143 εφοριακοί τα έβγαλαν πρώτοι έξω

143 εφοριακοί τα έβγαλαν πρώτοι έξω

Οικονομικοί εισαγγελείς ξεσκονίζουν τους λογαριασμούς υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών με καταθέσεις σε  ευρωπαϊκές τράπεζες τη διετία 2009-2010. Ηδη ασκήθηκαν οι πρώτες πέντε διώξεις για εμβάσματα 1.150.000 ευρώ

143 εφοριακοί τα έβγαλαν πρώτοι έξω
Από κόσκινο περνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς τη λίστα με τους 143 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, αποσπασμένων και μη, οι οποίοι έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2010. Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει τα στοιχεία από την έρευνα για τους μισθωτούς που διατηρούσαν καταθέσεις κροίσων σε Ελβετία, Γερμανία, Αγγλία και Κύπρο, ενώ ήδη ασκήθηκαν οι πρώτες πέντε διώξεις.

Οι 143 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες είχαν καταφέρει όχι μόνο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να αποταμιεύουν τεράστια ποσά, αλλά και να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελβετία, Αγγλία και Κύπρο.  Το ξετύλιγμα του κουβαριού αυτής της ενδιαφέρουσας ιστορίας ξεκίνησε όταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τον εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των δημοσίων υπαλλήλων από το 2009 και εντεύθεν, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.
 
Από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών που ξεκίνησε έπειτα από αυτή την παραγγελία διαπιστώθηκε ότι οι 143 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έβγαλαν στο εξωτερικό το ουκ ευκαταφρόνητο ποσό των 32 εκατ. ευρώ.
 
Πρόκειται για δεκάδες εφοριακούς, δέκα υπαλλήλους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οκτώ τελωνειακούς, οκτώ στο Γενικό Χημείο του Κράτους, επτά διοικητικούς, αλλά και εννιά αποσπασμένους στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, επτά στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τρεις στη Βουλή.
 
Για τις τρεις τελευταίες κατηγορίες η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε αναρμόδια να προβεί σε έλεγχο, ο οποίος θα προχωρήσει από άλλη αρμόδια υπηρεσία.
Κλείσιμο

 Η μεγάλη φυγή των εκατομμυρίων ευρώ σημειώθηκε, όπως είναι εύλογο, την κρίσιμη διετία 2009-2010, τότε που οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους επιχειρούσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες λέγοντας ότι οι καταθέσεις στη χώρα μας είναι απολύτως διασφαλισμένες.
 
Ωστόσο οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν πρώτοι να δώσουν το «καλό παράδειγμα» και να εξασφαλίσουν το «περίσσευμα» από τα έσοδά τους (!) στέλνοντάς το σε τράπεζες του εξωτερικού, γνωρίζοντας προφανώς περισσότερα από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς.

Οι πρώτες διώξεις

Από την πρώτη ανάλυση των στοιχείων εντοπίστηκαν πέντε υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εμφανίζουν μεγάλες και αδικαιολόγητες διαφορές στις υποβληθείσες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Ειδικότερα έβγαλαν στο εξωτερικό και δεν κατάφεραν να αιτιολογήσουν ποσά ύψους 550.000 ευρώ ο πρώτος, από 200.000 ευρώ οι άλλοι δύο και από 100.000 ευρώ δύο ακόμη υπάλληλοι. Ηδη τους ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος και αναξιοπρεπή διαγωγή, ενώ οι φάκελοί τους εστάλησαν στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση και ενδεχόμενων ποινικών παραβάσεων.
 
Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας για ακόμη επτά υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Το ΣΔΟΕ εντόπισε επίσης μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου καταθέσεις 150.000, 210.000, 300.000, 350.000, 400.000, 460.000 και 730.000 ευρώ, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο και έχουν δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προέλευσή τους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση ενός ακόμη υπαλλήλου με έμβασμα 170.000 ευρώ.

Εφοριακός με έμβασμα 1,2 εκατ. ευρώ

Τα ποσά των καταθέσεων που περιλαμβάνονται στη δημοσιοϋπαλληλική λίστα θα φανταζόταν κάποιος ότι αφορούν επιχειρηματίες και όχι απλούς μισθωτούς, όπως τελικά συμβαίνει.

 Ο πιο «φτωχός» υπάλληλος έστειλε στο εξωτερικό έμβασμα 22.000 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε κάποιος εκείνη την εποχή να έχει συγκεντρώσει κάνοντας οικονομία. Ωστόσο, περίπου δύο στους τρεις έβγαλαν εμβάσματα από 100.000 έως 300.000 ευρώ, ενώ περίπου δέκα είναι εκείνοι που βρέθηκαν με ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Δύο μάλιστα ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται εφοριακός με έμβασμα 1.200.000 ευρώ περίπου, ενώ ο δεύτερος ακολουθεί με 1.100.000 περίπου. Πάντως οι εξηγήσεις που έχουν δώσει οι 129 από τους 143 έχουν κριθεί προς το παρόν ικανοποιητικές, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 14 υπαλλήλους.
 
Την εποπτεία του όλου εγχειρήματος έχει αναλάβει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους θέματα. Ο κ. Δραγάτσης με παραγγελία του προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, το ΣΔΟΕ και το ΚΕΦΟΜΕΠ ζητά την εξονυχιστική διερεύνηση όλων των λογαριασμών των συγκεκριμένων υπαλλήλων για να διακριβωθεί με βεβαιότητα το νόμιμο της κατοχής τους, ώστε σε αντίθετη περίπτωση να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των επίορκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός των λογαριασμών των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ελέγχονται και εκείνοι των συζύγων τους για το ενδεχόμενο να τους χρησιμοποίησαν σαν «καταφύγιο» για τα αδήλωτα και παράνομα εισοδήματά τους.

Πολεοδόμοι με εμβάσματα εκατομμυρίων
 
Παράλληλη έρευνα διενεργείται και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή όσον αφορά στα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό υπάλληλοι σε πολεοδομίες της χώρας. Εντοπίστηκαν 50 πολεοδόμοι που έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ. Οι 14 είχαν εμβάσει ποσά άνω των 300.000 ευρώ. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι πολεοδόμοι της επαρχίας με 30 εμβάσματα συνολικού ποσού 7 εκατ. ευρώ, ενώ βρέθηκαν και 20 εμβάσματα από πολεοδόμους της Αττικής συνολικού ποσού 5 εκατ. ευρώ. Ο ΓΕΔΔ ερευνά την προέλευση των χρημάτων και το πόρισμά του θα διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς για τα περαιτέρω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή