Oι Ελληνες επιχειρηματίες ψάχνουν «σπίτι» στη Ζάμπια

Oι Ελληνες επιχειρηματίες ψάχνουν «σπίτι» στη Ζάμπια

Πέντε επιτυχημένες επιχειρηματικές ιστορίες - Η Ζάμπια σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται στις 20 χώρες με την ταχύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως 

Oι Ελληνες επιχειρηματίες ψάχνουν «σπίτι» στη Ζάμπια
Ευκαιρίες και νέες συνεργασίες αναζητούν οι επιχειρηματίες στη Ζάμπια, η οποία αποτελεί το νέο επενδυτικό «σπίτι» των Ελλήνων. Η αυξητική πορεία και η κυριαρχία του ελληνικού στοιχείου είναι εντυπωσιακή σε όλους τους χώρους. Η πλειονότητα ασχολείται με το εμπόριο, τη διακίνηση εμπορευμάτων και την εστίαση, αλλά και με τον πρωτογενή τομέα αγροτικών προϊόντων.

Εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελεί η επιχείρηση Dar Farms, όπου ανήκει στην οικογένεια Ευαγγελάτου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καθετοποιημένη φάρμα στη Ζάμπια και ίσως από τη μεγαλύτερη στην Υποσαχάρια Αφρική. Στη συγκεκριμένη φάρμα παράγεται κρέας και γάλα από βοοειδή, χοιρινά και πρόβατα, ενώ η μονάδα είναι αυτάρκεις σε ζωοτροφές. Πρόκειται για μία έκταση γης που είναι στο μέγεθος της Πελοποννήσου. Στο χώρο των υπηρεσιών υπάρχει ελληνική κλινική του κυρίου Ανδρόνικου Αντωνόπουλου, η οποία διαθέτει περίπου 125 κλίνες για νοσηλεία, διαγνωστικό κέντρο και κέντρο επεμβάσεων και λειτουργεί εδώ και 6 περίπου χρόνια. Θεωρείται από τις πιο σύγχρονες μονάδες παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή της Λουσάκα (πρωτεύουσα της Ζάμπια). Ενώ στο χώρο της εστίασης η πλειονότητα των σημαντικότερων εστιατορίων της χώρας ανήκουν σε Έλληνες και κύπριους επιχειρηματίες.
Από τις μεγαλύτερες και επιτυχημένες εταιρείες στη Ζάμπια είναι οι ελληνικές Infosense Ltd στο χώρο της Πληροφορικής, η Pharmex Zambia Ltd, θυγατρική της ΦΑΡΜΕΞ Α.Ε. στο χώρο της εμπορίας φαρμάκων και αναλώσιμων για νοσοκομειακή χρήση και η Importus Ltd, η οποία ασχολείται με την εισαγωγή, εμπορία, διανομή και προώθηση προϊόντων.
Επίσης, υπάρχουν πολλά μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν που εξάγουν στη Ζάμπια, όπως Chipita, Ferro, Foodrinco, κρασιά Semeli, Credin Hellas, Pittas και Paliria.

Γιατί στη Ζάμπια;
Με βασικά χαρακτηριστικά τη σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης και τα φορολογικά κίνητρα που δίνει το κράτος, η Ζάμπια αποτελεί το νέο «σπίτι» της επιχειρηματικής ή επενδυτικής επέκτασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 20 χώρες με την ταχύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2013 ήταν  6%.
Κλείσιμο

Οι φυσικοί πόροι της Ζάμπιας αποτελούν το βασικό μοχλό κίνησης της οικονομίας της. Η εξόρυξη χαλκού αποτελεί το σημαντικότερο προϊόν εξαγωγής, αφού η Ζάμπια κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια εξόρυξη χαλκού. Ο δεύτερος μοχλός είναι οι μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες, οι οποίες εκσυγχρονίζονται συνεχώς και ανταγωνίζονται ακόμα και καλλιέργειες της Λατινικής Αμερικής. Εκτός από τις καλλιέργειες, βασικό άξονα ανάπτυξης αποτελεί και η εκτροφή βοοειδών για εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγή. Η γεωγραφική θέση είναι σημαντική για τη λήψη απόφασης επενδυτικής διείσδυσης, αφού η Ζάμπια βρίσκεται σε κομβική θέση για τη διακίνηση εμπορευμάτων και λοιπών αγαθών στην υποσαχάρια Αφρική. Επιπλέον, η μεταφορά μεταποιημένων προϊόντων της Νότιας Αφρικής, προκειμένου να διανεμηθούν στις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής, πραγματοποιείται μέσω της Ζάμπιας.

Ελληνο-Ζαμπιανό Επιμελητήριο
Εφόσον, το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών αυξήθηκε  ιδρύθηκε το Ελληνο-Ζαμπιανό Επιμελητήριο με στόχο την ανάδειξη των προοπτικών ανάπτυξης του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στο επιχειρηματικό κοινό, ενώ δίνει το έναυσμα για εξωστρέφεια σε μία περιοχή όπως η υποσαχάρια Αφρική, η οποία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μάλιστα, η ελληνική Κοινότητα της Λουσάκα αριθμεί περίπου 300 οικογένειες. Οι υπηρεσίες που κατά περίσταση παρέχει το Ινστιτούτο είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία χώρου υποδοχής επιχειρήσεων, η ποικιλότροπη στήριξη και προώθηση δημιουργίας και εμπέδωσης σχέσεων ανάμεσα σε ελληνικές και ζαμπιανές επιχειρήσεις, η εκπόνηση μελετών για ό,τι έχει να κάνει με την ελληνική και ζαμπιανή αγορά, οι υπηρεσίες Internet κ.τ.λ.

Το επιμελητήριο προγραμματίζει επιχειρηματική αποστολή επιχειρηματική τέλη Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ μέσω του Δρ. Κοντοδήμα Δημήτρη.
Ο κ. Λουκάς Δημήτρης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τόνισε ότι «το Ελληνο - Ζαμπιανό Επιμελητήριο δεν έχει σκοπό μόνο τη σύσφιξη των δεσμών των δύο κρατών σε επίπεδο πολιτισμού και φιλίας, αλλά κυρίως στη αμφίδρομη μεταφορά τεχνογνωσίας, επιχειρηματικής εμπειρίας και συνέργιας προκειμένου να ωφεληθούν ουσιαστικά τα δύο μέρη. Γι αυτό το λόγο είναι η πρώτη φορά που ένα Επιμελητήριο δραστηριοποιείται ενεργά προς αυτή τη κατεύθυνση δημιουργώντας έναν επαγγελματικό χώρο υποδοχής επιχειρήσεων  που λειτουργεί ως  θερμοκοιτίδα για το strat up των ελληνικών επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στη Ζάμπια» και προσθέτει: «πιστεύουμε ότι η αγορά της Ζάμπιας ταιριάζει στη ιδιοσυγκρασία του μέσου 'Ελληνα επιχειρηματία. Στο συμπέρασμα αυτό έχουμε καταλήξει μετά από μακροπρόθεσμη και ενδελεχή έρευνα στην τοπική αγορά. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με το λαό της Ζάμπιας, τα οποία είναι ικανά να δημιουργήσουν δεσμούς επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης προς όφελος των δύο λαών».

3 επιτυχημένες ελληνικές ιστορίες
Infosense Ltd. Πρόκειται για μία εταιρεία πληροφορικής ελληνικών συμφερόντων, η οποία ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε το 2013 στην Λουσάκα, πρωτεύουσα της Ζάμπιας. Η εταιρεία έχει ήδη κλείσει ένα έτος λειτουργίας και εξυπηρετεί επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής με λύσεις ICT και λοιπών καινοτόμων συστημάτων, που απευθύνονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. «Διαπιστώσαμε ότι για να υπάρχει σημαντική επιτυχία σε διαγωνισμούς δημοσίου το σημαντικότερο ρόλο παίζει η εντοπιότητα της εταιρείας. Στη συνέχεια έπρεπε να επιλέξουμε που θα έπρεπε να είναι η έδρα της εταιρείας προκειμένου να υπάρχουν τα εχέγγυα για επιτυχία», τονίζουν στελέχη. Πελάτες της εταιρείας είναι ήδη οι σημαντικότερες παναφρικανικές τράπεζες, δημόσιοι ή ημιδημόσιοι οργανισμοί,  ο οργανισμός τρένων της Ζάμπιας, εταιρείες μεταλλείων, εμπορικά κέντρα, Logistics, εμπορικές επιχειρήσεις, κ.λ.π.

Τα γραφεία της εταιρείας στη Ζάμπια
Pharmex Zambia. Πρόκειται για εταιρεία εμπορίας φαρμάκων και αναλωσίμων για νοσοκομειακή χρήση, η οποία εγκαταστάθηκε στην Λουσάκα, πρωτεύουσα της Ζάμπιας. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι θυγατρική της ελληνικής εταιρείας ΦΑΡΜΕΞ Α.Ε. η οποία έχει κυρίαρχη πορεία εδώ και 25 χρόνια στο χώρο των δερματολογικών και καλλυντικών προϊόντων και διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος επώνυμων οίκων του εξωτερικού. Το εγχείρημα ξεκίνησε από τον κύριο Παπάζογλου Νίκο, ο οποίος είναι ένας από τους μετόχους της ελληνικής εταιρείας ΦΑΡΜΕΞ Α.Ε. Η αρχή πραγματοποιήθηκε μετά από παρότρυνση φίλων που δραστηριοποιούνται στη Ζάμπια από τη δεκαετία του 1980.

Τα γραφεία της εταιρείας στη Ζάμπια
Importus Ltd. Πρόκειται για εμπορική επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων, η οποία ιδρύθηκε το 2014 με έδρα τη Λουσάκα. Η εταιρεία ασχολείται με την εισαγωγή, εμπορία, διανομή και προώθηση ελληνικών κυρίως προϊόντων.
Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στη συνεργασία με τις σημαντικότερες αλυσίδες Super Market στη Ζάμπια, προωθώντας συστηματικά ελληνικά προϊόντα και τον ελληνικό τρόπο διατροφής.

Η εταιρεία πραγματοποιεί εμπορία στα ακόλουθα ελληνικά προϊόντα:
-Κρασί από το οινοποιείο Semeli.
-Βιολογικό ελαιόλαδο ΠΟΠ Λακωνίας και Χανίων Harmonia.
-Ελιές ΠΟΠ Λακωνίας και Χανίων Harmonia.
-Μέλι ελληνικών ποικιλιών.
-Προϊόντα της εταιρείας Fero.
-Προϊόντα της εταιρείας Chipita.
-Πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής της εταιρείας Credin.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης