Φεύγουν οι δανειστές - Χωρίς συμφωνία και στο συνταξιοδοτικό

Φεύγουν οι δανειστές - Χωρίς συμφωνία και στο συνταξιοδοτικό

«Καλό Πάσχα» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - «Δεν πάμε για να κλείσουμε αύριο» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζοντας ότι τα δύο ανοιχτά θέματα είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων

Φεύγουν οι δανειστές - Χωρίς συμφωνία και στο συνταξιοδοτικό
Χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στα θέματα τα οποία διαπραγματεύονταν με το οικονομικό επιτελείο αποχωρούν οι δανειστές από την Αθήνα χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.

Αύριο Κυριακή θα γίνει ακόμη μια συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό, χωρίς όμως να διαφαίνεται προοπτική σύγκλισης απόψεων. «Δεν πάμε για να κλείσουμε αύριο» είπε το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Εργασίας είπε στους δημοσιογράφους ότι στα θέματα αρμοδιότητάς του παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών σε δύο θέματα: Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

Ενστάσεις προβάλλουν οι Θεσμοί και για την έκπτωση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ζητώντας περισσότερο ποσοτικοποιημένα στοιχεία.

Κλείσιμο
Η συμφωνία θα κλείσει πακέτο (Ασφαλιστικό - Φορολογικό - Δημοσιονομικό) και δεν θα εξεταστεί κάθε τομέας ξεχωριστά.

Το πρωί του Σαββάτου, προτού ξεκινήσει ο γύρος των συνομιλιών στο ξενοδοχείο Χίλτον, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έλεγαν ότι
η εμπλοκή που σημειώθηκε την Παρασκευή με το ΔΝΤ, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το μέτωπο του ασφαλιστικού. «Δεν υπάρχει περιθώριο για νέες υποχωρήσεις» τόνισαν.

Στις 11.30 πμ περίπου πέρασαν το κατώφλι του Χίλτον ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μαζί με τον υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο.

Η κυβέρνηση πιέζεται να δεχθεί δραστικές μειώσεις στην εθνική σύνταξη, στις επικουρικές και στα ποσοστά αναπλήρωσης ενώ το ΔΝΤ ως αντιστάθμισμα φαίνεται ότι δέχεται μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι δανειστές ζητούν «μετρήσιμα» αποτελέσματα περικοπής συνταξιοδοτικής δαπάνης όπως είναι η μείωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 320-340 παράγει δαπάνης και η των μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40%. Αντίθετα αμφισβητούν ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης από τη μείωση του πλαφόν των υψηλών και πολλαπλών συντάξεων αποφέρει 200 εκ. ευρώ όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς ,η απόδοση δεν υπερβαίνει τα 35 εκ ευρώ καθώς μόνο 50.000 συνταξιούχοι εισπράττουν σήμερα συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, αθροιστικά (κύριες + επικουρικές).

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε ότι η εθνική σύνταξη θα μειωθεί στα 288 ευρώ. «Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε αυτά, δεν απηχούν το κλίμα των συζητήσεων» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.



Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης