Αποκάλυψη: Στα άδυτα των φορολογικών παραδείσων του Λουξεμβούργου

Αποκάλυψη: Στα άδυτα των φορολογικών παραδείσων του Λουξεμβούργου

Πώς εταιρείες - κολοσσοί πλήρωναν ψίχουλα για φόρους - Ποια είναι τα «τρανταχτά ονόματα» που γλύτωσαν δισεκατομμύρια - Πάνω από 28.000 σελίδες με αποκαλύψεις

Αποκάλυψη: Στα άδυτα των φορολογικών παραδείσων του Λουξεμβούργου
Μια τεράστια δημοσιογραφική έρευνα από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα να δημοσιευθούν περίπου 28.000 σελίδες  που αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο περισσότερες από 1.000 εταιρείες, ανάμεσά τους 300  εταιρείες–Κολοσσοί, χρησιμοποιούσαν το φορολογικό σύστημα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου για να γλυτώσουν δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με τον πλέον νόμιμο τρόπο.

Τα «LuxLeaks» όπως ονομάστηκαν τα σχετικά έγγραφα που έφεραν στη δημοσιότητα περίπου 40 κορυφαίες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους η γερμανική "Süddeutsche Zeitung", η γαλλική "Le Monde", η βρετανική "Guardian" σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας με έδρα την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και με τη βοήθεια οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν ένα σημαντικό πλήγμα για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ.

Εταιρείες όπως η IKEA, η PEPSI, η FedEx, η Apple, η Amazon, η AIG και η Heinz, επέλεξαν το Λουξεμβούργο, αλλά και την Ολλανδία και την Ιρλανδία για να γλιτώσουν αμύθητα ποσά από φόρους. Κάνοντας χρήση ενός περίπλοκου συστήματος φορολόγησης, κάποιες από αυτές τις εταιρείες είχαν έδρα στο Λουξεμβούργο και δανειοδοτούσαν τις θυγατρικές τους σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ολλανδία, με συνέπεια να έχουν φορολογικό συντελεστή περίπου στο 1% των κερδών τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί εδώ και μήνες να λάβει στοιχεία από το Λουξεμβούργο σχετικά με το κατά πόσον κάποιες εταιρείες, όπως η FIAT και η AMAZON παραβιάζουν το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σύμφωνα με τα  έγγραφα που δημοσιεύτηκαν η αμερικανική FedEx Corp είχε συστήσει δύο θυγατρικές στο Λουξεμβούργο όπου δικαιολογούσε έσοδα από το Μεξικό, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και το Χονγκ Κονγκ. Το αποτέλεσμα ήταν να φορολογηθεί μόνο για το 1% των κερδών της. Ανάλογες πρακτικές χρησιμοποίησε και η ΙΚΕΑ, η βελγική δυναστεία de Spoelberch που έχει συγγενικές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια του Βελγίου και που διαχειρίζεται τις φίρμες Budweiser, Stella Artois, Corona και Beck, όπως και η Pepsi.
Κλείσιμο

Η Ε.Ε πιέζει εδώ και χρόνια το Λουξεμβούργο το οποίο φιλοξενεί 170 από τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμος, να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών της χώρας υποστηρίζει πως το Μεγάλο Δουκάτο δεν κάνει τίποτε διαφορετικό από όσα κάνουν άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ωστόσο το Λουξεμβούργο είναι ένας απλός κρίκος μιας τεράστιας αλυσίδας την οποία χρησιμοποιούν οι εταιρείες – Κολοσσοί για να αποφύγουν να καταβάλουν φόρους. Το γεγονός πως το Μεγάλο Δουκάτο είναι μέλος της Ε.Ε. σημαίνει πως υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος.  

Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν κατά πόσον κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις ορισμένων κρατών- μελών ισοδυναμούν με κρατικές ενισχύσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα στην Αυστραλία η σύνοδος της G7, με σκοπό οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (ανάμεσά τους και η Ε.Ε) να συμφωνήσουν ανάμεσα σε άλλα για τον τρόπο που θα σταματήσει αυτή η πρακτική. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης