Είσαι παιδί; Τόσο το καλύτερο!

Είσαι παιδί; Τόσο το καλύτερο!

Η Στέγη οργανώνει τρία προγράμματα για την ψυχαγωγία, αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών κάθε ηλικίας 

Είσαι παιδί; Τόσο το καλύτερο!
Η Στέγη φιλοδοξεί κάθε χρόνο να ανοίγει τις πόρτες της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Η προσβασιμότητα είναι η λέξη κλειδί που λένε και ξαναλένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την επιτυχία τους. Φέτος, όπως και κάθε χρονιά, το κτήριο της Συγγρού έχει βρει δεκάδες τρόπους να καλέσει μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν σε δράσεις εκτός των εκδηλώσεων και των μεγάλων παραγωγών. Έτσι η Στέγη παίρνει ζωή και τα πρωινά, ανοίγει όλους τους χώρους της και κερδίζει το στοίχημα.
Αυτή τη φορά επιλέξαμε τρία προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών για να έχετε να τους προτείνετε τις καλύτερες λύσεις για την ψυχαγωγία αλλά και εκπαίδευση τους. Παραμύθια και ιστορίες όλων των ειδών για τα παιδιά και τους γονείς τους, μαγικά ραβδιά για τους μικρούς Αθηναίους και εκπληκτικά μαθήματα δημοσιογραφίας, φωτογραφίας και γραφιστικής για τους δημιουργικούς έφηβους.

Η Αθήνα των ονείρων σου, με ένα μαγικό ραβδί!

Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά από 5 έως 7 ετών με θέμα την Αθήνα
Κάθε Σάββατο έως τις 5 Μαρτίου 2016

Αν ήσουν αρκούδα, πού θα έμενες στην Αθήνα; Αν ήσουν ελιά, πού θα φύτρωνες; Σου αρέσει η Αθήνα; Πώς μυρίζει, με τι μοιάζει; Ποιο είναι τα αγαπημένο σου σημείο στην πόλη; Αν είχες ένα μαγικό ραβδάκι, τι θα άλλαζες; Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά σχεδιάζουν τη δική τους Αθήνα. Εξερευνούν την πόλη, συλλέγουν πληροφορίες και ανταλλάσσουν ιδέες για να αποτυπώσουν δημιουργικά την Αθήνα της φαντασίας τους.

Σε κάθε συνάντηση, τα παιδιά καταπιάνονται και με μια διαφορετική πλευρά της πόλης: τα κτίρια, τις συγκοινωνίες, τους ανθρώπους, τα πάρκα. Διαφέρει η παλιά Αθήνα από την Αθήνα του σήμερα; Και αν ναι, ως προς τι; Πώς είναι η αρχιτεκτονική της πόλης; Ποια υλικά χρησιμοποιούνται στα σημερινά κτίρια και ποια στα παλιότερα;
Κλείσιμο

Μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, έργα τέχνης και ιστορίες, τα παιδιά ανακαλύπτουν την παλιά Αθήνα και εξερευνούν τη νέα. Αφουγκράζονται τον παλμό της πόλης, παρατηρούν και σχολιάζουν. Μπορούμε να ηχογραφήσουμε τους ήχους της πόλης; Ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στους ήχους των κεντρικών λεωφόρων και σε αυτούς της γειτονιάς; Ποιοι είναι οι κάτοικοι της πόλης μας; Πώς ντύνονταν παλιά; Υπάρχουν άγρια ζώα στην Αθήνα; Πού κρύβεται η φύση στην πόλη;

Ένα εργαστήριο που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ερευνήσουν, να συζητήσουν και να βάλουν στο μικροσκόπιο τη σημερινή Αθήνα. Τα παιδιά αποτυπώνουν αυτά που αγαπούν και προτείνουν μια νέα πόλη, φτιαγμένη από ποικίλα υλικά μέσα από τη δική τους ματιά. Μέσα από φωτογραφίες, κολάζ και ζωγραφική, φτιάχνουν ομαδικά και ατομικά έργα και ένα λεύκωμα της πόλης τους.

Συντελεστές
Christina Mabger: εικαστικός και δασκάλα καλλιτεχνικών

Πες το με ένα παραμύθι

Ένα εργαστήριο για να ξεδιπλώσουν τα συναισθήματα και τους φόβους τους παιδιά από τεσσάρων έως επτά ετών
Από 21 Φεβρουαρίου έως 15 Μαΐου 2016


Στο εργαστήριο αυτό, οι γονείς μαζί με τα παιδιά παρακολουθούν θεατρικά δρώμενα από νέες ομάδες καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από διαφορετικά παραμύθια. Μέσα από τις ιστορίες τίθενται ερωτήματα που απασχολούν τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία. Εσείς γνωρίζετε ότι η προσχολική ηλικία είναι η πρώτη ενηλικίωση; Κι όμως. Κατά τη διάρκειά της αναπτύσσεται η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενσυναίσθηση, η συμπόνια... Και το θέατρο είναι η τέχνη της συμπόνιας. Σε καλεί να μάθεις να ακούς, να προσέχεις και να αλληλεπιδράς με ανθρώπους που δεν είναι σαν και σένα.

Με αφορμή αλληγορικά παραμύθια για παιδιά, που μιλάνε για τα συναισθήματα –όπως θυμό, απώλεια, λύπη, φόβο κ.ά.–, τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους προτείνουν λύσεις για τη συνέχεια της ιστορίας, συμμετέχουν βιωματικά σε συναρπαστικές ιστορίες και όλοι μαζί, σαν ομάδα, υποδύονται διαφορετικούς ρόλους, δημιουργούν τους δικούς τους ήρωες και γράφουν το δικό τους τέλος στο παραμύθι.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, αλλά και να αφήσουν πίσω τους προσωπικές δυσκολίες, όπως έλλειμμα αυτοπεποίθησης, φοβίες, άγχη, στερεότυπα και μηχανισμούς άμυνας απέναντι στο καινούριο ή το άγνωστο.

Συντελεστές:
Τρεις νέες θεατρικές ομάδες, οι 4Frontal, Cheek Bones και Ubuntu, και η Δρ. Χάρις Καρνέζη, Υπεύθυνη του Κέντρου Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος.

Ημερομηνίες:
1ο Παραμύθι | Τις Κυριακές 21 και 28 Φεβρουαρίου 2016
2ο Παραμύθι | Τις Κυριακές 27 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2016
3ο Παραμύθι | Τις Κυριακές 8 και 15 Μαΐου 2016

Zoom στο παρασκήνιο

Οι έφηβοι 13 έως 16 ετών μπαίνουν στα παρασκήνια της Στέγης για να κάνουν ρεπορτάζ

Σε αυτό το εργαστήριo, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, οι έφηβοι παρακολουθούν τις πρόβες παραστάσεων, συναυλιών και καλλιτεχνικών δρώμενων, για να αποτυπώσουν την εμπειρία τους, ως δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και γραφίστες, στην εφημερίδα που δημιουργούν οι ίδιοι!

Το εργαστήριo περιλαμβάνει τρεις κύκλους, για καθεμία από τις αντίστοιχες τέχνες: Θέατρο, Χορό και Μουσική. Οι έφηβοι εξοικειώνονται με τις τέχνες, τρυπώνοντας στις πρόβες και τα παρασκήνια, συνομιλώντας με τους συντελεστές και φωτογραφίζοντας κάθε στάδιο της διαδικασίας, με το δικό τους βλέμμα. Οι εικόνες, οι σκέψεις και οι λέξεις τους γίνονται ένα… free press, ένα εφημεριδάκι που περιέχει τη δική τους ύλη.

Τα παιδιά παίρνουν συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές και γράφουν τα δικά τους άρθρα και ρεπορτάζ. Μαθαίνουν για τα διαφορετικά είδη φωτογραφίας, όπως και για το έργο διάσημων φωτογράφων. Το πεδίο της έκφρασής τους διευρύνεται περαιτέρω, με ασκήσεις δημιουργικής γραφής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Φέτος, έρχεται να προστεθεί ένας επιπλέον τομέας, αυτός της γραφιστικής. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το υλικό τους να «στήνεται» ζωντανά, θα δουν δηλαδή τις εικόνες και τις λέξεις τους να μετατρέπονται σε άρθρα. Θα γνωρίσουν εφαρμογές της γραφιστικής και θα διαπιστώσουν πως όλα τα τμήματα –σύνταξη, φωτογραφία και ατελιέ– πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

To καλύτερο όλων; Στο φετινό κύκλο των εργαστηρίων, για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες θα καλύψουν δημοσιογραφικά τη δουλειά των συνομηλίκων τους! Οι έφηβοι που συμμετέχουν στον κύκλο του Χορού θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα χορού για εφήβους «Χορεύω άρα Επικοινωνώ».

Συντελεστές
Μαριλένα Σταφυλίδου: φωτογράφος
Μελίνα Σιδηροπούλου: δημοσιογράφος
Κωστής Σωτηράκος: γραφίστας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης