Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οριακά ακριβότερο κατά 1,82% σε σχέση με το 2014

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οριακά ακριβότερο κατά 1,82% σε σχέση με το 2014

Το εορταστικό οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 147,39 ευρώ έναντι 144,76 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 147,75 το 2013, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα - «Οι δυσκολίες που προέκυψαν στη διάρκεια του 2015 θα πρέπει να λειτουργήσουν ως συνεκτικός κρίκος και ως αιτία περαιτέρω συστράτευσης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ


Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οριακά ακριβότερο κατά 1,82% σε σχέση με το 2014
Οριακά ακριβότερο κατά 1,82% σε σχέση με το 2014, αναμένεται το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. κατά την περίοδο 16 έως 21 Δεκεμβρίου 2015.

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 147,39 ευρώ έναντι 144,76 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 147,75 το 2013, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2014, μικρή αύξηση των 2,63 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 1,82%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ των Γλυκισμάτων (Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα) από το 13% στο 23%, ενώ οι τιμές των Κρεατικών παρουσίασαν αρνητική ετήσια μεταβολή, της τάξεως του 2,22% (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά).

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των Κρεατικών την πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή παρουσιάζει η τιμή του Αρνιού (-4,62%), η οποία κυμαίνεται στα 6,2 ευρώ/κιλό, ακολουθούμενη από τη μικρότερη μείωση της τιμής της Γαλοπούλας (-3,03%), ενώ στον αντίποδα αύξηση της τάξεως του 2,70% εμφανίζει η τιμή του Χοιρινού. Αντίθετα, ανάμικτη είναι η τάση που παρατηρείται για τα προϊόντα Super Market, καθώς ενώ για τα Αναψυκτικά, τις Μπύρες και τη Φέτα σημειώνεται μία μείωση -3,03%, -6,56% και -2,07% αντίστοιχα, άνοδο εμφανίζουν τα Κρασιά (24,59% το λευκό και 4,62% το κόκκινο) και η τιμή του Ελαιόλαδου (14,81%).

Αναφορικά με τις τιμές των Φρούτων και των Οπωροκηπευτικών το κόστος προμήθειάς τους  κινείται σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (-0,92%), με την τιμή της Πατάτας να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (18,52%), σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής του Λάχανου (-16,28%) που σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια πτωτική πορεία.
Κλείσιμο
Η σημαντικότερη παράμετρος που συντελεί ουσιωδώς στη μικρή ετήσια αυξητική τάση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2015, εντοπίζεται στην άνοδο των τιμών της κατηγορίας των Γλυκών/Εδεσμάτων, καθώς η μεσοσταθμική άνοδος, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ από 13% στο 23% στα Μελομακάρονα και στους Κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι εκτιμήσεις για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου το 2015 κατά -8,3% σε σύγκριση με εκείνον του 2014, εδράζονται σε μία αλληλουχία γεγονότων, που επέδρασαν αρνητικά τόσο στη ψυχολογία των καταναλωτών (μείωση καταναλωτικής δαπάνης), όσο και στην απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο τζίρος του Δεκεμβρίου 2015 εκτιμάται στα 3,22 δις ευρώ, έναντι των 3,55 δις ευρώ το 2014 (μείωση 8,3%) και τα 5,55 δις ευρώ τζίρου το 2009 (μείωση 42%).

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες παράμετροι της εκτιμώμενης ετήσιας πτωτικής πορείας του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, σταχυολογούνται ως εξής:

• Οι παρενέργειες από την επιβολή των Capital Controls στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, αν και βαίνουν σταδιακά μειούμενες με τις επιχειρήσεις να επιδεικνύουν υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας, συνεχίζουν να αποτελούν περιοριστικό παράγοντα της προώθησης και ανάπτυξης του εγχώριου επιχειρείν.

• Η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου (3η δόση ΕΝΦΙΑ, πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2016, δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταβολή ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις), συνιστά ανασταλτικό παράγοντα της τόνωσης της δαπάνης του καταναλωτικού κοινού, που παρατηρείται διαχρονικά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε έτους.

• Η διαπιστωμένη μεταρρυθμιστική κόπωση φορέων τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημόσιου τομέα, σαν αποτέλεσμα των υπέρμετρων απαιτήσεων, δημοσιονομικού κυρίως χαρακτήρα, που εγείρουν οι δανειστές μας, αποσυντονίζουν την Αγορά και διαμορφώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας και συνεχούς αναβλητικότητας.
 
Παρατίθενται δύο αναλυτικοί πίνακες. Ο πρώτος περιλαμβάνει τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά μονάδα προϊόντος ανάμεσα στο 2015 και στο 2014, καθώς επίσης και τη συνολική επιβάρυνση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το καταναλωτικό κοινό σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Ο δεύτερος πίνακας περιλαμβάνει τους τζίρους Δεκεμβρίου, χωρίς ΦΠΑ, για τα έτη 2009-2014 (εκτιμήσεις ΙΝ.ΕΜ.Υ. για 2015), όπως αυτοί ανακοινώθηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ετήσια Διαρθρωτική Έρευνα Επιχειρήσεων) ανά κατηγορία ΣΤΑΚΟΔ. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις γίνονται κατά προσέγγιση και προέρχονται από επεξεργασία του ΙΝ.ΕΜ.Υ. σύμφωνα με τη συμμετοχή του δείκτη του μηνός Δεκεμβρίου στο συνολικά καταγεγραμμένο τζίρο, όπως αυτός προκύπτει από τον ετήσιο Δείκτη Κύκλου Εργασιών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ΔΚΕ δεν ταυτίζεται απόλυτα με τις κατηγορίες που περιγράφονται στην Ετήσια Διαρθρωτική Έρευνα, γεγονός που οδηγεί μόνο στην κατά προσέγγιση συσχέτιση των μεγεθών, με σημαντικές υποομάδες του Λιανικού Εμπορίου να μην συμπεριλαμβάνονται στα εκτιμώμενα ποσά.

O Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

 «Σύμφωνα με τις μετρήσεις και εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ αυξημένο είναι το κόστος του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, κυρίως λόγω αύξησης ΦΠΑ και αισθητά μειωμένος ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων για πολλούς και γνωστούς λόγους. Η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα για άλλη μια χρονιά θα χρησιμοποιηθεί για φόρους και άλλες υποχρεώσεις, αντί για αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων. Οι αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται σήμερα να δραστηριοποιηθούν και να επιβιώσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κυριότερες όλων την εφαρμογή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις φορολογικού κυρίως περιεχομένου,  είχαν σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση δυσοίωνων εκτιμήσεων για το ύψος του φετινού εορταστικού τζίρου στην Αγορά. Εντούτοις, το ελληνικό εμπόριο σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία αναδεικνύοντας τις εσωτερικές του αντιστάσεις, κατόρθωσε να αφομοιώσει τα ελάχιστα, θετικά στοιχεία μίας ιδιάζουσας, για τα ελληνικά δεδομένα, κατάστασης. Αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη πως η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. Οι δυσκολίες που προέκυψαν στη διάρκεια του 2015 θα πρέπει να λειτουργήσουν ως συνεκτικός κρίκος και ως αιτία περαιτέρω συστράτευσης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, έτσι ώστε η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στην πραγματική οικονομία να επιτελεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και προς όφελος του εγχώριου επιχειρείν. Ας ελπίσουμε πως η φετινή εορταστική περίοδος θα αποτελέσει το πολυπόθητο σημείο καμπής, το οποίο θα επιτρέψει τη μελλοντική τόνωση της κατανάλωσης και την αύξηση του τζίρου όλων των επιχειρήσεων. 
Καλά Χριστούγεννα!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή