Επικοινωνία του ποδαριού
Αντώνης Πανούτσος

Αντώνης Πανούτσος

Επικοινωνία του ποδαριού

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η κυβέρνηση αποφάσισε οριστικά ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια συμμορία, ότι οι ηγέτες της πρέπει να μπουν φυλακή, ότι φυλακίζοντάς τους θα σπάσει ο τσαμπουκάς των σκληροπηρυνικών και όλα τα σχετικά.

Και, παρεμπιπτόντως, ότι μετά τη διάλυση της Χ.Α. όλο και κάποιο ψηφαλάκι θα πέσει προς την πλευρά της. Τέλος πάντων, ανεξαρτήτως λόγου, το αποφάσισε και εβαλε την ΕΥΠ να παρακολουθήσει τα τηλέφωνα των στελεχών της Χ.Α. για να στοιχειοθετήσει κατηγορίες. Στις 10 μέρες που μεσολαβούν από τη δολοφονία του Φύσσα έχει μαζέψει ό,τι μπορεί και ο εισαγγελέας διατάζει τις συλλήψεις. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε σχέση με τη δολοφονία αλλά μέχρι τόσο. Με το που γίνεται η πρώτη σύλληψη ακολουθεί χαλασμός.

Ο Δένδιας δηλώνει ότι η Χρυσή Αυγή εισπράττει σήμερα την απάντηση από το κράτος δικαίου και αυτό είναι το τέλος του ναζιστικού φαινομένου. Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι θα τους λιώσει. Το επικοινωνιακό σύστημα διαρρέει τα ευρήματα στα σπίτια. Από μαχαίρια-πεταλούδες μέχρι μπουκάλια κρασιού Κάβα Μουσολίνι και από κατηγορίες για ανθρωποκτονία μέχρι πρόκληση πλημμύρας. Συμπέρασμα του κόσμου; Μπήκανε και δεν ξαναβγαίνουν.

Κλείσιμο
Μετά οι τρεις στους τέσσερις βγαίνουν. Και μοιράζουν και μερικές ψιλές στο προαύλιο του δικαστηρίου για να δείξουν τον σεβασμό τους. Αυτοί βγαίνουν, αλλά ο Μιχαλολιάκος μπαίνει. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εξηγεί ότι άλλο η σύλληψη, άλλο η προφυλάκιση και άλλο η φυλάκιση, αφού στο φινάλε ο Παπαγεωργόπουλος πήγε ισόβια χωρίς να κάτσει μισή μέρα προφυλακισμένος. Αλλοι λένε ότι οι περιοριστικοί όροι είναι ένδειξη ενοχής. Αλλοι ότι, αφού δεν διατάχτηκε προφυλάκιση, έχουμε τεκμήριο αθωότητας. Ολα από μια επικοινωνία του ποδαριού.

Και για να τα κάνω πενηνταράκια: υπάρχουν στοιχεία με τα οποία μπορείς να δέσεις τα στελέχη της Χ.Α. τόσο που η δίκη να είναι τυπική διαδικασία; Βγες τότε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και πες ότι την τελείωσες την οργάνωση και να τι παθαίνουν όσοι τολμάνε να επιβουλευτούν τη δημοκρατία. Δεν έχεις τα στοιχεία αλλά, ως κυβέρνηση, πιστεύεις ότι λόγω φάτσας και προϊστορίας η Δικαιοσύνη θα τους προφυλακίσει; Κάνε το ίδιο αλλά πιο σεμνά γιατί και τον Μάκη Ψωμιάδη τον είχαν συλλάβει αλλά ο ανακριτής τον άφησε ελεύθερο. Υπάρχουν στοιχεία αλλά δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι κατηγορούμενοι θα προφυλακιστούν; Μη στέλνεις τον Δένδια με τους 32 φακέλους στην Ευελπίδων, αλλά άσ’ το να πάει μόνο του.

Με την επιφυλακτικότητα που έχει ο κόσμος, ένας να έμενε ελεύθερος και τρεις να πήγαιναν φυλακή και όχι το αντίστροφο, θα ακουγόταν το «πάλι δεν έγινε τίποτα». Οσο για την προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου, έκανε περισσότερο ζημιά στη Δικαιοσύνη παρά καλό, αφού η εντύπωση που έμεινε ήταν «επειδή τους ξεφώνισαν χθες που άφησαν τους άλλους ελεύθερους έβαλαν αυτόν μέσα». Οι κινήσεις της τελευταίας εβδομάδας ήταν επικοινωνιακό υπόδειγμα του πώς μπορείς να πάρεις μια κατάσταση όπου έχεις το πάνω χέρι και να τα κάνεις μούτι.


Οι υπερβολές...

Η παρουσίαση των πειστηρίων από τα σπίτια των στελεχών της Χρυσής Αυγής ήταν παράδειγμα του «είπαν στη γριά να αφοδεύσει και αυτή ξεπατώθηκε». Ωραία με τα μαχαίρια που είναι όπλα. Αντε ωραία και με τα χιτλερικά κράνη και τις φωτογραφίες του Χίτλερ στο σπίτι του Παππά, που δείχνουν ότι είναι ναζιστής. Τα πλαστά CD στο σπίτι της Σκορδέλη ήταν ανάγκη να τα ανακοινώσουν; Το σπίτι του προέδρου του Συμβουλίου Εφετών να ψάξεις ένα CD-μαϊμού του Κορκολή θα το βρεις.

…και τα πειστήρια
Ασε που στο σπίτι του λιμενικού που κατηγορείται για σχέσεις με τη Χ.Α. ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τέσσερις κούτες λαθραία τσιγάρα. Την εποχή που ήμουνα στο Λιμενικό, αν είχες κάτω από τέσσερις κούτες, σε απέτασσαν από το Σώμα. Οταν κάνουν τις έρευνες, ας παρουσιάζουν μόνο τα σημαντικά ευρήματα. Οταν περιλαμβάνουν αυτά που μπορούν να βρεθούν σε κάθε σπίτι, δείχνουν ότι θέλουν να τυλίξουν τον κατηγορούμενο σε μια κόλλα χαρτί.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ