Ecofin: Στις καλένδες η συμφωνία για τραπεζική ένωση

Ecofin: Στις καλένδες η συμφωνία για τραπεζική ένωση

Δημόσια διαφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Σουηδό ομόλογό του Άντερς Μποργκ για bailout τραπεζών σε περίπτωση ανάγκης - Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτο Eurogroup

Ecofin: Στις καλένδες η συμφωνία για τραπεζική ένωση
Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση δεκατεσσάρων ωρών όπου οι 28 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε αποφάσισαν να θέσουν τις βάσεις για το δεύτερο πυλώνα της πλήρους τραπεζικής ένωσης, αυτόν της λειτουργίας του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτο Eurogroup που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει ένα ακόμα Ecofin λίγο πριν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το 2013 που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.  

Κλείσιμο
Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις οι οποίες είχαν κορυφωθεί την Παρασκευή όταν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσκάλεσε στο Βερολίνο τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί καθώς και τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γκιοργκ Άσμουσεν με σκοπό να επιλύσουν τις επιμέρους διαφωνίες σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, οι «28» συμφώνησαν καταρχήν σε ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να δώσουν μια μάχη με το χρόνο ώστε να καταφέρουν να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους για αυτό που χαρακτηρίζεται ως το «σημαντικότερο βήμα της Ε.Ε έπειτα από το κοινό νόμισμα», ήτοι την τραπεζική ένωση, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ε.Ε καθώς η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και  είναι σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων περίπου στις δύο τα ξημερώματα (ώρα κεντρικής Ευρώπης). Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε τα κράτη –μέλη πρέπει να εξετάσουν μερικά ακόμα ζητήματα ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για μια πλήρη συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως ενδέχεται να χρειαστεί μια ενδοκυβερνητική συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης, σχολιάζοντας τους αργούς ρυθμούς της Ε.Ε στωικά λέγοντας πως «η Δημοκρατία λειτουργεί με πιο αργούς ρυθμούς από τις αγορές». Η πιθανότητα μιας ουσιαστικά νέας συνθήκης που θα ορίζει τη λειτουργία του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης είναι κάτι που δεν ευχαριστεί ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κάτι που συζητήθηκε έπειτα από τις πιέσεις της Γερμανίας.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών υπήρξε και δημόσια διαφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Σουηδό ομόλογό του Άντερς Μποργκ καθώς η Σουηδία πίεζε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των αποφάσεων μια παράγραφος που θα ανέφερε πως τα κράτη –μέλη θα μπορούν να προχωρούν σε bailout τραπεζών σε περίπτωση ανάγκης.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στους 28 εντοπίστηκαν κυρίως στο θεσμικό όργανο που θα αναλάβει να «στεγάσει» τον μηχανισμό εκκαθάρισης, καθώς η πρόταση να λειτουργήσει υπό την αιγίδα της Κομισιόν προσκρούει στις αντιδράσεις του Βερολίνου όπως και στο ποιες και σε πόσες τράπεζες της Ε.Ε θα έχει λόγο ο νέος μηχανισμός. Η Γερμανία ζητεί ο μηχανισμός εκκαθάρισης να αφορά μόνο στις 130 ισχυρότερες τράπεζες της Ε.Ε, ενώ η Γαλλία ζητεί να έχει λόγο για 6000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης