«Βούλιαξε» το Χρηματιστήριο με πτώση 7,87%

«Βούλιαξε» το Χρηματιστήριο με πτώση 7,87%

Σε χαμηλά τετραετίας ο Γενικός Δείκτης - Οι ξένοι επενδυτές «βλέπουν» χρεοκοπία στις μετοχές, ανάλογη με εκείνη των ομολόγων του 2010 - Πετρέλαιο και ύφεση πανικοβάλλουν τις διεθνείς αγορές - Ευρώπη: Πτώση 3,3% για τον γερμανικό DAX 30, 3,2% για τον γαλλικό CAC 40 και 2,7% για τον βρετανικό FTSE 100 - «Κατέρρευσαν» οι τραπεζικές μετοχές - «Παιχνίδι ευθυνών» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

«Βούλιαξε» το Χρηματιστήριο με πτώση 7,87%
Στις 464,23 μονάδες έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, σημειώνοντας «βουτιά» 7,87% -με χαμηλό ημέρας στις 460 μονάδες και πτώση έως 8,5%- ενώ ο τραπεζικός δείκτης βούλιαξε κατά 25%, σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Σημειώνεται ότι το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 ήταν στις 471,35 μονάδες. Το επόμενο χαμηλό εντοπίζεται στο μακρινό 1990!

Σημάδια κατάρρευσης εμφάνισαν οι τραπεζικές μετοχές. «Κλειδωμένη» η Εurobank στα 0,388 ευρώ με βουτιά 29,20%. Πτώση 17,65% για την Alpha Bank στα 1,12 ευρώ. «Κλειδωμένη» με πτώση 29,20% και η Εθνική Τράπεζα στα 0,144 ευρώ. Βουτιά 27,21% η Πειραιώς στα 0,099 λεπτά. Βουτιά 12,5% για τη ΔΕΗ στα 2,8 ευρώ, 9,6% για την Βιοχάλκο και 9,66% για τον ΟΛΠ.

Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, η ΔΕΗ καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (-12,5%) στα 2,8 ευρώ, μετά και την υποβάθμιση της τιμής στόχου από την HSBC, η οποία προβλέπει πτώση της κερδοφορίας για το 2015 κατά 89%. Σημειώνεται ότι το χαμηλό σημείο της μετοχής της ΔΕΗ το 2012 ήταν τα 1,15 ευρώ.

Στα 97 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.       
Κλείσιμο

Μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την παράδοση των νέων τραπεζικών μετοχών, οι ξένοι επενδυτές πουλάνε δίχως αύριο σταματώντας τις ζημιές πάνω από το 50%. Μάλιστα, κάποιοι αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν μετά από τέτοιες θεόρατες ζημιές. 

Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι πραγματοποιήθηκε μια χρεοκοπία στις μετοχές, ανάλογη με την χρεοκοπία των ομολόγων του 2010.

Η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά έκτοτε δεν την προχώρησε. Εν τω μεταξύ, στο όλο παιχνίδι έχουν εμπλακεί και ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ των αμερικανικών funds -πολλά από τα οποία ενίσχυσαν αυτήν την πτωτική πορεία με μια υποτιμητική κερδοσκοπία. 

Όπως όλα δείχνουν, το χρηματιστήριο οδεύει κάτω από τα χαμηλά του 2012 -και τούτο σημαίνει ότι πολλές μετοχές θα βρεθούν κάτω από τις τιμές που είχαν γράψει εκείνη την περίοδο. 

Η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη περίοδο από το 2012, έτσι και οι χρηματιστηριακές τιμές πρέπει να βρεθούν χαμηλότερα από εκεί.


Πετρέλαιο και ύφεση πανικοβάλλουν τις διεθνείς αγορές
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση πραγματικού πανικού βρίσκονται οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, με Ευρώπη και Γουόλ Στριτ να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα αρκετών μηνών και τη μεταβλητότητα να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των συνεδριάσεων.

Η νέα «βουτιά» του πετρελαίου, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ένα από τα βασικά βαρόμετρα για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι φόβοι ότι η Fed δεν θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων και οι ανησυχίες για το τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει η κινεζική οικονομία αποτελούν ένα κράμα παραγόντων που δεν αφήνουν σε ησυχία τους επενδυτές.

Οι πιέσεις επικεντρώνονται σε ενεργειακούς ομίλους, φυσική αντίδραση λόγω της πετρελαϊκής πτώσης, αλλά και σε τραπεζικές μετοχές, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι αυτές που εμφανίζουν τις ισχυρότερες απώλειες.

Την ίδια ώρα, τα μακροοικονομικά δεδομένα αρκετών οικονομιών δεν είναι διόλου θετικά, με τους φόβους για επιστροφή της ύφεσης να πλανώνται πάνω από τις αγορές.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια τοποθετήσεων όπως ο χρυσός (με άνοδο που ξεπερνά το 3%), αλλά και σε κρατικά ομόλογα, ακόμη και εάν οι αποδόσεις τους είναι αρνητικές, όπως ισχύει για παράδειγμα στα βραχυχρόνιας ωρίμανσης γερμανικά ομόλογα.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Χαμηλό δύο ετών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ευρωπαϊκές αγορές βρέθηκαν σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, με τους επενδυτές να ξεπουλούν τις μετοχές τραπεζικών ομίλων και ενεργειακών εταιρειών, καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013 υποχώρησε ο δείκτης FTSEurofirst 300, σημειώνοντας απώλειες 3,4%, ενώ ο Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,5% στις 314 μονάδες, με τις απώλειές του από την αρχή του έτους να φθάνουν στο καθ' όλα εντυπωσιακό 14%!

Στο ίδιο μήκος κύματος όλες οι κορυφαίες αγορές της Ευρώπης, με τον γερμανικό DAX 30, έναν δείκτη-βαρόμετρο για τις διαθέσεις των επενδυτών, να αποδυναμώνεται 3,3% και να χάνει ένα ακόμη ψυχολογικό στήριγμα, αυτό των 9.000 μονάδων, καθώς τερμάτισε στις 8.979 μονάδες και ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 8.937 μονάδες.

Πτώση 2,7% για τον βρετανικό FTSE 100 στις 5.689 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να αποδυναμώνεται κατά 3,2% στις 4.066 μονάδες.

Σφυροκόπημα ρευστοποιήσεων στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 4,4% στις 8.122 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 4,6% χαμηλότερα, στις 16.441 μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης