«Φωτιά» οι επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα

«Φωτιά» οι επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα

Oι πρόσθετες επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 240 ευρώ για εισοδήματα από ενοίκια μόλις
​6.000 ευρώ το χρόνο - Στο 15% από 10% ο φόρος στα μερίσματα

«Φωτιά» οι επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα
Τις επιβαρύνσεις που έκρυβαν οι εξαγγελίες για φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων αποκαλύπτουν τα φοροεισπρακτικά μέτρα που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος
.

Θύματα πέφτουν όσοι εισπράττουν ενοίκια ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και παίρνουν και κάποια σύνταξη. Μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται επίσης σε μερίσματα και τυχερά παιγνίδια. Με βάση το νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση:

Κλείσιμο
Ελεύθεροι επαγγελματίες
: τα κέρδη τους αθροίζονται μαζί με εκείνα από τυχόν μισθούς και συντάξεις, ώστε να φορολογούνται με ανώτερο συντελεστή. Με το «τρυκ» αυτό, η κυβέρνηση φαίνεται σαν να αποκαλύπτει εισοδήματα που φοροαπέφευγαν, ώστε να επιβάλει φόρο με υψηλότερους συντελεστές σε όσους έχουν εισοδήματα από δύο ή τρεις πηγές. Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος για νέο κύμα απόκρυψης εισοδημάτων.

Ιδιοκτήτες ακινήτων
: θα πληρώσουν με συντελεστές φορολόγησης 15% αντί 11% για ποσά από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ και 33% αντί 35% για ενοίκια από 12.001 έως 35.000 ευρώ. Με την πρόταση Τσακαλώτου μπαίνει και νέος συντελεστής 45% που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια μεγαλύτερα από 35.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 240 ευρώ για εισοδήματα από ενοίκια μόλις
​6.000 ευρώ τον χρόνο και φτάνουν τα 2.026 ευρώ για ποσά από εκμίσθωση ακινήτων που φτάνουν τα 50.000 ευρώ.

Μερίσματα
: Αυξάνει στο 15% από 10% ο φόρος στα μερίσματα πλήττοντας τους ιδιώτες επενδυτές. Η αύξηση συνιστά κίνητρο επανεπένδυσης των κερδών από τις επιχειρήσεις, αρκεί βέβαια να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για κάτι τέτοιο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης