Ταξίδι στα αστικά blues

Ταξίδι στα αστικά blues

Η Bill Sims Jr. and Matthew Skoller Band φιλοξενείται από τις 5 έως τις 8 Φεβρουαρίου στο Half Note Jazz Club

Ταξίδι στα αστικά blues
Η φιλία και η συνεργασία του Bill Sims Jr.
και του αρμονικίστα και band leader
Matthew Skoller μετράει πολλά χρόνια και εκτείνεται σε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που ακολουθεί την πορεία των blues από τα βάθη του Δέλτα του Μισισιπή, πάει στο κλασικό boogie woogie και φθάνει ως το ηλεκτρικό urban blues του Σικάγου. Έτσι η μουσική τους γίνεται ένα συναρπαστικό ταξίδι σε όλο το φάσμα του blues, μέσα από original συνθέσεις αλλά και κλασικά κομμάτια που έχουν γραφτεί στην ιστορία. Έχοντας παίξει ζωντανά από το Σικάγο μέχρι το Μάλι το δυναμικό ντουέτο, το οποίο πλαισιώνεται από τον Frederick Jouglas στο μπάσο και τον Pascal Delmas στα ντραμς, θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 8 Φεβρουαρίου στο Half Note Jazz Club.

Κλείσιμο


Ο Bill Sims
γεννήθηκε στις βόρειες μεσοδυτικές ΗΠΑ (στο Μάριον του Οχάιο) το 1949 και άρχισε να παίζει πιάνο μόλις στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Με σαφείς επιρροές από τον πατέρα του, τον αιδεσιμότατο William Sims, ο οποίος έφερε την οικογένειά του στο Οχάιο από την Τζόρτζια και μαζί με αυτήν την αγάπη για τα blues και το gospel, ο Sims ο νεότερος ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική από τα 14 του, οπότε και εντάχθηκε στην rhythm and blues μπάντα Jacksonian Blues. Σταδιακά πέρασε από όλα τα είδη του blues με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται κορυφαίος μετρ αυτής της μουσικής. Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο “Blues before sunrise” το 1992, ενώ έχει επιμεληθεί μουσικά πάρα πολλές θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Η μπάντα του, η Heritage Blues Orchestra, λειτουργεί σαν φυτώριο των blues στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος δηλώνει καθαρόαιμος bluesman. Έχει πει χαρακτηριστικά ότι «τα blues δεν είναι κάτι που μαθαίνεις˙ εγώ γεννήθηκα μέσα στα blues. Οι Αφροαμερικάνοι δεν μαθαίνουν τα blues, μαθαίνουν να παίζουν κιθάρα ή πιάνο ή κάποιο άλλο όργανο, μαθαίνουμε ένα τραγούδι, όμως τα blues είναι κομμάτι της ζωής μας […]. Κάποιος που δεν ανήκει στην αφροαμερικανική κουλτούρα μπορεί να προσπαθήσει και να τα μάθει, ωστόσο πάντα θα του λείπει κάτι. Το να είσαι Αφροαμερικανός δεν μπορεί να διδαχτεί».



Ο Matthew Skoller, από την πλευρά του, με επιρροές από τον Bob Dylan, τον Jimi Hendrix μέχρι τον Little Walter και τον Muddy Waters, είναι μια από τις κορυφαίες μορφές στη σύγχρονη σκηνή των Chicago blues και, ουσιαστικά, έχει διαμορφώσει πολλές από τις αισθητικές κατευθύνσεις τους σε διεθνές επίπεδο. Το στυλ του βασίζεται στην εκφραστική των μεγάλων των Chicago blues, ωστόσο η προσέγγισή του έχει αναφορές στο σήμερα. Η δισκογραφική του παρουσία είναι ξεχωριστή, όπως και η αντίστοιχη σκηνική του, πράγμα που διαπίστωσε το αθηναϊκό κοινό και από τις προηγούμενες εμφανίσεις του στο Half Note Jazz Club.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης