Χακάροντας τα σύνορα

Χακάροντας τα σύνορα

Ένας διαφορετικός τεχνολογικός μαραθώνιος, με στόχο να προσφέρει λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα

Χακάροντας τα σύνορα
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τεχνολογικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, κι ωστόσο πέρασε στα… ψιλά των ειδήσεων, ήταν το BorderHACK. Για τρεις ημέρες -μεταξύ 20 και 22 Νοεμβρίου-, 23 νέοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και προσπάθησαν να βρουν δημιουργικές λύσεις για το προσφυγικό ζήτημα. «Στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στο ταξίδι τους και σε μία ομαλή μετάβαση στο νέο τους σπίτι, όπου κι αν είναι αυτό», μας λέει ο 29χρονος Δημήτρης Ντέμπος, ένας εκ των δύο εμπνευστών της προσπάθειας.

Κλείσιμο

Ο Δημήτρης Ντέμπος

Μαζί λοιπόν με την 26χρονη Χριστίνα Κάλβος επισκέφθηκαν πρώτα καταυλισμούς και σημεία υποδοχής των προσφύγων, από τα ελληνικά νησιά μέχρι και τη Γερμανία. Εκεί διαπίστωσαν, με δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό των προσφύγων χρησιμοποιεί smartphones, πως η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει άμεσα λύσεις. «Πήραμε λίγο προσωπικό χρόνο και τις εμπειρίες που είχαμε συλλέξει ως τότε, και αποφασίσαμε να το κάνουμε».

Με την έναρξη του τριημέρου, οι συμμετέχοντες έλαβαν γνώση της γενικής κατάστασης αλλά και των ειδικότερων προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες, καθώς και οι οργανισμοί που διαχειρίζονται την εισροή τους. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, οι οποίες ανέπτυξαν τις ακόλουθες ισάριθμες ιδέες:



Bordershare: Το BorderShare είναι μια ιστοσελίδα διακίνησης πληροφορίας σχετικά με το προσφυγικό. Σε αυτή συγκεντρώνονται όλα τα σημεία δωρεάς αγαθών προς διανομή σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Across: To Across έχει ως στόχο να ταιριάζει ανθρώπους που είναι σε θέση να μιλούν αραβικά, περσικά και άλλες γλώσσες που απαιτούνται από τους πρόσφυγες και τους εθελοντές για την επικοινωνία μεταξύ τους.

Volreach: To Volreach είναι μια πλατφόρμα για τη συλλογή και διαχείριση των δημογραφικών στοιχείων των εθελοντών που καθιστά τη διαχείριση τους πιο αποδοτική και αποτελεσματική.


Η Χριστίνα Κάλβος

Από εδώ και πέρα, η προσπάθειά των δύο εμπνευστών συνεχίζεται κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Η Χριστίνα, ως η «κινητήριος δύναμη της ομάδας του BorderHACK», όπως την περιγράφει ο Δημήτρης, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο «μέτωπο» του προσφυγικού στην Ειδομένη. Ο Δημήτρης από την πλευρά του προσπαθεί να διαμοιράσει τις εμπειρίες τους ώστε να παραχθούν περισσότερες ή διαφορετικές λύσεις. «Ελπίζουμε ότι το προσφυγικό ζήτημα θα λυθεί σε σημαντικό βαθμό πριν χρειαστεί να διοργανώσουμε ένα δεύτερο BorderHACK», τονίζει.

Όπως μάλιστα συνεχίζει να μου εξηγεί, πιστεύουν ακράδαντα ότι σπουδαία πράγματα μπορούν να προκύψουν όταν δραστήρια μυαλά συναντώνται για έναν σημαντικό και αξιόλογο σκοπό. «Το όραμά μας στο BorderHACK ήταν να ενώσουμε στον ίδιο χώρο ευφυείς ανθρώπους με κίνητρο, να αυξήσουμε την επίγνωση για τις ανάγκες που υπάρχουν και να δημιουργήσουμε καινοτόμες λύσεις μέσω της ομαδικής δουλειάς». Και απ’ ό,τι φαίνεται, το κατάφεραν στο ακέραιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης