Από τους ειρηνιστές χιμπατζήδες στους κλαμένους ελέφαντες: Και τα ζώα έχουν συναισθήματα

Από τους ειρηνιστές χιμπατζήδες στους κλαμένους ελέφαντες: Και τα ζώα έχουν συναισθήματα

Γνωρίζατε ότι οι χιμπατζήδες επιδιώκουν τη διασφάλιση της ειρήνης στις αγέλες τους ή ότι οι ελέφαντες κλαίνε;

Από τους ειρηνιστές χιμπατζήδες στους κλαμένους ελέφαντες: Και τα ζώα έχουν συναισθήματα
Μπορεί παλιά να μην υπήρχαν αρκετές ενδείξεις αλλά πλέον είναι αδιαμφισβήτητο και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όλα τα ζώα έχουν συναισθήματα. Και όλα τα δυνατά, βασικά συναισθήματα προέρχονται από νευρικά πλέγματα του εγκεφάλου που όλα τα θηλαστικά έχουν.

Για την ακρίβεια υπάρχουν πάνω από 2.500 επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα ζώα έχουν συνείδηση και συναίσθηση.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την ευαισθησία


Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρόβατα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των «φίλων» προβάτων τους, ακόμη και αν έχουν διαχωριστεί για δύο χρόνια. Οι ελέφαντες συνηθίζουν να σχηματίζουν ισχυρές οικογενειακές ομάδες, έχουν έντονες αναμνήσεις και κλαίνε όταν τραυματίζονται (σωματικά και συναισθηματικά). Οι μαϊμούδες γνωρίζουν πολύ καλά το αίσθημα της ανισότητας (το γνωστό πείραμα με τα σταφύλια και τα αγγούρια) και οι μακάκοι αναπτύσσουν μεμονωμένους πολιτισμούς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το πώς πρέπει να πλύνουν μια πατάτα.

Κλείσιμο
Ακόμη, οι χιμπατζήδες επιδιώκουν τη διασφάλιση της ειρήνης στις αγέλες τους, ανακατανέμοντας τις μπανάνες αν κάποιος παραπονείται ότι το μερίδιό είναι άδικα κατανεμημένο, ενώ οι αρουραίοι αποδεικνύονται ιδιαίτερα θαρραλέοι αφού σε πείραμα, προτίμησαν να αφήσουν την αγαπημένη τους λιχουδιά για να σώσουν ένα φίλο τους που πνιγόταν. Επίσης χαχανίζουν όταν κάποιος τους γαργαλίσει.

Τα συναισθήματα προέρχονται, κυρίως, από ένα μέρος του εγκεφάλου μας που ονομάζεται «limbic system». Το ανθρώπινο «limbic system» είναι σχετικά μεγάλο και αποδεικνύει, πράγματι, ότι οι άνθρωποι είναι ένα πολύ ευσυγκίνητο είδος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα ζώα που διαθέτουν μικρότερο «limbic system», νιώθουν και λιγότερα συναισθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «limbic system», σε ορισμένα θαλάσσια θηλαστικά, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το δικό μας. Εκτός αυτού, ορισμένα θαλάσσια θηλαστικά διαθέτουν κυψελιδικά κύτταρα, τα οποία θεωρούσαμε αρχικά ότι τα είχαν αποκλειστικά οι άνθρωποι. Τα κύτταρα αυτά μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε ταχείες αποφάσεις σε πολύπλοκες κοινωνικές καταστάσεις. 

Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκοτώσετε «από χόμπι» ένα ζώο ή θα σκεφτείτε για οποιοδήποτε λόγο, «έλα μωρέ τι καταλαβαίνει αυτό;», θυμηθείτε ότι και αυτά έχουν ψυχή και συναισθήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης