Απώλειες στην Ασία λόγω πετρελαίου και αποτελεσμάτων - «Βουτιά» 10% για τη Nomura, 3% για τον Nikkei

Απώλειες στην Ασία λόγω πετρελαίου και αποτελεσμάτων - «Βουτιά» 10% για τη Nomura, 3% για τον Nikkei

«Βουτιά» 3,15% στην Ιαπωνία - Άνοδος για τα επενδυτικά καταφύγια, όπως το γεν και τα ομόλογα

Απώλειες στην Ασία λόγω πετρελαίου και αποτελεσμάτων - «Βουτιά» 10% για τη Nomura, 3% για τον Nikkei
Νέα πτώση για τις διεθνείς αγορές, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να ακολουθούν την πτώση της Wall Street στις ΗΠΑ, εν μέσω νέας «βουτιάς» του πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια και απογοητευτικών αποτελεσμάτων από μια σειρά κολοσσών του ενεργειακού (και όχι μόνο) κλάδου.

Με συγκρατημένη πτώση ξεκίνησαν τη συνεδρίαση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και στην Ευρώπη
, τα εταιρικά αποτελέσματα δεν είναι αρκετά ισχυρά μέχρι στιγμής για να αναστρέψουν το αρνητικό επενδυτικό κλίμα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί για τρίτη μέρα, κατά 0,7% σήμερα, ενώ ο MSCI Asia Pacific κατέργαψε πτώση 2,3%. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Standard & Poor's 500 ενισχύονται λιγότερο από 0,1%.

Όπως είναι φυσικό εν μέσω αναταραχών, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται προς το γεν και τα κρατικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν «καταφύγια» σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας.
Κλείσιμο

Το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει κατά 44% τον 2015 και η πτώση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις οικονομίες που στηρίζονται στον «μαύρο χρυσό», ενισχύοντας τις εικασίες για ενδεχόμενες χρεοκοπίες εταιρειών πρώτων υλών. Ήδη τα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων πετρελαϊκών, όπως η BP Plc και Exxon Mobil Corp. δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

«Οι αγορές φοβούνται μια παγκόσμια οικονομική ύφεση. Υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά οι επενδυτές φοβούνται ότι αυτή η αίσθηση του επείγοντος είναι απλά μια αντανάκλαση των ανησυχιών για την έλλειψη ανάπτυξης» τονίζει ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής αναλυτής μετοχών στην Goldman Sachs Group Inc.

Στους επιμέρους δείκτες, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 3,15% στις 17.191 μονάδες, ενώ ο Topix κατά 3,15% στις 1.406 μονάδες. Ο δείκτης της Νοτίου Κορέας, Kospi, υποχώρησε κατά 0,8% στις 1.890 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 διεύρυνε την πτώση, κλείνοντας με πτώση 2,33% στις 4.876 μονάδες. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι χρηματοοικονομικές μετοχές και οι μετοχές εμπορευμάτων, με τους αντίστοιχους δείκτες να κλείνουν με πτώση 2,66% και 2,74% αντίστοιχα.

Οι κινεζικές αγορές ακολούθησαν την υπόλοιπη Ασία χαμηλότερα, αλλά ο Shanghai composite έκλεισε με πτώση 0,35% στις 2.739 μονάδες. Ο Shenzhen composite διέγραψε την πρωινή πτώση για να κλείσει τελικά κατά 0,46% υψηλότερα στις 1.737 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης έκλεισε με πτώση 2,28%.

Τα στοιχεία για την αύξηση της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών της Κίνας, που ανήλθαν σε υψηλό έξι μηνών, δεν κατάφεραν να ανυψώσουν το επενδυτικό κλίμα.

Στο πεδίο των μετοχών, οι ενεργειακές και πετρελαϊκές μετοχές βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Στην Αυστραλία, η Santos υποχώρησε κατά 5,1%, η Oil Search κατά 1,1% και η Woodside Petroleum κατά 5%.

Στην Ιαπωνία η Inpex υποχώρησε κατά 1,56% και η Japan Petroleum κατά 3,11% ενώ στη Νότιο Κορέα η S-Oil υποχώρησε κατά 1,13%.

Στο Χονγκ Κονγκ η μετοχή της CNOOC κατέγραψε πτώση 4,37% και η Petrochina απώλειες 4,38%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι περισσότερες μεταλλευτικές μετοχές, με την BHP Billiton, που βρίσκεται υπό την απειλή υποβάθμισης, να κλείνει με πτώση 4,36%. Απώλειες 1,9% για την Fortescue.

Πιέσεις δέχτηκαν και οι εξαγωγικές μετοχές της Ιαπωνίας, όπως οι Toyota, Nissan και Honda (4,83%-5,90%), καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν κατά 0,34% στο 119,54.

Η μετοχή της Nomura υποχώρησε κατά 10,27% μετά τις πληροφορίες ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το δ' τρίμηνο του 2015 υποχώρησαν κατά 49% στα 35,4 δισ. γεν.

Στη Νότιο Κορέα, τα blue chips κινήθηκαν κυρίως πτωτικά, με την Samsung Electronics να κλείνει με πτώση 0,87%, την Posco με πτώση 2% και την Kepco με πτώση 0,56%.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης