Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο με διαρρήκτες που «χτυπούν» καταστήματα εστίασης στον Εύοσμο

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο με διαρρήκτες που «χτυπούν» καταστήματα εστίασης στον Εύοσμο

Έχουν εξιχνιαστεί συνολικά τέσσερις διαρρήξεις και έχουν γίνει δύο συλλήψεις - «Αυξήθηκε η μικροεγκληματικότητα», λέει ο Εμπορικός Σύλλογος

peripoliko_nixta
Στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών Αρχών βρίσκονται οι διαρρήκτες που δρουν στη δυτική Θεσσαλονίκη και «χτυπούν» κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη (28/9), οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορδελιού-Ευόσμου κατάφεραν, ύστερα από επισταμένη έρευνα και αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, να εξιχνιάσουν συνολικά τέσσερις περιπτώσεις διαρρήξεων και να περάσουν χειροπέδες σε δύο άντρες.

Πρόκειται για 21χρονο ελληνικής καταγωγής και έναν 27χρονο αλλοδαπό οι οποίοι είχαν καταφέρει, δρώντας από κοινού και μεμονωμένα, να «ανοίξουν» από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, συνολικά τρεις επιχειρήσεις εστίασης και ένα ζαχαροπλαστείο, ενώ επιχείρησαν να εισβάλουν και σε μία ακόμη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς τελικά να τα καταφέρουν. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, ενώ οι έρευνες τις αστυνομίας συνεχίζονται για τις υπόλοιπες υποθέσεις.

Έκλεψε από το… παράθυρο 250 ευρώ – Βίντεο ντοκουμέντο

Τα παραπάνω περιστατικά δεν αποτελούν τα μοναδικά που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η μικροεγκληματικότητα «καλπάζει» και για μία ακόμη χρονιά έχει αυξητικές τάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε και δημοσιεύει το protothema.gr, στο οποίο αποτυπώνεται η στιγμή που ένας διαρρήκτης προσπαθεί να παραβιάσει ένα παράθυρο καταστήματος εστίασης, πλησίον του κεντρικού πεζόδρομου, χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, ο νεαρός έχει ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δεν πτοείται από το γεγονός ότι οι κινήσεις του καταγράφονται, ούτε από την πιθανότητα ότι μπορεί να τον αντιληφθούν οι θαμώνες τις επιχείρησης που βρίσκεται απέναντι.

Βίντεο ντοκουμέντο με διαρρήκτες που «χτυπούν» καταστήματα εστίασης στον Εύοσμο (1)
Κλείσιμο


Μάλιστα, όταν διαπιστώνει πως τελικά δεν μπορεί να διαρρήξει με το κατσαβίδι το παράθυρο, κινείται προς το κοντινό πάρκινγκ, παίρνει μία σανίδα ξύλου και επιχειρεί εκ νέου να παραβιάσει το παράθυρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδείχθηκε πως γνώριζε πολύ καλά τι έκανε, αφού από το συγκεκριμένο παράθυρο απέκτησε πρόσβαση στην ταμειακή μηχανή και κατάφερε να αρπάξει περίπου 250 ευρώ πριν τραπεί σε φυγή.

«Μπούκαρε» σε καφετέρια και έδινε χρήματα στον συνεργό που περίμενε απέξω

Σε δεύτερο βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύει το protothema.gr, φαίνεται η στιγμή που δύο δράστες έχουν καταφέρει να διαρρήξουν ένα ακόμη κατάστημα εστίασης που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία και αυτή τη φορά «μπούκαραν» στο εσωτερικό του για να αρπάξουν τη λεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης, παραβιάζοντας ένα παράθυρο. Σε λιγότερο από ένα λεπτό, ο πρώτος διαρρήκτης πήδηξε στο εσωτερικό του, εντόπισε την ταμειακή μηχανή και αφού την άδειασε, έδωσε όλα τα χρήματα, μέχρι και τα κέρματα, στον συνεργό του που περίμενε απέξω με απλωμένα τα χέρια.

Όπως και στην πρώτη περίπτωση, έτσι και στην δεύτερη, ο δράστης αδιαφορεί για τις κάμερες ασφαλείας που καταγράφουν καρέ καρέ τις κινήσεις του, δεν καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και φοράει μόνο γάντια στα χέρια του, προκειμένου να μην αφήσει δαχτυλικά αποτυπώματα.

Βίντεο ντοκουμέντο με διαρρήκτες που «χτυπούν» καταστήματα εστίασης στον Εύοσμο (2)



«Μεγάλες οι ζημίες που προκαλούν οι δράστες», λέει ο Εμπορικός Σύλλογος

«Στην περιοχή μας δεν σημειώνονται «βαριά» περιστατικά αλλά είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο έχουμε αυξητική τάση όσον αφορά την μικροεγκληματικότητα», αναφέρει μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού, Κώστας Βασιλειάδης. Τονίζει δε, ότι αυτή η μικροεγκληματικότητα επιβαρύνει σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι δράστες προκαλούν μεγάλες ζημιές, σπάζοντας βιτρίνες, ρολά και κλειδαριές ασφαλείας. Έτσι, μπορεί η λεία τους, τις περισσότερες φορές, να αφορά μικροποσά, όμως ο τελικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, αγγίζει σε κόστος ακόμη και τα 3.000 – 5.000 ευρώ, αφού θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις ζημιές για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά τις επιχειρήσεις τους.

«Τα κόστη για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκαλούνται στοιχίζουν και μεγάλα χρηματικά ποσά, σε εποχές που είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ωστόσο, το πιο δύσκολο κομμάτι που καλούμαστε να διαχειριστούμε οι επαγγελματίες, είναι ο «βιασμός» των επιχειρήσεών μας. Πραγματικά, ο πόνος είναι τεράστιος και είναι ο ίδιος είτε κάποιος έχει πέσει θύμα διάρρηξης μία φορά, είτε δέκα φορές», σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος έχει πέσει και ο ίδιος θύμα διάρρηξης στο παρελθόν, όταν άγνωστοι «άνοιξαν» την επιχείρησή του.

«Οι επαγγελματίες να καταγγέλλουν τα περιστατικά – Στο πλευρό τους ο Εμπορικός Σύλλογος»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες να ενημερώνουν την αστυνομία για τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων, καθώς παρατηρείται ότι δεν καταγγέλλουν όλα τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, πιστεύοντας ότι δεν πρόκειται κάτι να αλλάξει. «Η μικροεγκληματικότητα από την οποία υποφέρουμε, είναι σταδιακά αυξανόμενη και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι πολλοί επαγγελματίες δεν δηλώνουν τις μικροκλοπές και τις διαρρήξεις στην αστυνομία, καθώς δεν προσδοκούν ότι μπορεί να γίνει κάτι, ούτε ότι θα συλληφθούν οι δράστες. Δεν ισχύει όμως αυτό και είναι λάθος. Παρά τον πόνο που νιώθουν οι επαγγελματίες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες», τονίζει ο κ. Βασιλειάδης.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ο Εμπορικός Σύλλογος του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος της χώρας, «είναι εδώ για τα δύσκολα και για να βοηθήσουν κάθε επαγγελματία που έχει πέσει θύμα διάρρηξης, κλοπής κλπ, τόσο με νομικές συμβουλές όσο και με συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την αστυνομία».

Η «hot season» των διαρρηκτών και τα μέτρα πρόληψης

Με τον Εμπορικό Σύλλογο της περιοχής να θεωρείται ως ένας από τους πλέον δραστήριους της χώρας, ο κ. Βασιλειάδης τονίζει ότι δεν μένουν με «σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στα αυξανόμενα περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο επόμενος μήνας μέχρι και τον Ιανουάριο θεωρείται «hot season» για τους δράστες, οπότε η προσοχή των επαγγελματιών και της αστυνομίας επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Πέρα τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με κάποιες από αυτές να θεωρούνται ότι θα βοηθήσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά και να αφορούν τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την δημοτική αρχή και την αστυνομία.

Η πρώτη πρόταση αφορά την αύξηση του φωτισμού σε σημεία που θεωρούνται πιο «hot» για «χτυπήματα» των διαρρηκτών. Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι έτοιμος να αναλάβει την οργάνωση και η υλοποίηση περιλαμβάνει την άμεση συνεννόηση με τη δημοτική αρχή και την αστυνομία, με τους επαγγελματίες να εκτιμούν ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά.

«Αστυνομία των πολιτών στις γειτονιές»

Μία ακόμη πρόταση, η οποία είναι ιδιαίτερη και αφορά τις γειτονιές όπου καταγράφονται τα περισσότερα συμβάντα και θεωρούνται πιο… ελκυστικές για τους διαρρήκτες, είναι να υπάρξει σχέδιο αστυνόμευσης και από τους ίδιους τους πολίτες.

«Όσοι θέλουν να μπορούν να γίνουν εθελοντές και να αναλαμβάνουν σε βάρδιες τις συγκεκριμένες γειτονιές. Η πρωτοβουλία θα πρέπει να είναι και πάλι από την δημοτική αρχή, η οποία θα πρέπει να δώσει κίνητρο, όχι απαραίτητα οικονομικό», εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μικρά και ρεαλιστικά πράγματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην αρχή «πιλοτικά» και στη συνέχεια να αποδειχθεί αν λειτουργούν ή όχι στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι οι αυξημένες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. και η εμφανή τους παρουσία στην περιοχή και σε σημεία που θεωρούνται πιο «εύκολα» για τους δράστες, λειτουργούν αποτρεπτικά για την μικροεγκληματικότητα και ως εκ τούτου είναι απαραίτητες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορινθία: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της - Ήταν πρώην μοντέλο

Αλεξάντρ Ντούγκιν: Ποιος είναι ο «Ρασπούτιν του Πούτιν» που προβλέπει Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Γκάλοπ Metron Analysis: Στις 10,4 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης