«Παρέλαση» τέλη Μαρτίου στην Αθήνα σχεδιάζει η Τρόικα

«Παρέλαση» τέλη Μαρτίου στην Αθήνα σχεδιάζει η Τρόικα

Οι εκλογές στη Φιλανδία θα κρίνουν πόσο θα παραταθεί ο έλεγχος – Χωρίς λεφτά από δάνεια μέχρι τον Απρίλιο

«Παρέλαση» τέλη Μαρτίου στην Αθήνα σχεδιάζει η Τρόικα
«Διακοπές»... μακράς διαρκείας φαίνεται πως  θα κάνει η Τρόικα, οι τελευταίοι ελεγκτές της οποίας έφυγαν από την Αθήνα τον Δεκέμβριο και δεν φαίνεται πως θα επιστρέψουν πριν τα μέσα Μαρτίου το νωρίτερο, εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα μας μέχρι τον Φεβρουάριο.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αποκάλυψε χθες και επισήμως ότι είναι πιθανή μία «μίνι» παράταση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού ποργράμματος, επειδή ο χρόνος που μεσολαβεί από τον σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι περιορισμένος. Η παράταση αυτή θα απαιτηθεί από τους ευρωπαίους δανειστές αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός σύντομου («αποδεκτού» όπως ανέφερε ο κύριος Χαρδούβελης) χρόνου.
 
Τα λεγόμενά του δείχνουν ότι πρόκειται για άλλη μία «τεχνική παράταση» ολίγων εβδομάδων. Η προοπτική αυτή είχε διαφανεί ήδη και από την διατύπωση που επελέγη στην ανακοίνωση της δίμηνης παράτασης, καθώς από αυτήν προκύπτει ότι τυχόν περαιτέρω επέκτασή της δεν απαιτείται να εγκριθεί ξανά από εθνικά κοινοβούλια.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr πάντως, οι δανειστές δεν πιέζονται να κλείσει άμεσα η ελληνική αξιολόγηση, δεδομένου ότι η άκρως «ευαίσθητη» στα θέματα δημοσίου χρέους Φιλανδία θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο μέχρι τις 19 Απριλίου. Οι Φιλανδοί είχαν τηρήσει ίσως την πιο σκληρή στάση έναντι του πρώτου προγράμματος στήριξης ζητώντας «εγγυήσεις» (collateral) από την Ελλάδα (καθώς και οι ίδιοι είχαν στο παρελθόν είχαν αναγκαστεί σε ανάλογες απαιτήσεις) ενώ ένας «δικός» τους άνθρωπος, ο Όλι Ρεν, ήταν εκείνος που χειρίστηκε ως αρμόδιος Επίτροπος την κρίση χρέους της χώρας μας.
 
Έτσι, για να μην διαταραχθεί στην κορύφωσή της η προεκλογική περίοδος στη Φιλανδία,  οι δανειστές φαίνεται να μην θέλουν να ανοίξει «μέτωπο» της Αθήνας με την Τρόικα, ενόσω τουλάχιστον μπορεί ακόμα να ψάχνουμε για κυβέρνηση στη χώρα μας. Αλλά και αν ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν αποκλείεται επανάληψη του ίδιου σκηνικού όπως το 2014, που όλο το β΄εξάμηνο η Τρόικα κωλυσιεργούσε και συνεχώς ανέβαλε την άφιξή της στην Αθήνα.
Κλείσιμο
 
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η διαπραγματευτική θέση της Τρόικα πως, όσο η Ελλάδα ομφαλοσκοπεί με διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης ή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της χώρας μας καθώς θα εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα για να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Όλοι πάντως, εντός και εκτός Ελλάδος, επαγρυπνούν ήδη προς αποφυγή ενός «πιστωτικού γεγονότος», δηλαδή μη πληρωμής κάποιων εκ των δόσεων των δανείων προς το εξωτερικό. Ως προς αυτό τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται πως θα είναι ο Μάρτιος ο πιο κρίσιμος μήνας, καθώς το ποσό για τοκοχρεωλύσια δεν ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ και, άρα, θεωρείται κατ’αρχήν διαχειρίσιμο, ακόμα και αν απαιτηθεί κάποια μικρή «αβαρία» λίγων ημερών για πληρωμές αναγκών, εκτός ή εντός Ελλάδος.
 
Το μείζον φυσικά είναι τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο. Για να έρθουν τα επόμενα χρήματα στη χώρα μας, θα πρέπει να κάνει την εμφάνισή της η Τρόικα έως την 25η Μαρτίου το αργότερο, για να καταγράψει την κατάσταση και να κλείσει ο φάκελος της αξιολόγησης.
 
Από τη στάση της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί πότε και πόσα θα εισπράξει τελικώς η Ελλάδα από τα 7,2 δισ. των δανείων, αν θα ανοίξει η νέα πιστωτική γραμμή ECCL και αν θα πάνε  εκεί τα περίπου 10 από τα 11,4 δισ. που έχουν περισσέψει ΤΧΣ, ή αν θα επιστραφούν όλα για να μειώσουν το δημόσιο χρέος (αφήνοντας όμως χωρίς «ασπίδα προστασίας» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης