Τσακαλώτος: Δεν αποκλείονται οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ με το υπερταμείο
Τσακαλώτος: Δεν αποκλείονται οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ με το υπερταμείο
Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που δίνει προίκα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.α. στους δανείστές
Αν και μέχρι πριν ένα χρόνο έμοιαζε για πολλούς σαν «όνειρο» (και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακόμα που είχε την ιδέα) το Ταμείο Αξιοποιήσεως υπό ξένη διοίκηση, στο οποίο θα μεταφερθούν οι μεγάλες ΔΕΚΟ και το σύνολο της κρατικής περιουσίας λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά, με το νομοσχέδιο που μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία για ψήφιση.
Μετά και την «μετά Βαΐων και κλάδων» ψήφιση της συμφωνίας πώλησης την περασμένη εβδομάδα, σειρά παίρνουν για αξιοποίηση και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ, Κτιριακές Υποδομές.
Μετά και την «μετά Βαΐων και κλάδων» ψήφιση της συμφωνίας πώλησης την περασμένη εβδομάδα, σειρά παίρνουν για αξιοποίηση και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ, Κτιριακές Υποδομές.
Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα υπερψηφίσουν και πάλι τις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις σε νερό και ρεύμα, με το βασικό επιχείρημα «η Αριστερά δεν θα ξεπουλήσει όπως θα έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά θα αξιοποιήσει για το γενικό συμφέρον» τις ΔΕΚΟ (Αραχωβίτης, ΣΥΡΙΖΑ). «Κάθε εμπόδιο για καλό» είπε και ο καθ’ύλην αρμόδιος υπουργός, κύριος Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι οι ΔΕΚΟ που θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο, δεν θα ιδιωτικοποιηθούν όσο ο ίδιος παραμένει υπουργός, αλλά θα μπουν υπό καλύτερο έλεγχο και θα εξυγιανθούν, μακριά από την παρέμβαση των υπουργείων που, κατά τα λοιπά, θα διατηρήσουν την πολιτική εποπτεία τους.
Το Ταμείο μένει στην Ελλάδα φυσικά, αλλά και εκτός από τους δύο ξένους στη διοίκησή του (τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ που ήταν «δεξί χέρι» της Κριστίν Λαγκάρντ ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και τον Ισπανό Ντέιβιντ Βεγκάρα από τον ESM) τα πρώτα έσοδα από την αξιοποίηση θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας προς τους δανειστές της. Στην κυβέρνηση λένε πως η συμφωνία προβλέπει και διάθεση ενός μέρους των εσόδων για επενδύσεις και ανάπτυξη της χώρας στην πράξη, όπως οι πράξεις έχουν ήδη αποδείξει, ενώ στο παρελθόν η Αθήνα έκανε λιγότερα από όσα είχε συμφωνήσει, η σημερινή κυβέρνηση κάνει περισσότερα και από όσα ζητάει το Μνημόνιο που η ίδια υπέγραψε πέρυσι (πχ κατάργηση ΕΚΑΣ για κατωτατοσυνταξιούχους αντί για το ανώτερο 20% των δικαιούχων, οριστική διακοπή και όχι αναστολή μερίσματος σε χήρες και ορφανά κλπ).
«Γραμμή Τσακαλώτου»
Οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης επέμειναν ιδιαίτερα πάντως, μιλώντας χθες στη Βουλή, ότι πρόκειται περί αξιοποιήσεως και όχι ιδιωτικοποιήσεως.
Τον «τόνο» έδωσε ο κύριος Τσακαλώτος:
-«Το υπερταμείο δεν προβλέπει πουθενά ιδιωτικοποιήσεις. Όσο είμαι εγώ υπουργός, δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση. Όταν γίνετε εσείς, μπορείτε να τις κάνετε. Θέλει σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και τέτοια γνώμη δεν θα πάρει».
-«Λέτε ότι η ελληνική περιουσία υποθηκεύτηκε για 99 χρόνια. Η Εταιρεία δεν έχει στόχο την αποκρατικοποίση, αλλά την αξιοποίηση και απομείωση του δημόσιου χρέους».
-«Είναι ευκαιρία. Είναι προφανώς ένας συμβιβασμός, αλλά λέμε κάθε εμπόδιο για καλό και μέσα από αυτή την διαδικασία θα επιχειρήσουμε την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ».
-«Για παράδειγμα,έχουμε τα Ολυμπιακά ακίνητα. Στο μπιτς βόλεϊ, μπορούμε να καλέσουμε ιδιωτική εταιρεία να το ξαναφτιάξει και να γίνει το κέντρο διεξαγωγής διεθνών πρωταθλημάτων»!
Στη «γραμμή» Τσακαλώτου και οι άλλοι υπουργοί, πρόβαλλαν διάφορα επιχειρήματα για να υποστηρίξουν πως δύσκολα θα ιδιωτικοποιηθούν οι εταιρίες που θα μεταβιβαστούν:
- ο υπουργός Υποδομών, κύριος Χρήστος Σπίρτζης: «Με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Βουλής κι όσες την αβαντάρουν, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιώτης να αγοράσει εταιρεία που έχει 800 εκατ. ευρώ δάνεια και δεν έχει περιουσία αλλά πολλά εκατομμύρια διεκδικήσεις, εκτός αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να την αγοράσει (...) Ποιο είναι το χρέος των Κτιριακών Υποδομών και οι υποχρεώσεις από τα προηγούμενα χρόνια; Δεν μπορεί ένας φορέας με μεγάλο χρέος να πάει για ιδιωτικοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για την Αττικό Μετρό. Δεν υπάρχει θέμα διασφάλισης εργαζομένων. Θα σας απαντήσει και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Βερναρδάκης που ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο».
-ο υπουργός Ενέργειας, κύριος Πάνος Σκουρλέτης: «Να διευκρινίσω κάτι: Μην θεωρείτε δεδομένο αυτό που προπαγανδιστικά ακούγεται από την αντιπολίτευση ότι η μεταφορά στο υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Για τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ που στην σύστασή του έχει ιδιωτικοποιήσεις» είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα