Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια

Ένα ντοκιμαντέρ για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις επιπτώσεις του στην περιοχή μας έρχεται στον Ταύρο

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια
Όλοι θυμόμαστε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κυρίως για τα εκατομμύρια θύματα του Δυτικού Μετώπου και για τους στρατιώτες που χάθηκαν στα χαρακώματα. Στα Βαλκάνια, ωστόσο, ο πόλεμος ήταν πολύ πιο σκληρός για τους αμάχους, προμηνύοντας τις ακρότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο ζήτημα αυτό θέλει να ρίξει περισσότερο φως το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη με τίτλο «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια», που θα προβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, στις 18.00, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.

Με αφορμή την παρέλευση εκατό χρόνων από την έκρηξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, το φιλμ αποτυπώνει τις δραματικές αλλαγές που επήλθαν στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια, κατά την περίοδο 1914-18. Διαρκεί 58 λεπτά και καταφέρνει να αναδείξει σπάνιο οπτικό υλικό από την Ελλάδα, τις βαλκανικές χώρες και τα αρχεία των ευρωπαϊκών επικαίρων και των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχουν και επιφανείς ιστορικοί οι οποίοι σχολιάζουν, ερμηνεύουν και αποτιμούν τον πόλεμο. Παράλληλα η ταινία αναβιώνει μία ταραγμένη εποχή χρησιμοποιώντας τα πρώτα κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες και τους καλλιτέχνες φωτογράφους, τις δημοσιογραφικές αποστολές και τα φωτορεπορτάζ, καθώς και τις επιτροπές καταγραφής ανθρωπιστικών κρίσεων.



Η προβολή του έργου εντάσσεται στη θεματική σειρά «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών» που ξεκινά από αυτόν τον Φεβρουάριο και θα διοργανώνεται σε μηνιαία βάση από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στον Ταύρο. Θα το προλογίσει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Ανδρέας Αποστολίδης, και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Όλες οι προβολές που θα ακολουθήσουν θα κινούνται γύρω από τον άξονα της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας του 20ού αιώνα, θέλοντας να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της.
Κλείσιμο

Info
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας (Κρατήσεις: 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης