Κάποτε ένα περιοδικό...

Κάποτε ένα περιοδικό...

Ένα περιοδικό – μηνιαία επιθεώρηση, για την ακρίβεια- που θα μπορούσε εκ των υστέρων να χαρακτηρισθεί και ως εκκολαπτήριο πολιτικής ηγεσίας για το υπουργείο Παιδείας

Κάποτε ένα περιοδικό...
«Κάποτε, υπήρχε ένα περιοδικό, στην Συντακτική Επιτροπή του οποίου συμμετείχαν ένας νυν υφυπουργός και ένας πρώην υπουργός Παιδείας, ενώ σταθερός συνεργάτης του ήταν και o νυν υπουργός Παιδείας…». Κάπου, εδώ όμως αρχίζει μια ιστορία που ακουμπά με τον τρόπο της πρόσωπα και καταστάσεις της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας. Το περιοδικό για το οποίο γίνεται αναφορά ήταν “Ο Πολίτης, διευθυντής του οποίου από την ίδρυση του – 1976- ήταν ο Άγγελος Ελεφάντης, μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. 

Η διαδρομή του περιοδικού – για την ακρίβεια, μηνιαίας επιθεώρησης- αρχίζει λίγο μετά την μεταπολίτευση (πρώτο τεύχος, Μάιος 1976) και μετά από μια μικρή διακοπή τριών χρόνων (1995-1998)   ολοκληρώνεται το 2005. 

Κλείσιμο


Από αυτήν την διαδρομή ας θυμηθούμε σήμερα το διπλό τεύχος, αριθμ. 50-51. Κυκλοφορεί την άνοιξη του 1982 και για πρώτη φορά δημοσιεύει, στην σελίδα με τα περιεχόμενα, και τα ονόματα εκείνων που απαρτίζουν την Συντακτική Επιτροπή του:  Μαριάννα Δήτσα, Αγγελος Ελεφάντης, Κώστας Ζουράρης, Μάκης Καβουριάρης, Γιώργος Καρράς, Λεωνίδας Λουλούδης, Αριστείδης Μπαλτάς, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος, Άννα Φραγκιουδάκη. 

Βρισκόμαστε πια στην εποχή του ΠΑΣΟΚ και η ομάδα του «Πολίτη» -για να θυμηθούμε και τα κείμενου του Κώστα  Ζουράρη εκείνης της περιόδου- ήταν παγερά αδιάφορη μπροστά στην Αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα, στα περιεχόμενα του τεύχους φιγουράρει και το κείμενο του Κώστα Ζουράρι ( με γιώτα στην κατάληξη, αντί  με ήτα, όπως γράφεται το επώνυμο του στην λίστα των μελών της Συντακτικής Επιτροπής) «Περί του κύρους της πολιτικής Επιστήμης». Λίγες θέσεις παραπάνω από τον Ζουράρι ( με γιώτα) βρίσκεται το κείμενο του Αριστείδη Μπαλτά  «Περί εκπαιδευτικής πολιτικής». Αν έχει κανείς χρόνο και διάθεση ας τα ψάξει και ας τα διαβάσει. Τα κείμενα, μαζί φυσικά με όλα τα τεύχη, αναζητήστε τα στη διεύθυνση: http://askiweb.eu/index.php/el/2015-09-21-08-27-59/2015-09-21-09-40-15/251-2017-05-25-09-46-44



Στο ίδιο περιοδικό συχνά πυκνά κάνει την εμφάνιση του με κείμενα και ο νυν υπουργός  Παιδείας καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου. Ο τελευταίος –ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού- υπογράφει μαζί με την σύντροφο της ζωής του, την αείμνηστη Άννη Βρυχέα, ένα κείμενο που δημοσιεύεται στο τεύχος 40 (Φεβρουάριος 1981) και έχει τίτλο : «Για το ελληνικό Πανεπιστήμιο, σήμερα. Κάποια νέα ερωτήματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης