Στο στόχαστρο των θεσμών τα προνοιακά επιδόματα

Στο στόχαστρο των θεσμών τα προνοιακά επιδόματα

Για 300 επιδόματα που πολλές φορές διπλοκαταβάλονται στο ίδιο άτομο μιλά η Παγκόσμια Τράπεζα - Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει να εξοικονομηθεί κονδύλι ύψους 900 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Στο στόχαστρο των θεσμών τα προνοιακά επιδόματα


Δεκατιανό στα σχολεία και άλλες 9 δράσεις για την ανθρωπιστική κρίση 


Τα επιδόματα πολυτέκνων και αναπήρων θα είναι ο επόμενος στόχος των δανειστών στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της προνοιακής πολιτικής. Η Παγκόσμια Τράπεζα που θα υποβάλλει προτάσεις στο Υπουργείο Εργασίας ήδη κατέγραψε 300 επιδόματα, επισημαίνοντας ότι πολλά από αυτά δίνονται για την ίδια αιτία (και στο ίδιο άτομο) από δύο ή και τρεις φορείς. 

Με δεδομένο ότι από το 2016, αναμένεται να ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (σ.σ. σήμερα πιστώνεται η δόση  σε 16.885 δικαιούχους) πολλά από τα επιδόματα θα ενσωματωθούν στη νέα παροχή. Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει να εξοικονομηθεί κονδύλι ύψους 900 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (σ.σ. ίσως μετανομαστεί σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Κλείσιμο
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου κάνει λόγο για «εμμονές» των θεσμών κυρίως με τα επιδόματα πολυτέκνων και αναπήρων ενώ ανακοίνωσε τις δράσεις που θα προωθήσει το υπουργείο για το 2016.

1. Ανθρωπιστική κρίση

Συνέχιση και βελτίωση του προγράμματος που εντός του 2015 κάλυψε περίπου 405.000 ανθρώπους για τις ανάγκες τους σίτισης, ηλεκτρικού ρεύματος και στέγης (επιδότηση ενοικίου). Στο υπουργείο έχει πλέον δημιουργηθεί ένας «χάρτης φτώχειας», βάσει του οποίου θα σχεδιαστούν οι νέες δράσεις. Ειδικά για την προπληρωμένη Κάρτα Αλληλεγγύης που αποτέλεσε την καινοτομία του προγράμματος, το υπουργείο σχεδιάζει την σύνδεσή της με δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αλλά και την επέκτασή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

2. Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους

Διεύρυνση του προγράμματος που θα διαρκέσει 7 χρόνια, με διανομή στους απόρους και φρέσκων προϊόντων (νωπά κρέατα, φρούτα και λαχανικά), αποκέντρωση των προμηθειών ώστε να τονωθούν οι τοπικές αγορές, ενώ σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκεται και η σύνδεση του προγράμματος με την παροχή σχολικού γεύματος στο σύνολο των μαθητών των φτωχότερων δημοτικών σχολείων της επικράτειας.

3. Διαχείριση ακινήτων

Ολοκληρώνεται η καταγραφή των 254 ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, με στόχο την αξιοποίησή τους προς όφελος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

4. Κάρτα μετακίνησης ΑμεΑ και πολυτέκνων

Επανασχεδιασμός της κάρτας μετακίνησης με στόχο την καλύτερη κάλυψη όλων των ωφελουμένων, αλλά και τον εξορθολογισμό των δαπανών.

5. Crowd Funding (Ερανικός λογαριασμός)

Σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται η δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού συγκέντρωσης χρημάτων από ιδιώτες, επιχειρήσεις, οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, με στόχο την παροχή σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία. Ο λογαριασμός θα υποστηρίζεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η άμεση πληροφόρηση για την πορεία του προγράμματος. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα πρώτα κεφάλαια από τη συνεργασία ΔΕΗ ΔΕΗ -4,16% και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και από την Εθνική Τράπεζα.

6. Απορρόφηση αδιάθετων οπωροκηπευτικών

Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλα τα αδιάθετα οπωροκηπευτικά προϊόντα θα προωθηθούν, προκειμένου με τρόπο αδιάβλητο να φτάνουν στους τελικούς δικαιούχους του προγράμματος για τους απόρους.

7. Δεκατιανό στα σχολεία

Καταβάλλεται προσπάθεια για τη συνέχιση και επέκταση του προγράμματος παροχής μικρού πρωινού σε μαθητές δημοτικών σχολείων, που ήδη, από τις αρχές Νοεμβρίου, σε συνεργασία με αλυσίδα παροχής γευμάτων ξεκίνησε σε 11.000 μαθητές δημοτικών σχολείων των φτωχότερων περιοχών της Αττικής.

8. Σχολικά γεύματα

Στόχος είναι να παρέχεται καθημερινό ζεστό γεύμα στους 200.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων της χώρας. Η αρχή θα γίνει από τις περιοχές που αποτελούν θύλακες φτώχειας και ανεργίας. Όπως δήλωσε χθες, ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας που συνεργάζεται για το θέμα με την κ. Φωτίου αλλά και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στόχος είναι από τη νέα σχολική χρονιά να δίνονται σχολικά γεύματα τουλάχιστον στο 30% των δημοτικών σχολείων τα οποία θα είναι ολοήμερα.

9. Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ)

Εκτός από όλες τις παραπάνω δράσεις, σχεδιάζεται ένα νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα οργανώνεται σε 3 επίπεδα κοινωνικής φροντίδας:

- Πρωτοβάθμιο σύστημα που περιλαμβάνει το σύνολο των παροχών σε χρήμα και σε είδος (επιδόματα, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, προγράμματα ενίσχυσης ευπαθών ομάδων) και ανοιχτές δομές φροντίδας, που επανασχεδιάζονται με σύγχρονη και ανθρωποκεντρική αντίληψη

- Δευτεροβάθμιο σύστημα που θα περιλαμβάνει όλες τις δομές κλειστής φροντίδας Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, που θα διέπονται από κοινούς κανόνες λειτουργίας, κοινές προδιαγραφές και από κοινό «πλαίσιο αρχών αναφοράς»

- Αποϊδρυματοποίηση, η οποία αποτελεί το μεγάλο στόχο του υπουργείου Εργασίας και την μεγαλύτερη πρόκληση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή