Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της παρουσίας μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας σε συνδυασμό με την υπεραλίευση και την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος συμβάλλουν στην έξαρσή του.
Οι επιχειρηματίες, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι παραθεριστές που ευελπιστούσαν ότι οι κρύες θάλασσες του φετινού χειμώνα θα περιόριζαν το φαινόμενο απογοητεύτηκαν όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο διαπίστωσαν ολόκληρα κοπάδια από τσούχτρες στις θάλασσες τους.
Μέλη του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου – Loutraki Dive Club που οργανώνουν σημαντικές δράσεις υποβρύχιου καθαρισμού των βυθών, στην προτελευταία κατάδυση τους στις θαλάσσιες περιοχές Παναγίτσα και Φλάμπουρο αντίκρισαν μεγάλο πληθυσμό από Pelagia noctiluca - η μόνη μέδουσα που είναι και τσούχτρα και μάλιστα πολύ κοντά στην ακτή.
«Το συγκεκριμένο είδος με το που σε ακουμπήσει ελευθερώνει μια νευροτοξίνη που για κάποιους ανθρώπους μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη» είχε αναφέρει σε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων. ο κ. Χρήστος Μπάρλας που ανήκει στους Αυτοδύτες Λουτρακίου.
Πριν από μερικές μέρες, όπως είχε γράψει το protothema.gr πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Αίγιο από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς προκειμένου να ενημερώσουν για την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο δήμαρχος Λουτρακίου, κ. Γιώργος Γκιώνης είχε απευθύνει ερώτηση στην Δρ. Σ. Ζερβουδάκη, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ζητώντας να πληροφορηθεί, αν υπάρχουν βραχυπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο της παρουσίας των μεδουσών.
Αν και η κυρία Ζερβουδάκη δεν ήταν σε θέση να προτείνει τοπικού χαρακτήρα μέτρα άμεσης παρέμβασης μικρής κλίμακας, ωστόσο αυτό που προέκυψε από τις συζητήσεις των δημάρχων με τους επιστήμονες είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ή τουλάχιστον να γίνουν προσπάθειες για να περιοριστεί.