Ρέγκλινγκ: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα - Πουθενά αλλού τόσα προβλήματα

Ρέγκλινγκ: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα - Πουθενά αλλού τόσα προβλήματα

Ο επικεφαλής του ESM εκτιμά ότι η χώρα μας «μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα» - Αναφέρεται σε αδύναμη διοίκηση, δίχως να το προσδιορίζει χρονικά

Ρέγκλινγκ: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα - Πουθενά αλλού τόσα προβλήματα
Ένα ακόμα «μήνυμα» ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα, έστειλε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)
, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο.

Αναφερόμενος στη συμβολή του
ESM στην χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι ο Μηχανισμός Σταθερότητας έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα 265 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν πλέον εξέλθει από τα προγράμματά τους μέσω των αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσαν.
Κλείσιμο

Εξ αυτών τόνισε πως η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σήμερα οι πρωταθλητές της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης. Όπως είπε: «Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, και η διοίκηση τόσο αδύναμη. Αλλά η Ελλάδα μπορεί και εκείνη να στρίψει την γωνία και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα».

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν είναι σε κρίση και πως αυτή «είναι πολύ πίσω μας». «Είναι σημαντικό να το πω αυτό δημοσίως, γιατί πολλοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να έχουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το πώς χειριστήκαμε την κρίση. Η περίοδος αυτή -δικαιολογημένα- κατέστρεψε την εμπιστοσύνη τους προς τις τράπεζες και στους πολιτικούς» παρατήρησε.

Κατά τον ίδιο, ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών, λόγω των φετινών εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, και καθώς, όπως είπε, πολλά λαϊκίστικα κινήματα έχουν ξεπηδήσει σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις δυτικές χώρες.

«Νομίζω ότι, ναι, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για να αποφευχθεί αυτό» είπε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί και ότι πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται το ότι η Ευρώπη μπορεί να ασχοληθεί με μεγάλες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και η κλιματική αλλαγή.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι δεν ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας τόσο πολύ πια. Τώρα η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι οι κορυφαίες ανησυχίες στις δημοσκοπήσεις. Από τη φύση τους, αυτά είναι διασυνοριακά ζητήματα και οι λαϊκιστές δεν πρέπει να προσποιούνται ότι έχουν την απάντηση με τη μορφή προστατευτισμού» τόνισε ακόμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης