Η τέχνη ενάντια στον παιδικό καρκίνο

Η τέχνη ενάντια στον παιδικό καρκίνο

Η ελληνική startup Useum συμμετέχει ενεργά στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του διεθνή φιλανθρωπικού οργανισμού World Child Cancer

Η τέχνη ενάντια στον παιδικό καρκίνο
Για το Useum μπορεί να έχεις ξανακούσει: είναι η startup που δημιούργησε η 27χρονη Φωτεινή Βαλεόντη και αποτελεί το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για την τέχνη. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό δίνοντάς του ενεργό ρόλο, ισότιμο τουλάχιστον με αυτόν του καλλιτέχνη ή του τεχνοκριτικού. Συγκεκριμένα, μέσα από την πλατφόρμα του οι δημιουργοί και τα μουσεία μπορούν να προβάλλουν την έκθεσή τους στους χιλιάδες επισκέπτες της πλατφόρμας ή και να πουλήσουν υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις, κούπες, μπλούζες, τσάντες, χωρίς κάποιο κόστος. Από την άλλη πλευρά, οι επισκέπτες μπορούν να βαθμολογήσουν τους πίνακες κατά βούληση, να επιμεληθούν την προσωπική τους συλλογή με αγαπημένα και να στείλουν δωρεάν κάθε έργο σαν μία πρωτότυπη και καλαίσθητη ηλεκτρονική καρτ-ποστάλ (e-card). Επίσης έχουν τη δυνατότητα, αν δεν υπάρχει ο αγαπημένος τους πίνακας στο Useum, να τον βρουν, να τον ανεβάσουν οι ίδιοι και να τον προσθέσουν στη συλλογή τους.


Η Φωτεινή Βαλεόντη

Κλείσιμο
Επιβεβαιώνοντας λοιπόν τη φήμη της ως εξαιρετικά δραστήρια και αξιόλογη ομάδα, που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις μπροστά σε ένα διεθνές ακροατήριο, αυτή τη φορά το Useum αποφάσισε να συνεργαστεί με τον διεθνή φιλανθρωπικό οργανισμό World Child Cancer. Αποτέλεσμα τη συνεργασίας είναι η διοργάνωση μίας ηλεκτρονικής έκθεσης για τη στήριξη των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. «Στην έκθεση αυτή», λέει η Φωτεινή, «παρουσιάζονται 72 έργα καλλιτεχνών από 27 χώρες του κόσμου (από τέσσερις ηπείρους) και δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους επισκέπτες μας να αγοράσουν τους αυθεντικούς πίνακες. Πίνακες καλλιτεχνών που ίσως να ζουν και να δημιουργούν στην άλλη άκρη του πλανήτη». Το 30% των εσόδων διατίθεται για το φιλανθρωπικό έργο του οργανισμού World Child Cancer, στόχος του οποίου έιναι η περίθαλψη παιδιών που πάσχουν από καρκίνο σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική, στη νοτιοανατολική Ασία και στην κεντρική Αμερική.


Το έργο του Γάλλου Nicolas Curmer “Les Prochains”

Εξηγώντας τα κίνητρα της απόφασής της, η Φωτεινή υποστηρίζει ότι «μέχρι πρότινος στο Useum δεν πωλούνταν αυθεντικά έργα συνεπώς για εμάς μια τέτοια έκθεση δεν υπήρχε καν σαν ιδέα. Ωστόσο όταν μας έγινε πρόταση συνεργασίας από το World Child Cancer μάς ήταν αδύνατο να αρνηθούμε. Ο καρκίνος είναι μία από τις μάστιγες της εποχής μας και από τη στιγμή που μπορούσαμε, έστω κι έμμεσα, να συνδράμουμε στην αντιμετώπισή του δεν υπήρξε από τη μεριά μας δεύτερη σκέψη». Στην απόφασή τους να προχωρήσουν χωρίς ενδοιασμούς, επιβραβεύθηκαν άμεσα από τη συγκινητική ανταπόκριση των καλλιτεχνών. Μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες έλαβαν περισσότερες από 500 αιτήσεις, ενώ πολλοί από όσους ανταποκρίθηκαν δήλωναν ότι έχουν χάσει κάποιον δικό τους από την επάρατη νόσο και πως θέλουν να συστρατευθούν μαζί τους σ’ αυτόν τον σκοπό.


Το έργο "Joy" του Κροάτη Eugen Varzić (αριστερά), το έργο “Tribute" του Αιγύπτιου Hany Mansy και το “Backstage at the Hippodrome” του Βρεττανού Will Teather (δεξιά)

Σκοπός της ομάδας τώρα είναι να μπορέσει να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για το World Child Cancer. Ταυτόχρονα, όμως, πάγια επιδίωξη είναι να στηριχθούν οικονομικά και ηθικά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, στους οποίους παραχωρείται και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων. «Και σ’ αυτή την έκθεσή μας φιλοξενούνται αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του πλανήτη, ιδιοφυείς δεξιοτέχνες της ζωγραφικής, που ωστόσο συχνά, αφοσιωμένοι στην τέχνη τους, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Κάθε έργο τέχνης εμπεριέχει πρώτα από όλα την ψυχή και τη διάνοια του δημιουργού του, αλλά παράλληλα μ’ αυτά, περικλείει μήνες ολόκληρους αποκλειστικής αφοσίωσης», τονίζει η Φωτεινή και καταλήγει: «Η τέχνη μας ανακουφίζει, μας επεξηγεί την πραγματικότητα, μας ενθαρρύνει, μας συμφιλιώνει, μας εμπνέει, μας παρηγορεί. Εμείς έτσι “διαβάζουμε” και “εισπράττουμε” τα έργα που επιλέχθηκαν. Και ο στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στους δημιουργούς τους ό,τι περισσότερο μπορούμε γι’ αυτό τους το δώρο».


Το έργο του Ισπανού Fran Recacha "THESSEUS AND THE MINOTAUR"
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης