Συναγερμός: Ανεβαίνουν τα επιτόκια των ομολόγων, μειώνονται οι καταθέσεις, δεν κάνουν πίσω οι δανειστές

Συναγερμός: Ανεβαίνουν τα επιτόκια των ομολόγων, μειώνονται οι καταθέσεις, δεν κάνουν πίσω οι δανειστές

Στο 8% σκαρφάλωσε μέσα σε μία εβδομάδα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου -  Μέτρα «εδώ και τώρα» ζητούν οι Ευρωπαίοι - Κλίμα 2015 δημιουργεί η δήλωση του «λαγού» Ξυδάκη για τη δραχμή

Συναγερμός: Ανεβαίνουν τα επιτόκια των ομολόγων, μειώνονται οι καταθέσεις, δεν κάνουν πίσω οι δανειστές
Βαριά σύννεφα συγκεντρώνονται ξανά, πάνω από την Ελλάδα, με την οικονομική κατάσταση να επιδεινώνεται ραγδαία δημιουργώντας ανησυχία για άτακτες εξελίξεις.

Μετά το τελεσίγραφο των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο. Αντί απάντησης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, ήρθε η βόμβα του Νίκου Ξυδάκη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τη δραχμή η Ελλάδα... μεγαλούργησε». Μετά τις προφορικές διατυπώσεις, ήρθε νέα,
γραπτή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ο Νίκος Ξυδάκης επέμεινε ότι πρέπει να συζητηθεί δημόσια και να μην δαιμονοποιείται το θέμα της δραχμής. «Γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο
Κλείσιμο
Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015» επέμεινε ο κ. Ξυδάκης.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πέντε ώρες μετά την δήλωσή του περί δραχμής, ο κ. Ξυδάκης δεν έχει αποδοκιμαστεί για τη δήλωσή του από την κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο Νίκος Ξυδάκης κατέχει θεσμικά τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να σημαίνει ότι ο τέως υπουργός λειτούργησε σαν... λαγός για να δημιουργήσει κλίμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς.

Διότι με τη δήλωση Ξυδάκη περί δραχμής η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βολιδοσκοπήσει εκ νέου τις διαθέσεις της κοινής γνώμης ενώ παραλλήλως προετοιμάζει το έδαφος για πιθανή ρήξη ή ακόμη και προκήρυξη πρόωρων εκλογών με επιχείρημα ότι οι Γερμανοί επαναφέρουν τα σχέδια για Grexit.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αρχίζει να θυμίζει όλο και περισσότερο το 2015 με όλο και περισσότερες ενδείξεις προς την κατεύθυνση της εκλογικής προπαρασκευής σε κλίμα ρήξης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο διεθνή Τύπο επανέρχονται τα σενάρια για Grexit που μοιάζουν σαν να τροφοδοτούνται από το Βερολίνο και την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει «ουδέν σχόλιο» σαν να αποδέχεται σιωπηρά ότι είναι πιθανό και ίσως ορατό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Τελεσίγραφο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου

Το τελεσίγραφο έχει ήδη τεθεί από τους Ευρωπαίους δανειστές. Συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ή αλλιώς αδιέξοδο με άγνωστες συνέπειες.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι υπερβολικό να μιλήσει κάποιος για ρήξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Οι Ευρωπαίοι ζητούν προκαταβολική νομοθέτηση των μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά το τέλος του μνημονίου το 2018, απαιτώντας νέα μείωση συντάξεων, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Το μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον Ευκλείδη Τσακαλώτο την προηγούμενη Πέμπτη ήταν πως οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι αρκετές. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση Τσίπρα «πρέπει να το χωνέψει τώρα αυτό».
 
Διαφορετικές πηγές στις Βρυξέλλες σημειώνουν πως το κύριο πρόβλημα, που οδήγησε τους δανειστές να συνταχθούν πίσω από την ιδέα νομοθέτησης των μετά-προγραμματικών μέτρων από τώρα, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση.
 
Έτσι, εμμένουν στη θεσμοθέτηση μέτρων από τώρα. «Πριν γυρίσουν οι επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις από την ελληνική πλευρά πως είναι έτοιμοι να νομοθετήσουν τα προαπαιτούμενα που απομένουν (αγορά εργασίας, εργασιακά) και να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά τις προτάσεις των θεσμών για μέτρα μετά το Μνημόνιο» λέει ευρωπαϊκή πηγή η οποία μεταφέρει την κυρίαρχη, δηλαδή τη γερμανική, άποψη στο Eurogroup.
Άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων και μείωση των καταθέσεων

Το αδιέξοδο στο τελευταίο Εurogroup και η αβεβαιότητα που έχει σκεπάσει τις προοπτικές για μία συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου σπρώχνει προς τα πάνω τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά ήταν στο 6,9%.

Πλέον, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων κινείται πάνω απ' το επίπεδο του 8%, γεγονός που αποτυπώνει την άποψη των αγορών ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας μειώνονται. Επιπλέον, όσο ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού τόσο δυσκολότερο γίνεται το εγχείρημα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό και άντληση κεφαλαίων με σκοπό να βγει από τη... μηχανική υποστήριξη της διεθνούς κηδεμονίας, δηλαδή να απεξαρτηθεί η ελληνική οικονομία από τα μνημόνια, όπως υποτίθεται ότι είναι ο στόχος.

Την ίδια ώρα,η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καταθέσεις στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα τον Δεκέμβριο του 2016 μειώθηκαν στα 121,4 δισ. ευρώ από 124,8 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Τι σημαίνει η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες; Για να το πούμε εύσχημα, όσο λιγοστεύουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, τόσο παραμένει ουτοπική η προσδοκία για... χαλάρωση των capital controls.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή