Ποιοι Αθηναίοι νοικιάζουν τα σπίτια τους στους τουρίστες και πόσα κερδίζουν

Ποιοι Αθηναίοι νοικιάζουν τα σπίτια τους στους τουρίστες και πόσα κερδίζουν

Από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, 720 οικοδεσπότες στην Αθήνα νοίκιασαν τα σπίτια τους σε τουρίστες και επισκέπτες της πόλης

Ποιοι Αθηναίοι νοικιάζουν τα σπίτια τους στους τουρίστες και πόσα κερδίζουν
Ο τυπικός «οικοδεσπότης» της Airbnb, της πιο γνωστής πλατφόρμας ενοικίασης κατοικιών στον κόσμο, αυτή τη στιγμή στην Αθήνα κερδίζει 4.290 ευρώ το χρόνο, νοικιάζοντας τον χώρο του σε τουρίστες για περίπου 68 διανυκτερεύσεις το χρόνο. Πανελλαδικά, αυτή τη στιγμή οι καταχωρήσεις της Airbnb αντιστοιχούν σε 11.500 και από αυτές οι 2.500 είναι αυτή τη στιγμή για σπίτια στην Αθήνα.

Τα νούμερα αυτά προκύπτουν με βάση τη έρευνα για τις επιπτώσεις από τις δραστηριότητες της Airbnb στην τοπική οικονομία της Αθήνας, με βάση το δείγμα των επισκεπτών αλλά και των Αθηναίων οικοδεσποτών κατά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2014. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η κοινότητα της Airbnb στην Αθήνα, συνεισέφερε συνολικά στην εθνική οικονομία 69 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και υποστήριξε περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, με ανοικτό ωστόσο το μεγάλο θέμα της φοροδιαφυγής από πλευράς των ιδιοκτητών που μισθώνουν τα σπίτια τους και φυσικά της σχετικής άδειας από τον ΕΟΤ: Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο δεν έχουν προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τεχνολογία.

«Οι νόμοι για τον τουρισμό έχουν σχεδιασθεί για τους επαγγελματίες του τουρισμού σε όλες τις χώρες του κόσμου και γι’ αυτό χρειάζεται να ενημερώνουμε τις αρχές για το πώς λειτουργεί η πλατφόρμα και το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και στην Ελλάδα. Υπάρχει πράγματι μία γκρίζα ζώνη σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο δηλώνουμε παραπάνω από ανοικτοί στη συζήτηση και στην Ελλάδα για τη συγκέντρωση φόρων, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες. Ακόμη όμως και αυτό είναι μία μακρά διαδικασία και απαιτούνται αλλαγές του θεσμικού πλαισίου», ανέφερε χαρακτηριστικά χθές ο κ. Patrick Robinson, επικεφαλής Public Policy της Airbnb για την πειροχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρική. Ο κ. Robinson βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παρουσίασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας και πλέον δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 35.000 πόλεις και 191 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με πάνω από 1 εκατ. καταχωρήσεις ενοικιαζόμενων σπιτιών, ενώ στα 30 εκατ. ανέρχεται το σύνολο των επισκεπτών- τουριστών στα σπίτια της πλατφόρμας από το 2008 έως σήμερα.

Ως προς το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Robinson πρόοδος έχει επιτευχθεί σε αγορές όπως η Λισαβώνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Αμβούργο, ενώ «οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και σε άλλες δημοφιλείς πόλεις όπως το Μιλάνο και η Βαρκελώνη».

Κλείσιμο
Η Airbnb στην Αθήνα

Οσον αφορά τώρα στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία στην Αθήνα: Από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, 720 οικοδεσπότες στην Αθήνα νοίκιασαν τα σπίτια τους σε τουρίστες και επισκέπτες της πόλης. Ο μέσος όρος ηλικίας των οικοδεσποτών είναι τα 39 χρόνια, με ένα μεγάλο ποσοστό να ασχολείται με επαγγέλματα που σχετίζονται με την τέχνη, το σχέδιο ή τις δημιουργικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, οι οικοδεσπότες της Airbnb έχουν ανώτερη μόρφωση με το 91% να έχουν πτυχίο κολλεγίου ή πανεπιστημίου ενώ πάνω από τους μισούς έχουν εισόδημα μικρότερο από το μέσο όρο.



Διαβάστε περισσότερα στο newmoney


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης