Ολοκληρώθηκε το Eurogroup: Προς συμφωνία τις επόμενες ημέρες

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup: Προς συμφωνία τις επόμενες ημέρες

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ουσιαστικά συμφωνία πάνω στα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης - Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι μονόδρομος

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup: Προς συμφωνία τις επόμενες ημέρες
Το σημερινό κρίσιμο Eurogroup εξέτασε τρία βασικά ζητήματα σχετικά με την ελληνική οικονομία. Τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, που πρέπει να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, τον μηχανισμό μέτρων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους και την μορφή της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από την συμφωνία του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως υπάρχει ουσιαστικά συμφωνία πάνω στα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, με σημαντικότερη να είναι η μεταρρύθμιση το συνταξιοδοτικού και αναγνώρισε πως η νομοθέτηση τους από την Ελληνική Βουλή ήταν πολύ σημαντική.

Ο μηχανισμός ιδιωτικοποιήσεων ήταν επίσης μέρος της συζήτησης και όπως δήλωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ  το Διοικητικό του Συμβούλιο αναμένεται να συσταθεί μέχρι τις 6 Ιουνίου και ο μηχανισμός να τεθεί σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο. Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες για το πακέτο των μέτρων 5.4 δις ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες έτσι ώστε να κλείσει το ζήτημα των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης.

Σχετικά με τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων, ο Γερούν  Ντάισελμπλουμ τόνισε πως θα πρέπει να νομοθετηθεί από την ελληνική πλευρά με μεροληπτικές διαδικασίες σύντομα, έτσι ώστε όταν η Ελλάδα δεν καταφέρνει να πιάνει τους στόχους της συμφωνίας, ο μηχανισμός αυτός να ενεργοποιείται αυτόματα.

Ο μηχανισμός θα στοχεύει να κάνει περικοπές στις δαπάνες του κράτους περιλαμβάνοντας και μισθούς και συντάξεις, αλλά εξαιρώντας ορισμένους «ευαίσθητους τομείς», όπως η άμυνα και τα επιδόματα ανέργων, έτσι ώστε η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (1.7% για το 2017 και 3.5% για το 2018) να είναι δεδομένη.
Κλείσιμο

Οι τρείς τομείς εργασίας για το χρέος

Σχετικά με το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στο Euroworking Group να ξεκινήσει την εργασία του από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) την ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας κατά τη συνέντευξη Τύπου, πως δεν υπάρχει περίπτωση οποιουδήποτε κουρέματος. Η ανάλυση αυτή θα περιλαμβάνει μέτρα που θα αφορούν τον βραχυπρόθεσμο, τον μεσοπρόθεσμο και τον μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αποσκοπούν στο να βελτιστοποιηθεί ο τρόπος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους έτσι ώστε «να γίνει πιο  διαχειρίσιμο» τα επόμενα χρόνια, μέχρι το τέλος του τρίτου προγράμματος, συμπεριλαμβάνοντας και τις επιστροφές των επιτοκίων που εισπράττει η ΕΚΤ από τα κέρδη του ESM που αναλογούν στην Ελλάδα.

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η μεγαλύτερη περίοδος χάριτος ενώ στα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος το 2018 θα μπορεί να είναι η επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, οι ιδέες που παρουσίασαν για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους ήταν το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα, ο σχεδιασμός για την αποφυγή μαζικών αποπληρωμών του χρέους όταν συμπίπτουν οι περίοδοι ωρίμανσης και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των ευνοϊκών περιόδων σχετικά με τα επιτόκια.

Η στάση του ΔΝΤ

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρήκε τη προσέγγιση αυτή ως ενδιαφέρουσα και επανέλαβε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι μονόδρομος, κάτι που συμμερίζεται παράλληλα και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.   

Σημαντική είναι επίσης η αποδοχή της ελληνικής πρότασης για τα εφεδρικά μέτρα ως βάση συνέχισης των τεχνικών συζητήσεων, με στόχο να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου, ώστε να δοθεί και το «πράσινο φως» για αποδέσμευση δόσης τουλάχιστον 6 δις ευρώ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού

Σύμφωνα με την υφιστάμενη πρόταση του μηχανισμού oι αποκλίσεις θα διαπιστώνονται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του προηγούμενου έτους που θα εξετάζονται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προβλέπει την σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης προόδου της Ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός, για να καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από την Ελληνική Βουλή και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Επίσης δεν θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν αποκλίσεις που έχουν προκληθεί από αστάθμητους παράγοντες όπως για παράδειγμα, φυσικές καταστροφές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε σε ερώτηση δημοσιογράφου πως είναι άποψη και της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών πως δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού. Ο μηχανισμός αυτός συνεπώς θα δουλεύει ως μέσο αύξησης της εμπιστοσύνης.

Υπάρχει μια διαδικασία περικοπών ελαστικών και μη ελαστικών δαπανών κατά μήκος όλων των τομέων, θα υπάρχουν όμως κάποιοι ευαίσθητοι τομείς που θα εξαιρεθούν. Σε περίπτωση που το πακέτο αυτό δεν είναι οικονομικά βιώσιμο τότε θα έχουμε τον χρόνο για να βελτιώσουμε την σύσταση των απαραίτητων προσαρμογών του προϋπολογισμού.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης