«Όχι» Μοσκοβισί για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

«Όχι» Μοσκοβισί για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Ζήτησε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων για να βρουν δουλειά οι Έλληνες - «Πάρτε τώρα τα μέτρα για να έρθουν τα επόμενα» το μήνυμα στην κυβέρνηση - Μπλόκο του επιτρόπου στην αλλαγή του νόμου για διορισμό ξένων στις τράπεζες
 

«Όχι» Μοσκοβισί για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων
Τον δημόσιο έπαινο για την ταχύτερη και ευρύτερη εφαρμογή μέτρων «από καταβολής Μνημονίου» κατέκτησε χθες, Δευτέρα, η κυβέρνηση από την επίσκεψη Μοσκοβισί
, ο οποίος όμως την «φόρτωσε» διπλωματικά και με πλήθος υποχρεώσεων που πρέπει να εφαρμόσει τάχιστα, αλλιώς -όπως προειδοποίησε ο ίδιος- δεν θα φανούν οφέλη για τη χώρα μας από τις θυσίες του ελληνικού λαού.
 
Χωρίς να δεσμευτεί σε τίποτα, ο Πιέρ Μοσκοβισί δέσμευσε την κυβέρνηση πως θα πρέπει να κάνει όλα όσα της έχουν ζητηθεί, αν θέλει να φτάσει στο «ιερό δισκοπότηρο» της πολιτικής της, δηλαδή στην περιβόητη ελάφρυνση του δανειακού βάρους της χώρας.
 
Χωρίς να κάνει «σκόντο» σε τίποτε όμως, ο κ. Μοσκοβισί έθεσε ως προαπαιτούμενα:
 
Κλείσιμο
-Να λειτουργήσει το νέο Υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, να καταργηθούν ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα (στα νησιά και λοιπές φοροπαλλαγές), να λειτουργήσει η Ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

-Να κλείσει τάχιστα η β΄αξιολόγηση, με έμφαση στα Εργασιακά. «Δεν θέλουμε να καταργηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων, αλλά η εμπειρία άλλων χωρών έδειξε ότι όταν έπαψαν να είναι "κλειστές αγορές" βρήκαν πολλοί δουλειά».

Η κυβέρνηση, δια στόματος
Τσακαλώτου, συμφώνησε πως θα κινηθεί πολύ γρήγορα για να κλείσει γρήγορα η α΄αξιολόγηση, να ολοκληρωθεί αμέσως μετά η β΄αξιολόγηση και πριν αλλάξει η χρονιά, μέσα στο έτος 2016, να κλειδώσει η συμφωνία για το χρέος.
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πιερ Μοσκοβισί, περιέγραψε και τα θέματα που έθεσε η κυβέρνηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο.

- Μεγαλύτερους «βαθμούς ελευθερίας» στη διαχείριση του Μνημονίου. «Είναι αντιφατικό, είπαμε στον Επίτροπο, από τη μια οι θεσμοί να έχουν αναλάβει πλήρως και τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας, αλλά από την άλλη να μας ζητάτε να αναλάβουμε την ιδιοκτησία του Προγράμματος» είπε. Ο κύριος Μοσκοβισί εμφανίστηκε θετικός σε αυτό: «είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα» είπε, εννοώντας ότι πρέπει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της αναξιοπιστίας, το οποίο πληρώνει ακόμα η χώρα.

-Να προχωρήσουν κάποια «φιλολαϊκά» μέτρα, όπως πχ τα ισοδύναμα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ. «Δεν έχουμε αντίρρηση, αν είναι συμβατά με το πλαίσιο της συμφωνίας» είπε ο κ. Μοσκοβισί, εννοώντας ότι θα χρειαστεί να προκύψουν από ισοδύναμα ή υπεραπόδοση μέτρων του Μνημονίου.

-Να αλλάξει ο νόμος για τον διορισμό ξένων στις ελληνικές τράπεζες. «Τώρα μόλις ψηφίστηκε ο νόμος» είπε ο κ. Μοσκοβισί, κλείνοντας ουσιαστικά τη συζήτηση για αλλαγές.

-Να χαλαρώσουν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019 και 2020. Εδώ οι δύο άνδρες δεν είχαν πολλά να πουν. Ο κ. Τσακαλώτος εμμέσως παραδέχτηκε το αδιέξοδο, λέγοντας πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020 -που θα αποκαλύπτει και τους στόχους μετά το 2018- δεν θα κατατεθεί άμεσα αλλά «όταν είναι έτοιμο». Μάλιστα συνέδεσε την κατάθεσή του με τη συμφωνία για το χρέος (δηλαδή στα τέλη του 2016) ώστε να αποτυπωθούν και οι ελαφρύνσεις, εξαρτώντας από αυτές την μείωση των αναγκών για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

«Γάλλος διπλωμάτης»

Στόχος του Επιτρόπου Μοσκοβισί δεν ήταν όμως απλώς να πιέσει την κυβέρνηση να κάνει πράξη όσα δεσμεύτηκε, αλλά και να πείσει την αντιπολίτευση να συμπράξει σε όσα θα γίνουν.
 
Σε ένα σεμινάριο διπλωματίας εκ μέρους του, μιλώντας στη Βουλή, ο Πιέρ Μοσκοβισί θέλησε να συνενώσει και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας στον ίδιο στόχο της επιστροφής της χώρας στην ανάκαμψη. Οι πολιτικές αναφορές του ήταν καίριες, αλλά και σε κάποια σημεία αμφίσημες:

-«Πολύ λίγες κυβερνήσεις έκαναν τόσες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όσες έκανε η Ελλάδα» στο τελευταίο 12μηνο, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, σε ομιλία του χθες το απόγευμα στη Βουλή. «Πριν ένα χρόνο συζητούσαμε για το Grexit. Σήμερα μιλάμε για την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε λίγο νωρίτερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κύριο Τσακαλώτο, για να τονίσει την αντίθεση ανάμεσα στην περίοδο Βαρουφάκη και στην περίοδο Τσακαλώτου.

-«Τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο»,  ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην ειδική κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής,  για να υπογραμμίσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ξανά άλλη οπισθοχώρηση. «Είναι ώρα στρατηγικών επιλογών» ανέφερε,  για να δείξει ότι όλα είναι εύθραυστα και πως δεν πρέπει να ελπίζει άλλο πλέον η Ελλάδα σε έξωθεν βοήθεια, αν η ίδια δεν βοηθήσει τον εαυτό της.

-Έθεσε ως αναγκαίους παράγοντες αξιοπιστίας, για να μπορέσει να επανακάμψει η χώρα, την πολιτική ενότητα στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση και την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα. Ενώ το πρώτο όμως εξαρτάται από τη χώρα μας, το δεύτερο εξαρτάται -όπως έχει διαμηνύσει το Ταμείο -από την στάση των Ευρωπαίων δανειστών έναντι του χρέους.
 
Ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε να επιταχυνθεί η εφαρμογή όλων των μέτρων, ώστε να έρθουν τα επόμενα, αλλά δήλωσε βέβαιος πως από το β΄εξάμηνο θα αρχίσει η επιστροφή της Ελλάδος στην Ανάπτυξη.
 
Πώς θα συμβεί αυτό το αμέσως προσεχές διάστημα, όταν  κλείνουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα λόγω υπερφορολόγησης;
 
Ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί ήταν πολύ προσεκτικός, καθώς στις παραδοχές για Ανάπτυξη στηρίζεται όλη η Συμφωνία του καλοκαιριού. Παραδέχτηκε πως «κάθε πρόβλεψη ενέχει κινδύνους» και περιορίστηκε να ζητήσει ... «να έχετε πίστη πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες». Μίλησε για Ανάπτυξη, αλλά δήλωσε «αναρμόδιος» για τους φόρους.
 
Ο παριστάμενος όμως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επωμίστηκε το έργο της απόδειξης ότι «το πρόγραμμα βγαίνει». Είπε πως, μετά από πολύ καιρό, υπάρχουν «πρόδρομοι δείκτες» που δείχνουν τάσεις ανάκαμψης (αύξηση των παραγγελιών στη βιομηχανία και στην μεταποίηση) και οι οποίες αναμένει πως θα ενισχυθούν από το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και την επαναφορά του waiver.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης