ΣΕΒ: Η επιστροφή στα εργασιακά του 2009 θα βλάψουν την οικονομία

ΣΕΒ: Η επιστροφή στα εργασιακά του 2009 θα βλάψουν την οικονομία

«Μια παλινδρόμηση στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ίσχυαν μέχρι τότε δεν είναι σε καμία περίπτωση το ζητούμενο για την οικονομία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις το 2016», αναφέρεται χαρακτηριστικά

ΣΕΒ: Η επιστροφή στα εργασιακά του 2009 θα βλάψουν την οικονομία
Για παλινδρόμηση στο εργασιακό καθεστώς που ίσχυε μέχρι το 2009, οπότε επήλθε η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο που εκδίδει για την πορεία των οικονομικών δεδομένων της αγοράς στην Ελλάδα
. Ο Σύνδεσμος επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να επαναφέρουν το εργασιακό καθεστώς του παρελθόντος, σημειώνοντας πως η οικονομία του 2016 απαιτεί σύγχρονα μέσα και ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, τα οποία να ανταποκρίνονται στις επιταγές του ανταγωνισμού. 

Σημειώνει δε, πως τα φαινόμενα της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας δεν αποτελούν τωρινό φαινόμενο, αλλά προϋπήρχαν και πριν το ξέσπασμα της κρίσης, επισημαίνοντας πως δεν αντιμετωπίζονται μόνο μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή της υποχρεωτικής διαιτησίας, με περιοριστικές ρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως εκφράζεται από ορισμένους κύκλους.  

«Το εργασιακό χάος της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας όπως και της διαρθρωτικής ανεργίας, επικρατούσε και όσο ήταν σε ισχύ αυτές οι ρυθμίσεις. Αυτά τα φαινόμενα παραβατικότητας είναι μεμπτά και κατακριτέα και σίγουρα δεν ανήκουν στη σφαίρα ενός ευρωπαϊκού ευνομούμενου κράτους… και δεν πρόκειται να διορθωθούν μόνο με μεγαλύτερη αστυνόμευση και με μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, καθώς κατάντησαν θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις. Στη συζήτηση που διεξάγεται συνεπώς γύρω από τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμο να έχουμε κατά νου δύο πράγματα: την ανάγκη η Ελλάδα να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις προσελκύοντας μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις και ταυτόχρονα να αρθούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην κατάρρευσή της το 2009. Μια παλινδρόμηση στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ίσχυαν μέχρι τότε δεν είναι σε καμία περίπτωση το ζητούμενο για την οικονομία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις το 2016. Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, οδηγός μας πρέπει να είναι το μέλλον μιας διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας και όχι το παρελθόν μιας κρατικοδίαιτης και αντιπαραγωγικής κοινωνίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην έκθεσή του, ο ΣΕΒ παραθέτει ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η καλή πορεία των εσόδων και η συγκράτηση των ταμειακών δαπανών του προϋπολογισμού συμβάλλουν στη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο καλύτερο του αρχικώς υπολογισμένου. Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά εμφανίζουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα (αγοραστική δύναμη), λόγω της αύξησης των εισφορών και των φόρων, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση ακολούθησε αναλόγως πτωτική πορεία. Οι καταθέσεις των ιδιωτών παρουσίασαν αύξηση τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τις εισπράξεις από τον τουρισμό, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο, παρ' ότι αυξήθηκε ο αριθμός των αφίξεων. Μείωση καταγράφηκε και στις εξαγωγές.
Κλείσιμο

Ο ΣΕΒ επικαλείται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από συμβολαιογραφικές πράξεις, σημειώνοντας ότι συνεχίζεται η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, λόγω των φόρων που έχουν επιβληθεί και το υψηλό κόστος συντήρησής τους, έναντι της πραγματικής σημερινής αξίας τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης