Στον «αέρα» το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Το κράτος δεν μπορεί να διασταυρώσει την ακίνητη περιουσία

Στον «αέρα» το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Το κράτος δεν μπορεί να διασταυρώσει την ακίνητη περιουσία

Αιτία η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου - Οι διασταυρώσεις είναι επιβεβλημένες καθώς πολλοί έχουν αποκρύψει ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια και κτίσματα από την εφορία

Στον «αέρα» το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Το κράτος δεν μπορεί να διασταυρώσει την ακίνητη περιουσία
Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας σκοντάφτει και το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο. Στο Μνημόνιο αλλά και στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπεται ότι το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2019. Ωστόσο ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ απειλείται από τις πολύχρονες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, χωρίς την ύπαρξη του οποίου το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, και αν έχει κατασκευαστεί ακόμη,  δεν θα μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικό και, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, θα φαντάζει σαν ένα… «φαραωνικό έργο κτισμένο σε κινούμενη άμμο».
 
Θεωρητικά στο Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο θα εμφανίζεται η περιουσία 7,5 εκατ. ιδιωτών, που θα σημάνει μεγάλες ανατροπές στην φορολογία. Τα πράγματα περιπλέκει όμως ακόμα περισσότερο το υπό σύνταξη Δασολόγιο καθώς, με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι Δασικοί Χάρτες και μετά να τελειώσει το Κτηματολόγιο.
 
Η «καραμπόλα» στην περίπτωση αυτή είναι η εξής: το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο γίνεται για να καταγραφεί ολόκληρη η Ιδιωτική Περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων. Στηρίζεται ως τώρα όμως στις δηλώσεις Ε9 που έχει αποδειχτεί ότι περιέχει μεγάλες ανακρίβειες. Για παράδειγμα, όπως γίνονταν οι δηλώσεις αυτές, η Ελλάδα είχε φτάσει να εμφανίζεται …4πλάσια σε έκταση, από λάθη -σκόπιμα ή μη- των φορολογουμένων που έκαναν τις δηλώσεις. Για να υπάρξει διασταύρωση και φορολόγηση της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου (που είναι και η λογική  του Περιουσιολογίου) και όχι της «κατά δήλωσης» μόνον, πρέπει να ξεκαθαριστεί εξ αρχής τι είναι Ιδιωτική και τι Δημόσια Περιουσία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αν ολοκληρωθεί πρώτα το Κτηματολόγιο, να χάσει τον φυσικό πλούτο της χώρας το δημόσιο.
 
Άρα, αν δεν γίνει πρώτα Δασολόγιο, μετά Κτηματολόγιο και στο τέλος το Περιουσιολόγιο, αναμένεται να ανακύψει ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ ιδιοκτησιακό και φορολογικό αλαλούμ, που θα έχει θύματα και ιδιώτες και το ίδιο το δημόσιο.
 
Οι διασταυρώσεις είναι επιβεβλημένες και για τον λόγο ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν αποκρύψει ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια και κτίσματα από την εφορία, παραλείποντας να τα δηλώσουν στο Ε9, ή δηλώνοντάς τα αλλά με μικρότερη επιφάνεια κλπ.
Κλείσιμο
 
Ωστόσο όλο το οικοδόμημα του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου στηρίζεται πρωτίστως στην ορθή αποτύπωση της πλήρους εικόνας της Ιδιωτικής Περιουσίας προκειμένου να φορολογηθεί. Καθ’όσον διάστημα η κτηματογράφηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί, διασταυρώσεις με τα Ε9 δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο για ακίνητα σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Αντιθέτως στην περιφέρεια και ειδικά έξω από τον αστικό ιστό, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να επαφίεται στο «ό,τι δηλώσουν» οι ιδιοκτήτες.
 
Καθώς όμως εκκρεμούν ακόμα ενστάσεις για την σύνταξη των δασικών χαρτών, καθίσταται αμφίβολο και το εάν μέχρι το 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί Δασολόγιο και Κτηματολόγιο, ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, όπως προβλέπει το στρατηγικό πλάνο της ΑΑΔΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή