Για την λέξη «extend» δεν συμφώνησε ο Τσίπρας στο κοινό ανακοινωθέν

Για την λέξη «extend» δεν συμφώνησε ο Τσίπρας στο κοινό ανακοινωθέν

Τρία σχέδια ανακοινωθέντος πετάχτηκαν στα σκουπίδια, εξαιτίας της απαίτησης των εταίρων να υποβάλει η Αθήνα αίτηση παράτασης - Ποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί ήταν οι πιο σκληροί και ποιοι έδειξαν «κατανόηση» για την Ελλάδα

Για την λέξη «extend» δεν συμφώνησε ο Τσίπρας στο κοινό ανακοινωθέν
Με φοβερές, αν και όχι απρόβλεπτες διακυμάνσεις κύλησε μια από τις πιο έντονες συνεδριάσεις Eurogroup των τελευταίων ετών, με την ελληνική πλευρά να ανθίσταται σθεναρά στην απαίτηση της γερμανικής πλευράς και των συμμάχων της να υποβάλλει η Αθήνα αίτημα παράτασης του μνημονίου.

Το ενδιαφέρον μετατίθεται πλέον για την τακτική συνεδρίαση του οργάνου την ερχόμενη Δευτέρα, που θεωρείται μεν ορόσημο, αλλά δεν δεσμεύει απόλυτα την ελληνική πλευρά, η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε σύνδεση της νέας συμφωνίας με το υπάρχον μνημόνιο, άρα δεν λειτουργεί κατά ανάγκη με τους χρονικής περιορισμούς που θέτει η πλευρά των εταίρων και δανειστών.

Κλείσιμο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, παρουσίασαν μεν ένα σχέδιο για τη συμφωνία - γέφυρα, με σειρά δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας, αλλά αρνήθηκαν μέχρι τέλους να αποδεχθούν την απαίτηση των εταίρων, καθώς αυτό θα παραβίαζε την πιο σκληρή κόκκινη γραμμή της νέας κυβέρνησης.

Ενώ αρχικά η συζήτηση κύλησε μάλλον ήπια και οι εταίροι είδαν με ενδιαφέρον τις ελληνικές προτάσεις το πρόβλημα προέκυψε για την τύχη του ισχύοντος προγράμματος. Μάλιστα αρχικά είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι οι δυο πλευρές ήταν αρκετά κοντά και ότι συμφώνησαν κατά αρχήν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Ωστόσο η χαοτική διαφωνία για την παράταση του μνημονίου, οδηγέ σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων, που τελικά οδήγησαν στο να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν διαμορφωθεί τουλάχιστον τρία προσχέδια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο άτεγκτος από όλους του υπουργούς Οικονομικών ήταν (όπως αναμενόταν άλλωστε) ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Σκληρή γραμμή κράτησαν επίσης Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Σλοβάκος και ο Λετονός υπουργός Οικονομικών. Πιο ήπια στάση απέναντι στην Ελλάδα κράτησε η Γαλλία και η Ιταλία.

Ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε στις Βρυξέλλες ήταν ότι η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε 2,5 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Το κλίμα όπως μεταφέρθηκε τα πρώτα λεπτά μετά το πέρας της συνεδρίασης από μετέχοντες υπουργούς άλλων χωρών στη συνεδρίαση ήταν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε στενό πρέσινγκ σε δύο βασικά ζητήματα:

1. Πώς ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και

2. Γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση παρόλα αυτά συνεχίστηκε με πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Δραγασάκη, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, και συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν ότι προωθείται μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί τόσο εκείνους που επιθυμούν τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος όσο και την ελληνική πλευρά που διεκδικεί μια συμφωνία-γέφυρα.

Η εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι το κλίμα ήταν καλό και οι τοποθετήσεις μετριοπαθείς. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, επίσης, ότι θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο Eurogroup της Τετάρτης δεν υπήρχε συμφωνία. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή παραπέμποντας στη συνέχιση της διαβούλευσης προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Όπως μετέδωσε το Bloomberg ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τέσσερις βασικές αρχές του σχεδίου του για μια νέα οικονομική συμφωνία.

Πληροφορίες ανέφεραν ωστόσο ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα εφαρμογή των συμφωνηθέντων και παράταση του προγράμματος ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες αποσύρθηκε από την ελληνική πλευρά και το αίτημα για κούρεμα του χρέους.

Η πρώτη αντίδραση σε αυτές τις πληροφορίες ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή». Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι γερμανικές πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Αθήνα προκειμένου να καταθέσει αίτημα τεχνικής παράτασης ήταν αφόρητες προσθέτοντας ότι είναι απαράβατη η «κόκκινη γραμμή» για μη παράταση του Μνημονίου. Όσον αφορά τη συζήτηση αυτή, προσθέτουν ότι ξεκίνησε ήπια αλλα εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους.

«Υπήρξε μια συμφωνία για να προχωρήσουμε τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες για το θέμα της Ελλάδας. Δεν υπήρξε καμία σύγκρουση σήμερα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου όπως μεταδίδει το Reuters.

Ντάισελμπουμ: Εποικοδομητική συζήτηση όχι επαρκής πρόοδος

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, εμφανίστηκε στην συνέντευξη τύπου και στην ουσία συνέστησε υπομονή μέχρι το τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ ο εκνευρισμός του ήταν έκδηλος.

«Σήμερα είχαμε ένα έκτακτο Eurogroup  για να συζητήσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους τα σχέδια της κυβέρνησης. Εποικοδομητική συζήτηση όχι επαρκής πρόοδος. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα και τις συνομιλίες στο θέμα της Ελλάδας και μελλοντικής συνεργασίας. Δεν υπάρχουν πραγματικά συμπεράσματα. Περισσότερη υπομονή και θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα. Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα, ένα το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα που λήγει τον Φεβρουάριο. Συζητήσαμε ενδεχόμενο παράτασης, για κάποιους ήταν το προτιμητέο αλλά δεν καταλήξαμε σε τέτοιο συμπέρασμα. Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά όχι επαρκής για να υπάρχουν κοινά συμπεράσματα. Δεν έχει να κάνει με τη φρασεολογία, αλλά με το πόση πρόοδο κάναμε,. Δεν ήταν επαρκής για να έχουμε κοινά συμπεράσματα. Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις του προγράμματος ή ενός προγράμματος αλλά θέμα ήταν τα επόμενα βήματα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν θα ξεκινήσουν διαδικασίες με εμπειρογνώμονες μέχρι τη Δευτέρα».

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί τόνισε: «Ήταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση και για εμάς και για την Ελλάδα. Παρά τις καλές προσπάθειες, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες».

Βαρουφάκης: Η σημερινή συζήτηση δεν είχε στόχο την συμφωνία

Ο κ.  Βαρουφάκης, αν και απέπνεε σιγουριά, έκανε δηλώσεις, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατάσταση και ο κ. Δραγασάκης περιορίστηκε σε ολιγόλεπτη συνομιλία με τους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ότι «το Εurogroup εξ αρχής δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία, ήταν μια συνάντηση για να γνωριστούμε και να ακούσουν τις ρηξικέλευθες απόψεις μας».

Όπως και να έχει η συνεδρίαση κύλησε περίπου όπως οι περισσότεροι είχαν προβλέψει: χωρίς συμφωνία, αλλά και χωρίς οριστική ρήξη ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η ελληνική κυβέρνηση παρέθεσε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πλεονασματικού προϋπολογισμού - με μειωμένα στο μισό των αρχικών απαιτήσεων των δανειστών πρωτογενή πλεονάσματα - και ζήτησε την λεγόμενη συμφωνία - γέφυρα, που θα διασφαλίζει χώρο και χρόνο στην Αθήνα, με κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

Η άλλη πλευρά, με τη Γερμανία προεξάρχουσα δέχθηκε να εξετάσει την ελληνική πρόταση, όμως έθεσε ως προαπαιτούμενο την αποδοχή του ισχύοντος προγράμματος ως βάση για συζήτηση, εξ ου και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει αίτηση παράτασης έως την Κυριακή. Η εμμονή αυτή των εταίρων δεν βρήκε ανταπόκριση με αποτέλεσμα να υπάρξει τελικά ναυάγιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης