«Ψάρεψαν» καρχαρία 512 ετών - Το γηραιότερο εν ζωή πλάσμα στον κόσμο

«Ψάρεψαν» καρχαρία 512 ετών - Το γηραιότερο εν ζωή πλάσμα στον κόσμο

Πρόκειται για καρχαρία της Γροιλανδίας με το έτος γέννησής του να τοποθετείται στο 1505 - Δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο - Φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα... στα 150 του

«Ψάρεψαν» καρχαρία 512 ετών - Το γηραιότερο εν ζωή πλάσμα στον κόσμο
Ένας καρχαρίας που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ηλικία εν ζωή όντα ανακαλύφθηκε από αλιείς στον Βόρειο Ατλαντικό.

Πρόκειται για θηλυκό καρχαρία της Γροιλανδίας, μήκους 5,5 μέτρων, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι είναι 512 ετών. 

Κλείσιμο
Ομάδα επιστημόνων, που έχει αναλάβει τη μελέτη του ζώου,  με την τεχνολογία της του άνθρακα έχουν αναλύσει τα μάτια 28 τέτοιων καρχαριών, καθώς τα μάτια τους δίνουν τα πιο αξιόπιστα στοιχεία για την ηλικία τους, σύμφωνα με το National Geographic. 

Ο γηραιότερος μέχρι σήμερα ήταν 392 ετών, ενώ στην πλειονότητά τους τα ζώα αυτά ζουν από 272 μέχρι 512 χρόνια, ενώ θεωρείται ότι φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 150 ετών.

Χρησιμοποιώντας το μέγεθός του εκτίμησαν ότι το έτος γέννησής του τοποθετείται στο 1505. 

Αυτό το είδος καρχαριών μεγαλώνουν μόνο ένα εκατοστό το χρόνο και φημίζονται για την μακροβιότητά τους που φτάνει τα εκατοντάδες χρόνια. 



Εάν τα στοιχεία ταυτοποιηθούν, τότε ο καρχαρίας θα πρέπει να ζούσε όταν ο Γαλιλαίος χαρτογραφούσε ακόμη τον κόσμο, στους Ναπολεόντιους Πολέμους, την διακήρυξη της αμερικανικής ανεξαρτησίας και το ναυάγιο του Τιτανικού. 

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας θεωρείται κορυφαίος κυνηγός στο περιβάλλον και τρέφεται κυρίως με ψάρια και πιθανότατα φώκιες. Επίσης, σε ορισμένους έχουν βρεθεί με υπολείμματα από πολικές αρκούδες και ταράνδους στα στομάχια τους. 

Προτιμά ψυχρά νερά και έχει εντοπιστεί σε βάθος 2.200 μέτρων


Εθνικό πιάτο στην Ισλανδία

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους. Το κρέας του καρχαρία της Γροιλανδίας είναι τοξικό, καθώς περιέχει μία τοξίνη την Trimethylamine N-oxide ή TMAO η οποία στο στομάχι διασπάται σε τριμεθυλαμίνη, και γι'αυτό το λόγο δεν καταναλώνεται ωμό.

Όμως, οι Ισλανδοί ζυμώνουν τους καρχαρίες της Γροιλανδίας και παράγουν το hákarl, το οποίο θεωρείται ευρέως ως εθνικό πιάτο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης