Με λογικές Φλαμπουράρη δεν απορροφήθηκε ούτε το 1/3 του πακέτου Γιούνκερ

Με λογικές Φλαμπουράρη δεν απορροφήθηκε ούτε το 1/3 του πακέτου Γιούνκερ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων συνολικής αξίας 12-15 δισ. ευρώ - Στην πράξη όμως έχει απορροφήσει μόλις 1,2 δισ. που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επενδύσεις έως 3,7 δισ.

Με λογικές Φλαμπουράρη δεν απορροφήθηκε ούτε το 1/3 του πακέτου Γιούνκερ
Σε μόλις 3,7 δισ. ευρώ επενδύσεων, από τα περίπου 15 δισ. που αναμένονταν πριν 2 χρόνια να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και φέτος στη χώρα μας, μεταφράζεται η ως τώρα η αξιοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ
.

Τον χαμηλό βαθμό αξιοποίησης παραδέχτηκε όμως και ο υπουργός Επικρατείας κύριος
Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος την απέδωσε σε τεχνικές ανεπάρκειες και στην αδυναμία κατάρτισης κοστολογημένων επιχειρησιακών σχεδίων.
 
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ
Κλείσιμο
ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι πρόκειται για «μια τρομακτική διαδικασία. Πρέπει να καταθέσεις business plan, το πώς θα το κάνεις. Και για να το εγκρίνεις, θέλει έσοδα-έξοδα να είναι συν για να μπορεί να δίνεται πίσω (το δάνειο)». Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε μάλιστα πως «δεν γίνονται σε ένα χρόνο αυτά τα πράγματα. Είμαστε κυβέρνηση δύο χρόνια». Πάντως, παρά τη δυστοκία σχεδιασμού κοστολογημένων και κερδοφόρων επιχειρησιακών σχεδίων, που θα εντάσσονταν από το 2015 και μετά στο Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, ο κύριος Φλαμπουράρης προέβλεψε ότι «τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από το Μνημόνιο
και τότε θα ανοίξουν οι κάνουλες».



Ούτε 30% αξιοποίηση
 
Βασικός μοχλός αναπτυξιακής βοήθειας του Σχεδίου Γιούνκερ, εκτός από τα 35 δισ. ευρώ των κοινοτικών επιδοτήσεων (που είναι ουσιαστικά τα ίδια κοινοτικά κονδύλια που δικαιούτο και από πριν η χώρα μέσω του ΕΣΠΑ) είναι και τα επιπλέον αναπτυξιακά δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού μέσου του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Το Επενδυτικό σχέδιο αυτό, όταν ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2014 ως «Σχέδιο Γιούνκερ», προέβλεπε χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2017 για ολόκληρη την Ευρώπη. Από τα ευρωπαϊκά ταμεία της Ε.Ε. και της ΕΤΕπ επρόκειτο να διατεθούν 21 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα προέρχονταν από ιδιώτες επενδυτές και μόχλευση κεφαλαίων.
 
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, την πρώτη περίοδο που είχε ανακοινωθεί το «Σχέδιο Γιούνκερ» είχε γίνει ο υπολογισμός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων συνολικής αξίας 12-15 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, από τα 315 δισ. που αφορούσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτά προβάλλονταν τότε από την κυβέρνηση ως αντίβαρο στο νέο Μνημόνιο στο οποίο έμπαινε η χώρα.
 
Στην πράξη όμως, από τα δάνεια αυτά η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόλις 1,2 δισ. ευρώ και αυτό έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε υποπολλαπλάσιες από το αναμενόμενο επενδύσεις.
 
Αν και ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα κύριος Πάνος Καρβούνης χαρακτήριζε μιλώντας στο newmoney.gr την επίδοση της Ελλάδας ως «ιδιαίτερα καλή» (δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές) επισήμανε ότι «το 1,2 δισ. που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει έως σήμερα, μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις 3,7 δισ. ευρώ». Με άλλα λόγια, ούτε το 1/3 των επενδύσεων των 12-15 δισ. που αναμένονταν ως το 2017 δεν έχουν πραγματοποηθεί.

Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ελληνικών επιχειρήσεων, για να ξεπεράσουν τα σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση και των capital controls. 
 
Οι επτά εταιρίες
 
Όπως αποκάλυψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», τα project που έχουν χρηματοδοτηθεί ως τώρα από τα κονδύλια του πακέτου Γιούνκερ είναι τα εξής:
 
1. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης 24 εκατ. ευρώ με τον όμιλο Τέρνα Ενεργειακή προκειμένου να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της κατασκευής και της λειτουργίας τριών αιολικών πάρκων στη Βοιωτία. Η τράπεζα Eurobank Ergasias ενήργησε ως συνδανειστής. Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού μέσου του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.
 
2. Η ΕΤΕπ έχει υπογράψει με την Fraport Greece δύο δανειακές συμφωνίες συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση της αναβάθμισης 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων. Το δάνειο της ΕΤΕπ, ύψους 280,4 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της άμεσης εκτέλεσης έργων σε 14 αερολιμένες, τα οποία περιλαμβάνουν την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό τερματικών σταθμών και τη βελτίωση της ασφάλειας και των υποδομών του αεροδρομίου. 
 
3.Η τρίτη σύμβαση της ΕΤΕπ αφορά στη χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ με την Cosmote ώστε για να βοηθήσει την εταιρεία να αυξήσει την κάλυψη του κινητού ευρυζωνικού δικτύου της 4G/4G+ και να προβεί σε επενδύσεις ενίσχυσης χωρητικότητας και τεχνολογικής αναβάθμισης. Η συναλλαγή καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. H Cosmote είναι θυγατρική του ΟΤΕ ο οποίος ανήκει κατά 40% στη Deutsche Telekom.
 
4. Από το σχέδιο Γιούνκερ επωφελήθηκε και η Manifoods, μια οικογενειακή επιχείρηση στην Καλαμάτα η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, συσκευασία και εξαγωγή της ελιάς, ελαιολάδου και τα ειδικών τροφίμων. Σήμερα εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 20 χώρες σε πέντε ηπείρους με μια μεγάλη πρόσφατη συμφωνία εξαγωγών στις ΗΠΑ
 
Η Εθνική Τράπεζα προσέφερε οικονομική ενίσχυση στην εταιρεία με τη μορφή ενός δανείου στο πλαίσιο του προγράμματος Γιούνκερ. Η στήριξη αυτή βοήθησε στην εταιρεία να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της και να αγοράσει το νέο εξοπλισμό που απαιτείται, ενώ το προσωπικό της αυξήθηκε  από 21 σε 50 άτομα.
 
5.Η πρώτη (και για καιρό η μόνη) ελληνική επιχείρηση που αξιοποίησε το πακέτο Γιούνκερ ήταν το 2016 η κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farms για τη στήριξης ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 15 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από ΕΤΕπ είχε στόχο την έρευνα και ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων γραμμών προϊόντων στην παραγωγή (στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της της Creta Farms σε εταιρεία τροφίμων) και τη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας.
 
Πέρα από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις το σχέδιο Γιούνκερ έχουν αξιοποιήσει επίσης:
 
6. Το Diorama Hellenic Growth Fund (20 εκατ. ευρώ)
 
7.Η εταιρεία τεχνολογίας Upstream (25 εκατ. ευρώ).
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης