Eurogroup: Από τον Οκτώβριο η συζήτηση συμφωνίας για το ελληνικό χρέος

Eurogroup: Από τον Οκτώβριο η συζήτηση συμφωνίας για το ελληνικό χρέος

Ποια τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία - Στουρνάρας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι προετοιμασμένο και  δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα

Eurogroup: Από τον Οκτώβριο η συζήτηση συμφωνίας για το ελληνικό χρέος
Σε αξιολόγηση των πεπραγμένων με το τέλος των εργασιών του Eurogroup Μαΐου προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα είναι πως η Κομισιόν στις οικονομικές προβλέψεις της βρίσκεται σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.  Από την ελληνική πλευρά, μάλιστα, παρουσιάστηκε μια συνολική προσέγγιση  ως προς την μελλοντική πορεία της οικονομίας στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε.

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης

Το νέο μοντέλο στηρίζεται στην πρόοδο των δημοσιονομικών της χώρας και την μετατροπή των ως τώρα «δίδυμων ελλειμμάτων» (δημοσιονομικό, ισοζυγίου) σε «δίδυμα πλεονάσματα», καθώς και βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα. Όσον αφορά στο πλεόνασμα για το 2015, ο κ. Στουρνάρας επικαλέστηκε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα και βελτίωση του δείκτη ανταγωνιστικότητας σε εντυπωσιακά μεγέθη 23% με 25% από τα αντίστοιχα του 2010.

Στηριζόμενος σε αυτές τις γραμμές, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε βασικές παραμέτρους ζήτησης και προσφοράς της ελληνικής οικονομίας. Από πλευρά ζήτησης η ελληνική οικονομία θα έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μικρότερη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, αυξημένες επενδύσεις και μεταστροφή σε εξαγωγική προσέγγιση.
Στον τομέα της προσφοράς, έπειτα από διεξαγωγή τριών μελετών από δημόσιους και ιδιωτικούς παράγοντες, παρουσιάστηκαν 9 εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου οι διαρθρωτικές αλλαγές βοηθάνε να τους μεταφερθούν κεφάλαια από άλλους, μη παραγωγικούς τομείς.  Η Ελλάδα επίσης διαθέτει αρκετά σημαντικό εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με μεγάλη επιστημονική κατάρτιση βάση ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων. Το ζήτημα πλέον είναι να χρησιμοποιηθεί το δυναμικό αυτό στην πραγματική οικονομία μέσω καινοτομίας, τεχνικής βοήθειας και επαγγελματικότητας.

Κλείσιμο
Τα εμπόδια της οικονομίας

Τα δύο εμπόδια είναι πρώτα η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις, που όμως απαντιέται μερικώς με πρόσβαση στις αγορές για ανακεφαλαιοποίηση. Σημαντικά είναι επίσης και τα αδιάθετα κεφάλαια του προηγούμενου ΕΣΠΑ καθώς και ο προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ όπως και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Επίσης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη της συνδρομής των άλλων κρατών-μελών στην δημιουργία ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι το χρέος που «κληρονόμησε» η ελληνική οικονομία κυρίως από την ύπαρξη των «διδύμων ελλειμμάτων». Η πρόσφατη μετατροπή τους σε πλεονάσματα προδιαθέτει την ανάγκη αντιμετώπισης του μέλλοντος με συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η εκκίνηση της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους

Σημαντική εξέλιξη είναι η εκκίνηση της συζήτησης για την επίτευξη συμφωνίας του χρέους, η διάρκεια της όμως εξαρτάται από το τεστ αντοχής των τραπεζών, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Χρονικά το τεστ τοποθετείται τον Οκτώβριο, έπειτα από την αξιολόγηση της Τρόικας τον Αύγουστο. Καθοριστικά είναι και τα 11 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών ή για τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας.

Από την μεριά του ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση του πως αν και τα τεστ προβλέπονται αρκετά αυστηρά για τη δημιουργία σταθερού κλίματος στις αγορές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι προετοιμασμένο και  δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Καταλυτική όμως για την αποψινή έκβαση του Eurogroup είναι η θετική δήλωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας:

«Τα μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύονται να παράσχουν αρκετή στήριξη ώσπου η Ελλάδα να ανακτήσει πλήρη ένταξη στις αγορές, με προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Ενδεχόμενα μέτρα που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του χρέους όπως είχε ορίσει το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης».
 
Τέλος, σημαντική είναι η αναφορά του υπουργού Οικονομικών πως δεν είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σχέδιο για τη μείωση του χρέους στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή, αλλά το επιτελείο του είναι έτοιμο να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης