Αυτές είναι οι δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού

Αυτές είναι οι δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού

Στα θησαυροφυλάκιά τους έχουν τόνους με το πολύτιμο μέταλλο...

Αυτές είναι οι δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού
Ο χρυσός φαίνεται να οδεύει ολοταχώς προς την πρώτη ετήσια υποχώρηση της τιμής του μετά από 13 συναπτά έτη κι αυτό σίγουρα δεν πρόκειται να ευχαριστήσει τις τράπεζες που διαφοροποίησαν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, ώστε να μπορέσουν να συμπεριλάβουν χρυσό, αν και σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το 2012.

Νέα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού δείχνουν ότι τα τρέχοντα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών σε χρυσό αυξήθηκαν κατά σχεδόν 300 τόνους.

Τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού ανήλθαν σε 31.913,5 μετρικούς τόνους τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Αυτές είναι οι δέκα χώρες που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους τα μεγαλύτερα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου:

Στη 10η θέση βρίσκεται η Ινδία με τα αποθέματά της να φθάνουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στους 557,7 τόνους.
Κλείσιμο

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αποτρέψει τον κόσμο από το να αγοράσει το πολύτιμο μέταλλο και κάποιοι σας τον Jim Rogers αποδίδουν την πτώση της τιμής του στη μειωμένη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές. Οι εισαγωγές χρυσού θεωρούνται ένοχες για το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ενώ πρόσφατα ο κεντρικός τραπεζίτης  Raghuram Rajan δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, σε χρυσό.

Στην 9η θέση η Ολλανδία με 612,5 τόνους χρυσό. Σημειώνεται ότι μόνο το 10% βρίσκεται στο Άμστερνταμ. Η μεγαλύτερη ποσότητα φυλάσσεται στα θησαυροφυλάκια των ΗΠΑ, του Kαναδά και της Μ. Βρετανίας. Νωρίτερα φέτος, η Ολλανδία ήθελε να επαναπατρίσει τον χρυσό της.

Αμέσως μετά βρίσκουμε την Ιαπωνία, με  765,2 τόνους. Το 1950 είχε μόλις 6 τόνους, ενώ το 2011, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πούλησε χρυσό για την άντληση 20 τρισ. γεν τα οποία “έπεσαν” στην οικονομία, ώστε να καθησυχαστούν οι επενδυτές μετά το καταστροφικό τσουνάμι και την πρωτοφανή πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Στην 7η θέση η Ρωσία με αποθέματα χρυσού 1.015,1 τόνων και στην 6η η Ελβετία με 1.040,1 τόνους. Το 1997 είχαν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για πώληση τμήματος των εθνικών αποθεμάτων χρυσού, καθώς δεν θεωρούνταν πια “απαραίτητα για σκοπούς νομισματικής πολιτικής”.
 
Ακολουθεί στην 5η θέση η Κίνα με 1.054,1 τόνους. Το να αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό θα αποδειχθεί πολύ κρίσιμο για την Κίνα, η οποια, σύμφωνα με τους Financial Times, σκοπεύει να διεθνοποιήσει το νόμισμά της, φιλοδοξώντας να το κάνει αποθεματικό.

Στην 4η θέση η Γαλλία με  2.435,4 τόνους. Στο πλαίσιο της συμφωνίας  CBGA 2 πούλησε 572 τόνους χρυσού και εκτός της συμφωνίας πούλησε 17 τόνους στην Τράπεζα Διεθνών Δακανονισμών στα τέλη του 2004. Στο πλαίσιο της συμφωνίας CBGA 3  η Γαλλία δεν ανακοίνωσε νέα σχέδια πώλησης χρυσού, καθώς, σύμφωνα με το Reuters, η τράπεζα της Γαλλίας υποστηρίζει πως ο χρυσός παρέχει ασφάλεια και  μπορεί να απορροφήσει τη μεταβλητότητα του ισολογισμού της.

Στην 3η θέση η Ιταλία με αποθέματα 2.451,8 τόνους. Το 2011, οι ιταλικές τράπεζες ήθελαν από την κεντρική τράπεζα να αγοράσει χρυσό ώστε να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους ενόψει των τεστ αντοχής.

Στη 2η θέση η Γερμανία με  3.387,1 τόνους, προχώρησε σε μείωση των αποθεμάτων χρυσού τον Οκτώβριο. Η Bundesbank πουλά 6 – 7 τόνους τον χρόνο στο ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης