και εκμεταλλευόμενοι τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής τεχνολογίας (ακρίβεια χειρισμών, σταθερότητα στις κινήσεις χωρίς τρέμουλο, μεγέθυνση 15 φορές, προσέγγιση σε βαθιές και δυσπρόσιτες ανατομικές περιοχές όπου το ανθρώπινο χέρι δεν φτάνει και δεν “χωράει”, ελάχιστη αιμορραγία και καθαρό χειρουργικό πεδίο) μπορούμε να χειρουργούμε ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά από το ανοιχτό χειρουργείο δύσκολες ιατρικές περιπτώσεις (πχ ασθενείς εξαιρετικά παχύσαρκοι ή με επιβαρυμένη γενική κατάσταση ή με πολλαπλά προηγούμενα χειρουργεία κτλ), όπου τα κόστη του ανοιχτού χειρουργείου για αυτές τις δύσκολες πολύπλοκες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερα (κυρίως λόγω των μεγαλύτερων πιθανοτήτων για επιπλοκές, μακροχρόνια νοσηλεία κτλ)

Στην Ελλάδα, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες βλέποντας τα οφέλη της ρομποτικής Ουρολογίας καλύπτουν πλήρως τα κόστη. Πως όμως μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που έχει σκοπό το “νόμιμο κέδρος” καλύπτει οικονομικά μία ακριβότερη επέμβαση; Όπως οι γιατροί έτσι και οι ασφαλιστικές εταιρείες έκαναν τις μελέτες τους και αποδείχθηκε ότι η ρομποτική επέμβαση είναι μεν ακριβότερη αλλά η νοσηλεία σημαντικά φθηνότερη. Προκρίνουν την ρομποτική επειδή απλά τους συμφέρει!

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου τα κρατικά ταμεία καλύπτουν πλήρως τις ρομποτικές επεμβάσεις, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης οι ρομποτικές επεμβάσεις δεν καλύπτονται πλήρως από τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ η κοινωνική ευαισθησία του Χειρουργού και της διοίκησης του Ιδιωτικού Νοσοκομείου παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Ο κ. Πουλάκης, Διευθυντής του Τμήματος, έχοντας 10 χρόνια ρομποτικής εμπειρίας στην Ελλάδα και στη Κύπρο και μετρώντας περισσότερες από 3.500 ρομποτικές επεμβάσεις συγκεντρώνει μακράν την μεγαλύτερη εμπειρία στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Σε συνεργασία με την διοίκηση του Νοσοκομείου Metropolitan, καθιέρωσαν τα πλέον οικονομικά πακέτα για την κάλυψη των ρομποτικών επεμβάσεων έτσι ώστε η ρομποτική χειρουργική να γίνει προσιτή σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του δοκιμαζόμενου από την οικονομική κρίση πληθυσμού της πατρίδας μας που διαθέτει μόνο κρατική ασφάλεια περίθαλψης.



Πως πραγματοποιείται η  ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση

Ο χειρουργός κάθεται σε μία κονσόλα και ελέγχει τα όργανα, τα οποία κάμπτονται και περιστρέφονται, σαν να υπάρχουν δύο μικροσκοπικά χεράκια στο εσωτερικό του σώματος του ασθενούς. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα τρισδιάστατο υψηλής ευκρίνειας σύστημα, το οποίο παρέχει μία μεγεθυμένη εικόνα από το εσωτερικό του ασθενούς. Το σύστημα μετατρέπει όλες τις κινήσεις των χεριών σε μικρότερες, ακριβείς κινήσεις των μικροσκοπικών εργαλείων στο εσωτερικό του ασθενούς. 

Το ρομποτικό σύστημα είναι ένα εργαλείο, ένα μέσο για να χειρουργούμε πιο ανώδυνα, λιγότερο αιμορραγικά και με καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η εμπειρία του χειρουργού. Εάν συγκρίνουμε δύο πολύ έμπειρους χειρουργούς, έναν που χειρουργεί πολύ καλά ανοιχτά με έναν που χειρουργεί πολύ καλά ρομποτικά, αυτός που χειρουργεί ρομποτικά έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, γιατί χειρίζεται ένα εργαλείο που του επιτρέπει να έχει καλύτερα αποτελέσματα και να προσφέρει περισσότερα οφέλη στον ασθενή του! 


Το Oυρολογικο τμήμα λειτουργεί σε καθημερινή βάση. 
Για ραντεβού ή περισσότερες πληροφορίες  καλέστε 210 4809000
METROPOLITAN HOSPITAL
Eθνάρχου Μακαρίου 9 
& Ελ. Βενιζέλου 1, 185 47 Νέο Φάληρο
www.metropolitan-hospital.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης