Αποζημίωση στην οικογένεια της Σοφίας Μπεφόν για την πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

Αποζημίωση στην οικογένεια της Σοφίας Μπεφόν για την πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

Στις 14 Ιανουαρίου του 2001 παρέσυρε στον υγρό τάφο την νεαρή γιατρό και τέσσερα ακόμη πρόσωπα, τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον νοσηλευτή και τον ασθενή που μετέφεραν

Αποζημίωση στην οικογένεια της Σοφίας Μπεφόν για την πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

Δώδεκα χρόνια μετά την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη θαλάσσια περιοχή του Σουνίου κατά την οποία έχασε τη ζωή της η 35χρονη, τότε, γιατρός Σοφία Μπεφόν και ακόμη τέσσερα άτομα, η υπόθεση κλείνει σε αστικό επίπεδο καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 600.000 ευρώ στους συγγενείς της αδικοχαμένης γιατρού.
Κλείσιμο

Ήταν 14 Ιανουαρίου του 2001, όταν το ελικόπτερο (SX–XOT) του ΕΚΑΒ έπεσε στη θαλάσσια περιοχή επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, την ώρα που επέστρεφε από την Πάτμο στην Αθήνα κατά την αεροδιακομιδή ασθενούς, παρασύροντας στον υγρό τάφο την νεαρή γιατρό και τέσσερα ακόμη πρόσωπα, τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον νοσηλευτή και τον ασθενή που μετέφεραν.

Το ελικόπτερο λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε το βράδυ εκείνο, εξαφανίστηκε από τις οθόνες των τριών ραντάρ του συστήματος PALLAS και προσέκρουσε με σφοδρότητα στην επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα οι ζώνες των επιβαινόντων να σπάσουν και να επέλθει ο ακαριαίος θάνατός τους. Η διερεύνηση του ατυχήματος για τις συνθήκες πτώσης του ελικοπτέρου SX–XOT έγινε από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων.

Από την απόφαση του Εφετείου – την οποία επικύρωσε το ΣτΕ – προκύπτει πως ο αρμόδιος ο ελεγκτής της Μυκόνου εφοδίασε τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου με ανεπίκαιρο δελτίο καιρού, ενώ ο ελεγκτής των Αθηνών δεν ενημέρωσε «προσηκόντως το ελικόπτερο για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν πάνω και γύρω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και γενικώς δεν ασχολήθηκε με αυτό όσο επιβαλλόταν, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πτήση που μετέφερε ασθενή».

Έτσι, κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου για να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων και το Εφετείο επιδίκασε ως αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης από 200.000 ευρώ στους δυο γονείς της αδικοχαμένης γιατρού και από 100.000 ευρώ στον σύζυγό της και την αδελφή της.

Την απόφαση αυτή επικύρωσε το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με δυο αποφάσεις του (1183 και 1184/2013) κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση είναι πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης