Ξενοδοχεία ιδανικά για οικογένειες

Ξενοδοχεία ιδανικά για οικογένειες

Αν είστε οικογενειάρχης, διαβάστε τι πρέπει να ξέρετε πριν κλείσετε δωμάτιο για τις διακοπές σας... Ή αλλιώς, όλα όσα πρέπει να προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους, τα «φιλικά στις οικογένειες» ξενοδοχεία!

Ξενοδοχεία ιδανικά για οικογένειες
Έφτασε ο καιρός για τις καλοκαιρινές μας διακοπές! Μπορεί κάποτε, όταν ήμαστε ελεύθεροι-ες κι ωραίοι-ες, αυτό να σήμαινε ότι θα αρπάξουμε μια τσάντα με μαγιώ και μια πετσέτα, θα μπουκάρουμε στο πρώτο πλοίο στον Πειραιά και θα αποφασίσουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το λιμάνι… Και μετά;… Έχει ο Θεός! Όσοι όμως έχουμε τώρα παιδιά, ειδικά μωρά και πολύ μικρά, καλό είναι να τα ξεχάσουμε (προς το παρόν τουλάχιστον) όλα αυτά! Η προετοιμασία του ταξιδιού ξεκινάει πλέον πολύ νωρίτερα, καθώς το να βρούμε το ιδανικό μέρος των διακοπών που θα ξεκουράσει κι εμάς τους γονείς, είναι άμεσα συνυφασμένο με το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο που θα μείνουμε. Και παρόλο που ζούμε σε μια χώρα που -όλοι λένε ότι- η «βαριά βιομηχανία της είναι ο τουρισμός», το ιδανικό κατάλυμα για τις καλοκαιρινές διακοπές μιας οικογένειας με μικρά παιδιά, δεν είναι καθόλου προφανές.

Δεν πρέπει όμως να τα παρατάμε. Το ταξίδι ομορφαίνει τη ζωή, τη μεγαλώνει… Στην προσπάθεια να βρούμε μια νέα ισορροπία με τα πιτσιρίκια μας για να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε σε νέα μέρη – ή να βλέπουμε γνώριμα με άλλη ματιά- θα καταλήξουμε εύλογα στις παρακάτω …Αρχές!


 
Κλείσιμο
Κατάλυμα μπροστά σε αμμώδη παραλία 
Το απόλυτο ζητούμενο όταν έχεις μικρά παιδιά! Όποιος ξεκινήσει με την εντύπωση ότι θα κάνει διακοπές με τα παιδιά του αν χρειάζεται να πάρει αυτοκίνητο για την παραλία, ζει σε μια πλάνη. Το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο πρέπει να είναι κυριολεκτικά πάνω σε μια παραλία και ιδανικά αμμώδη (για να φτιάχνεις κάστρα), ρηχή (για όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους) και πάνω από όλα καθαρή. 

Να μην παρεμβάλλεται δρόμος μεταξύ του δωματίου και της θάλασσας
Λιγότερες έννοιες και μεγαλύτερη ασφάλεια εξασφαλίζουν το να μην παρεμβάλλεται δρόμος μεταξύ του καταλύματος και της παραλίας. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολή, αλλά αυτή η «Αρχή» μπορεί να απογειώσει τις διακοπές σας! Φανταστείτε –αν δεν το έχετε ήδη ζήσει!- να ξυπνάτε το πρωί και να ρίχνετε μια βουτιά, χωρίς να σας απασχολεί αν ξύπνησαν τα παιδιά για να πάτε όλοι μαζί στη θάλασσα ή αν ξυπνήσουν, μη βγουν στο δρόμο και σας ψάχνουν! Ιδανικά, θέλεις να ανοίγεις την πόρτα, και να ξαμολάς τα παιδιά έξω για παιχνίδι και για μπάνιο, χωρίς να φοβάσαι τα αυτοκίνητα. 

Χωρίς σκαλιά μέσα ή έξω από το δωμάτιο
Ένα ξενοδοχείο ιδανικό για οικογένειες δεν έχει πολλά σκαλιά ούτε μέσα στα δωμάτια, ούτε έξω. Αφ’ ενός γιατί δυσκολεύει τους γονείς που κουβαλούν τα πράγματα, αφ’ ετέρου γιατί ενέχει κινδύνους πτώσης για τα μικρά παιδιά (ή για γονείς που κουβαλούν τα παιδιά ή τα μωρά τους). Αν τα παιδιά είναι μικρά αποφύγετε δωμάτια που έχουν κουκέτες! 

Σωστή επιλογή υλικών, πρόνοια στο σχεδιασμό
Αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. Σε όσα ξενοδοχεία και να έχουμε πάει, οι φωτογραφίες παραπλανούν και τελικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πόσο σοβαρό είναι ένα ξενοδοχείο ή πόσο μεράκι έχει ο ιδιοκτήτης του, αφού φτάσουμε στον προορισμό μας. Ένα ξενοδοχείο που προορίζεται για οικογένειες δεν επιλέγει επικίνδυνα υλικά –όπως για παράδειγμα δεν έχει επιλέξει να βάλει σε όλο το πάτωμα (αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο) πλακάκια που γλιστράνε όταν βρέχονται. Έχει περιορίσει τις πολλές και επικίνδυνες γωνίες, δεν έχει αφήσει κενά στα μπαλκόνια, δεν έχει χαμηλά κάγκελα και ούτω καθ΄ εξής… Τη σημασία του να έχει σίτες την καταλαβαίνεις όταν έχεις απολαύσει μια όμορφη καλοκαιρινή νύχτα με ανοιχτά παράθυρα και το πρωί βλέπεις το αγγελούδι σου με κόκκινα σημάδια! Α! και κάτι ακόμα: πώς είναι δυνατόν να παρέχουν τετράκλινα δωμάτια και η κρεμάστρα για τις πετσέτες στο μπάνιο να έχει μόνο δύο θέσεις; Δηλαδή οι πετσέτες των υπολοίπων πρέπει αναγκαστικά να καταλάβουν τις καρέκλες;

Με εξοπλισμό που περιορίζει το κουβάλημα 
Στα ξενοδοχεία που έχουν προβλέψει έστω για ένα από όλα τα παρακάτω, έχουμε κάνει εικόνισμα: Α. Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν παρκοκρέβατα για τα μωρά. Δεν έχουν όμως –σχεδόν ποτέ- στρώμα γι’ αυτά! Όταν ρωτάτε λοιπόν για παρκοκρέβατο, ρωτήστε και για στρώμα, γιατί αλλιώς θα καταλήξετε να φτιάχνετε ένα αυτοσχέδιο στρώμα, με παπλώματα και κουβέρτες, που δεν είναι και ό,τι καλύτερο μες στο κατακαλόκαιρο. Β. Προστατευτικό κρεβατιού: για τα μεγαλύτερα παιδιά, που κοιμούνται σε κρεβάτι, δεν θα πρέπει οι γονείς να αναγκάζονται να εφευρίσκουν πατέντες με καρέκλες! Γ. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κουζινάκι μέσα στο δωμάτιο, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να σας παρέχουν για όλη τη διάρκεια της παραμονής σας ένα μπρίκι με ένα ηλεκτρικό μάτι για το ζέσταμα του γάλακτος. Δ. Θα ήταν ωραίο να είχαν όλα τα οικογενειακά δωμάτια αντικουνουπικές συσκευές και φωτάκι νυκτός. Είναι ένα πολύ μικρό έξοδο για το ξενοδοχείο που λύνει τα χέρια στους γονείς. Ε. Κάποια πολύ «ιδιαίτερα» ξενοδοχεία –αλλά σχεδόν όλα στο εξωτερικό, τα οποία διαφημίζονται ως «φιλικά στις οικογένειες»- έχουν εξοπλισμό και για βρέφη: αποστειρωτές, κουνουπιέρες, συσκευή για το ζέσταμα και το άλεσμα του φαγητού, καθώς και για το ζέσταμα του μπιμπερό. Καλό θα ήταν να έχουν και υποσέντονα μιας χρήσης στην ντουλάπα τους (για τα παιδιά που έχουν βγάλει την πάνα, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν μετά από μια έντονη μέρα!

Με δυνατότητα για καλό πρωινό και φαγητό
Το να υπάρχει δυνατότητα για πρωινό και φαγητό καλής ποιότητας στο ξενοδοχείο ή δίπλα από αυτό, είναι μεγάλη υπόθεση. Μας εξασφαλίζει την άνεση να μην «κουνηθούμε» από το δωμάτιο και την παραλία και να φάμε ό,τι ώρα θέλουμε χωρίς καμία προετοιμασία.



Με χώρο για να κάθονται οι μεγάλοι όταν κοιμούνται τα παιδιά
Αυτό δείχνει σεβασμό στην πιο όμορφη και σημαντική στιγμή της ημέρας για τους γονείς! Να υπάρχει χώρος (βεράντα ή μπαλκόνι ή μέρος του κήπου) που οι γονείς μπορούν να κάτσουν στο τέλος της ημέρας με άμεση πρόσβαση στα παιδιά τους! Να μπορούν να ανοίξουν το κρασάκι τους ή να πιουν τη μπυρίτσα τους, χωρίς να έχουν την έννοια του αν δουλεύει η ενδοεπικοινωνία. Ακόμα ιδανικότερα, να υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουν αυτό δύο φιλικά ζευγάρια με παιδιά, αν έχουν κλείσει δωμάτια ταυτόχρονα στο ίδιο ξενοδοχείο!



Πισίνα ή όχι;
Η πισίνα δεν είναι προαπαιτούμενο. Ίσα-ίσα, αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, είναι αρνητικό, γιατί θα έχετε συνεχή έννοια μην πέσουν τα μικρά σας μέσα στο νερό. Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, εξαρτάται πολύ από το είδος διακοπών που θέλετε. Ο πιο συνηθισμένος καβγάς μεταξύ των παιδιών και των γονιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι πάντως το αν θα πάνε στη θάλασσα ή θα μείνουν στην πισίνα του ξενοδοχείου. Να το πούμε αυτό….
Καλές διακοπές!

Info
Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakitasite.wordpress.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης