Προσκλητήριο σε 4 εκατομμύρια οφειλέτες να πληρώσουν «ό,τι θέλουν»

Προσκλητήριο σε 4 εκατομμύρια οφειλέτες να πληρώσουν «ό,τι θέλουν»

Άνοιξε η εφαρμογή στο TAXISNET - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ρυθμισμένες οφειλές - Στις 27 Μαρτίου λήγει η προθεσμία - 100.000 e-mails κάθε μέρα σε όσους φορολογούμενους θεωρεί η εφορία ότι έχουν να δώσουν

Προσκλητήριο σε 4 εκατομμύρια οφειλέτες να πληρώσουν «ό,τι θέλουν»
Μάχη οκτώ ημερών δίνει η κυβέρνηση, εντός και εκτός συνόρων, για να μπορέσει να κρατήσει όρθια τη χώρα καθώς, σήμερα, πρέπει και πάλι να πληρώσει άλλα δύο δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και για άλλες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Στο εξωτερικό, ο αγώνας της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού όμως (στη Σύνοδο Κορυφής, στην «επταμερή» και λίγο πριν μεταβεί στο Βερολίνο) σκιάζονται από το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, που είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση και την εφαρμογή του προγράμματός της.
 
Για το λόγο αυτό, στο εσωτερικό, η κυβέρνηση δοκιμάζει τα πάντα για να βρει χρήματα χωρίς «ξένες πλάτες»: καταφεύγει σε νέου τύπου ρυθμίσεις χρεών και ετοιμάζει αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ, αν και θεωρούνται μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια -που παραμένουν πάντως σε στάση αναμονής στην Αθήνα.
 
Δεύτε έως 27 Μαρτίου
 
Κλείσιμο
Από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά και ένα τεράστιο «road show», μία επικοινωνιακή επίθεση για να λανσάρει τη «μιας χρήσεως» λύση που προσφέρει σε τέσσερα εκατομμύρια οφειλέτες, του τύπου «πληρώστε ό,τι θέλετε και γλιτώστε τα πρόστιμα».
 
Η ρύθμιση απευθύνεται σε 3,7 εκατ. οφειλέτες που δεν πληρώνουν τίποτα στην εφορία. Οι υπόλοιποι 300.000 που χρωστούν αλλά πληρώνουν με δόσεις, πρέπει να πάνε σε ΔΟΥ, να διακόψουν τη ρύθμιση που έχουν, να βγουν από αυτήν, να πληρώσουν ό,τι απομένει.

Η διορία λήγει 27 Μαρτίου 2015. Ο πολίτης θα επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και θα πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής που έχει. Θα μπαίνει στο Ίντερνετ (έχει ανοίξει η εφαρμογή στο TAXISNET), θα βλέπει την Ταυτότητα Οφειλής κάθε χρέους τους και θα επιλέγει ποιο θα πληρώσει. Την Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) θα βρει στην ιστοσελίδα gsis.gr («προσωποποιημένη πληροφόρηση» ή μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης») ή από τις Δ.Ο.Υ.
 
«Νευρική κρίση» προκαλεί όμως όχι μόνον αυτή ή και οι άλλες ρυθμίσεις χρεών που επισπεύδει μονομερώς η κυβέρνηση, αλλά και η απόφασή της να αλλάξει το κατασταστικό του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για να πηγαίνουν τα λεφτά στα ασφαλιστικά Ταμεία και μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αντί στο δημόσιο χρέος και μόνον, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Χθες, πάντως, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κυρία Βαλαβάνη ανακοίνωσε τη νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, με πρόεδρο τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα και διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ.Αντώνη  Λεούση, που καλούνται να εφαρμόσουν τις νέες κατευθύνσεις της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

100.000 ραβασάκια θα στείλει σήμερα η εφορία 

Με τα πρώτα 100.000 e-mails που αρχίζει να στέλνει από σήμερα και κάθε μέρα μέχρι τις 27 Μαρτίου, καλεί το υπουργείο Οικονομικών -κατά προτεραιότητα- τουλάχιστον 800.000 οφειλέτες με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, να σπεύσουν και να πληρώσουν εφάπαξ ό,τι χρωστούν ή ό,τι μπορούν «έναντι» των οφειλών τους. Αν εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό (το 100%) της αρχικής οφειλής θα γλιτώσουν το σύνολο (το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων, ενώ όσοι πληρώσουν ένα ποσοστό της αρχικής οφειλής θα απαλλαγούν από αναλόγου ποσοστού.
 
Ωστόσο, αν και οι σχετικές διευκρινίσεις και εγύκλιοι θα εκδοθούν το μεσημέρι, πληροφορίες έλεγαν πως δεν «κουρεύονται» τα πρόστιμα εκπροθέσμου καταβολής. Αυτό θεωρείται «τρύπα» στη νέα ρύθμιση, γιατί έτσι δεν θα μείνουν αδιάφοροι μόνον όσοι έχουν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (που έχουν μικρές προσαυξήσεις καθυστέρησης για να «κουρευτούν») αλλά και χιλιάδες φορολογούμενοι που πιάστηκαν στα δίχτυα των νέου τύπου  αναδρομικών διασταυρώσεων που ξεκίνησαν από το 2012 και μετά (πχ καταθέσεις σε τράπεζες από εισοδήματα που δεν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν ως τότε) και έχουν λεφτά για να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, αλλά δεν έχουν το κίνητρο να τα πληρώσουν εφάπαξ αφού δεν μειώνονται πρόστιμα καθυστέρησης που βαρύνονται για τρία, επτά ή δώδεκα χρόνια πριν τους γίνει ο έλεγχος.
 
Με την νέα ρύθμιση πάντως, αν ένας φορολογούμενος οφείλει π.χ. ληξιπρόθεσμο χρέος 10.000 ευρώ, εκ των οποίων τις 4.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, τότε εάν πληρώσει εφάπαξ μέχρι τις 27 Μαρτίου ολόκληρο το ποσό (το 100%) της αρχικής οφειλής, δηλαδή όλο το «κεφάλαιο» των 4.000 ευρώ, θα γλιτώσει από το σύνολο (το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 6.000 ευρώ!

Πιο περίπλοκα όμως είναι τα πράγματα για όποιους έχουν ήδη βάλει σε δόσεις τα χρέη τους. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων:
 
•Από 20 έως και 27 Μαρτίου 2015 είναι δυνατή η καταβολή οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό.
•Ο πολίτης δύναται να επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις.
•Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ.
•Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται  την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία θα αναρτηθεί στις 20 Μαρτίου στο TAXISnet. Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις Δ.Ο.Υ. και τα Γ.Ε.Φ.
•Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει.
•Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της. Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης