Συμφωνία με τους δανειστές για τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο των 50 δισ.

Συμφωνία με τους δανειστές για τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο των 50 δισ.

Γεφυρώνεται το χάσμα για τα «κόκκινα» δάνεια - Η ελληνική πλευρά θέλει άμεσα εφαρμογή μόνο για τα επιχειρηματικά, ενώ επιθυμία της είναι να αφήσει για αργότερα εκείνα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Αγώνας δρόμου για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως την Τρίτη

Συμφωνία με τους δανειστές για τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο των 50 δισ.
Στις 2:30 τα ξημερώματα τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών
, με τις δύο πλευρές να δίνουν νέο ραντεβού για τις 11:30 το πρωί της Παρασκευής για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία τόσο για τον ΑΔΜΗΕ, όσο και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το ΔΣ του Ταμείου σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν θα στελεχωθεί από τρία μέλη που θα επιλεγούν από την ελληνική κυβέρνηση και άλλα δύο που θα οριστούν από τους δανειστές.

Κλείσιμο
Οσον αφορά στα «κόκκινα δάνεια
», οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία τώρα μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ εκείνα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να πάνε με νέα ρύθμιση αργότερα.

Κυβερνητικοί παράγοντες εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι υπάρχει σύγκλιση, τονίζοντας μάλιστα ότι η πορεία των συζητήσεων πάει πολύ καλύτερα απ' ότι περίμεναν. 

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τις προθεσμίες: Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. μέχρι την Παρασκευή. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, γιατί ακολουθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων και οι οργανισμοί «κατεβάζουν ρολά» δίνοντας ραντεβού πια από το νέο έτος, κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα, όπως ανέφεραν οι πηγές:

 Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται από τη ΔΕΗ και μεταβιβάζεται στο Δημόσιο,
- Το 51% θα παραμείνει στο κράτος, ενώ το 49% θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή και διαχειριστή κατά ένα μέρος, ενώ το υπόλοιπο και μέσω Χρηματιστηρίου,
- Το management θα παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει Ευρωπαίος ο οποίος θα επιλεγεί από κοινού μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών,
- Η ΔΕΗ θα εισπράξει μία ευμεγέθη προκαταβολή,
- Η αξία του ΑΔΜΗΕ θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή διεθνούς κύρους.


Για συμφωνία στα φορολογικά μιλά κυβερνητικός παράγοντας
Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα που άπτονται φορολογικών θεμάτων, έτερος κυβερνητικός παράγοντας υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία.


«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα «κόκκινα» δάνεια στη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου 
Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να μεταφερθεί το κρίσιμο αυτό θέμα στη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου για την πρώτη αξιολόγηση.

Μάλιστα, σε ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί για τον Ιανουάριο η επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά: «θα τα δούμε όλα».

«Μπορεί ναι, μπορεί όχι», έλεγε την ίδια ώρα από την πλευρά της ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομίας που ερωτήθηκε για το ίδιο θέμα.

Πάντως, κανένας από τους δύο αξιωματούχους δεν διευκρίνιζε αν μπορεί να εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. Ευρώ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία και στα 13 προαπαιτούμενα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης