Ο κινηματογράφος μιλά γαλλικά

Ο κινηματογράφος μιλά γαλλικά

Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανοίγει τις πόρτες του για το σινεφίλ κοινό από τις 23 Μαρτίου, με προβολές γαλλόφωνων ταινιών και πολλές εκπλήξεις!

Ο κινηματογράφος μιλά γαλλικά
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000, όμως στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας, το οποίο έχει επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη με επιλεγμένες προβολές. Μέχρι σήμερα, οι 18 διοργανώσεις του έχουν δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες σινεφίλ να ανακαλύψουν το καλύτερο πρόσωπο του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του.  

Στην 18η διοργάνωσή του, η οποία ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 29 του μήνα, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιφυλάσσει και πάλι για το κοινό του πολλές εκπλήξεις, ώστε μέσα σε επτά ημέρες γεμάτες προβολές, να βάλει την πολιτιστική σκηνή στον ρυθμό του “French touch” και της Γαλλοφωνίας, που φέτος εκπροσωπείται στο φεστιβάλ από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, την Τσεχία, την Ελβετία και την Τυνησία. 



Στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που θα ξεχωρίσουν. Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτοί θα υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της νικητήριας ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από την Julie Gavras στη θέση της προέδρου και τους Δήμητρα Γαλάνη, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, Πέτρο Μάρκαρη και Κατερίνα Μισιχρόνη.
Κλείσιμο

Το Βραβείο Κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Παράλληλα, προβλέπεται και η προβολή ταινιών που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί η ταινία “Orpheline” («Σε τέσσερις χρόνους») -ειδική προβολή σε avant-première-, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Arnaud des Pallières, καθώς και η ταινία “À bras ouverts” («Βρε, καλώς τους!») -η ταινία λήξης του Φεστιβάλ- σε σκηνοθεσία Philippe de Chauveron και με πρωταγωνιστές τους Christian Clavier, Ary Abittan και Elsa Zylberstein. 



Παράλληλες Εκδηλώσεις

Parallaxe / Παράλλαξη
27 Μαρτίου, 19.30, auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο


Το Parallaxe είναι μία οπτικοακουστική περφόρμανς - καρπός της συνεργασίας ανάμεσα στην ομάδα Nominoë (με εμφανίσεις σε πολλά μουσεία και φεστιβάλ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική) και τον μουσικό Μιχάλη Μοσχούτη. Το έργο βασίζεται στην ιδέα της γεωμετρίας στον κινηματογράφο και αναδεικνύει ένα πολύπλευρο αντικείμενο που μεταμορφώνεται σε ταινία-γλυπτό, συγκλίνοντας με τα έργα των Anthony McCall και James Turrell. Οι διαφορετικές επιφάνειες που οριοθετούν την οθόνη, οι αλλαγές στην γωνία προβολής και οι απευθείας παρεμβάσεις στις μηχανές προβολής 16mm προτείνουν στους θεατές πολλούς άξονες οπτικής αντίληψης ταυτόχρονα. 

Masterclass «Η μουσική στον κινηματογράφο»
24 Μαρτίου, 17.30, αίθουσα Gisèle Vivier, Γαλλικό Ινστιτούτο


 Το masterclass «Μουσική στον κινηματογράφο» θα παρουσιάσει η Séverine Abhervé, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στη μουσική ταινιών και ιδρύτρια του Agence TraxZone (εταιρεία επικοινωνίας με ειδίκευση στην προώθηση της μουσικής ταινιών). Η ομιλία της θα επικεντρωθεί στους σημαντικούς Γάλλους συνθέτες του κινηματογράφου της περιόδου 1960-1980, ενώ θα καλύψει διαφορετικά ρεύματα και αισθητικές της κάθε περιόδου. Θα τιμηθούν οι μουσικές γιε-γιε, ηλεκτρονική, τζαζ, συμφωνική, λαϊκή, ροκ αλλά και τα μεγάλα ονόματα της μουσικής γαλλικών ταινιών όπως Maurice Jarre, Michel Legrand, Georges Delerue, Vladimir Cosma, Francis Lai, Philippe Sarde και Jean-Claude Petit. Η είσοδος στο masterclass είναι ελεύθερη. Η ταινία που θα εγκαινιάσει τη θεματική ενότητα «Η μουσική στον κινηματογράφο», είναι η Camille Claudel του Bruno Nuytten (1987) (προβολή στις 20.15΄στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου), του οποίου την μουσική συνέθεσε ο Gabriel Yared.

Masterclass «Τατουάζ και ροκ μουσική»
28 Μαρτίου, 19.30, auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο


 Μετά την προβολή της ταινίας «Μέτρα τις πληγές σου» θα ακολουθήσει το masterclass «Τατουάζ και ροκ μουσική».  Παρών θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας Morgan Simon, για να μιλήσει για την ταινία και να συζητήσει με τον Γιώργο Μαυρίδη, καλλιτέχνη τατουάζ και τηλεπαρουσιαστή, γύρω από τη ροκ μουσική και τα τατουάζ ως πρακτική, φαινόμενο, σύμβολο. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο τηλεπαρουσιαστής Γιώργος Λέντζας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Info
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του.

Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 ευρώ
Γενική είσοδος στους κινηματογράφους Δαναός, ΑΣΤΟΡ: 6 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης