Γίνε Κουστώ με ένα υποβρύχιο drone

Γίνε Κουστώ με ένα υποβρύχιο drone

Εξερεύνησε τον άγνωστο βυθό της θάλασσας με το Trident

Γίνε Κουστώ με ένα υποβρύχιο drone
Όταν ακούς για drone, συνήθως σου έρχεται στο μυαλό κάποιο ντιζαϊνάτο ελικοπτεράκι/τετρακόπτερο το οποίο κάνει εντυπωσιακές μανούβρες και ενδεχομένως έχει πάνω του μία φωτογραφική μηχανή που τραβά εντυπωσιακές φωτογραφίες από αέρος. Σβήσ’ τα όλα αυτά, γιατί έρχεται το υποβρύχιο drone. Και μπορεί το καλοκαίρι να μας κούνησε το μαντήλι, όμως με το Trident θα θέλεις να βρεθείς πάλι κοντά στη θάλασσα.

Κλείσιμο


Ο Έρικ Στάκποουλ, ο Ντέιβιντ Λανγκ
και η ομάδα OpenROV που ίδρυσαν από κοινού δούλεψαν για τέσσερα χρόνια στον σχεδιασμό και τον τηλεχειρισμό υποβρύχιων drones και κατάφεραν τελικά να δημιουργήσουν ένα νέο καταναλωτικό προϊόν που συνδυάζει τη χρηστικότητα ενός τηλεκατευθυνόμενου οχήματος με την αποδοτικότητα ενός αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος. Το Trident (όνομα εμπνευσμένο από την τρίαινα του Ποσειδώνα) μπορεί το ίδιο εύκολα να κινηθεί είτε σταθερά σε ευθεία είτε να πραγματοποιήσει μανούβρες σε περιορισμένο χώρο χάρη στο υδροδυναμικό σχήμα του και το τριπλό σύστημα προωστήρων (δύο στο πίσω μέρος και ένας κάθετος, στο κέντρο).



Το υποβρύχιο όχημα περιέχει HD κάμερα, μπροστινό LED φωτισμό για τις περιοχές που το βάθος μειώνει σημαντικά το φως το ήλιου, καθώς και ένα λεπτό καλώδιο που χρησιμεύει για να στέλνει στην επιφάνεια δεδομένα video, αλλά και άλλα δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία της συσκευής. Οι σχεδιαστές επέλεξαν τη λύση του καλωδίου, δεδομένου ότι τα ραδιοκύματα δεν μεταδίδονται αποτελεσματικά στο νερό. Ζυγίζει 2,9 κιλά και είναι αρκετά μικρό για να χωρέσει σε μία τσάντα πλάτης. Το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο μπορεί να καταδυθεί είναι τα 100 μέτρα, ενώ η αυτονομία του φτάνει τις τρεις ώρες.



Σημαντική είναι επίσης η επιλογή των σχεδιαστών να δημιουργήσουν ένα open-source λογισμικό για τον χειρισμό του Trident, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος έχει αρκετό μεράκι μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του updates και να τα μοιραστεί με την υπόλοιπη κοινότητα. Τέλος, οι χρήσεις του drone είναι αμέτρητες: από τους ψαράδες που ψάχνουν για μία καλή ψαριά, μέχρι τους κυνηγούς ναυαγίων, τους περιβαλλοντολόγους που θέλουν να ελέγξουν την υποβρύχια πανίδα και χλωρίδα και τους ερασιτέχνες που είναι απλά περίεργοι να δουν τι κρύβει ο βυθός. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Trident χρησιμοποιήθηκε πριν από δύο μήνες από την αποστολή του περιοδικού OCEAN71, βοηθώντας τη να δημιουργήσει μία 3D απεικόνιση του βυθού ανοιχτά του Φισκάρδου της Κεφαλονιάς.

Fiskardo 2015 - NE595 Working zone by ocean71 on Sketchfab

Δείτε τη 3D απεικόνιση του βυθού ανοιχτά του Φισκάρδου

Η καμπάνια τρέχει στο Kickstarter μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 550.000 ευρώ (620.000 δολάρια), περισσότερο από 12 φορές το κεφάλαιο που ζητούσαν οι σχεδιαστές αρχικά. Μέσα, μάλιστα, σε λίγες ώρες από την εκκίνηση της καμπάνιας στις 14 Σεπτεμβρίου, είχαν ήδη παραγγελθεί περισσότερα από 1.700 Tridents από χρήστες από 32 διαφορετικές χώρες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης