Σαράντα τρία στρέμματα του δήμου Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, από την οδό Ωραιοκάστρου μέχρι τον περιφερειακό, που δόθηκαν ως αποζημίωση στους Μακεδονομάχους, διεκδικεί πενήντα χρόνια μετά η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, απειλώντας να ξεσπιτώσει 450 οικογένειες. Έκπληκτοι διαπίστωσαν οι κάτοικοι της Άνω Ηλιούπολης-Σταυρούπολης, με επιστολές που δέχτηκαν από την ΚΕΔ, ότι το Δημόσιο εγείρει απαιτήσεις επί της κυριότητας των οικοπέδων όπου βρίσκονται τα σπίτια τους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Όπως είναι φυσικό μία τέτοια κίνηση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, προκάλεσε το αίσθημα της ανασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής που έχουν προγραμματίσει για αύριο-26 Ιανουαρίου- συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να συντονίσουν την αντίδρασή τους, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Όπως λένε, είναι αδιανόητο να προβάλλει απαιτήσεις το δημόσιο «από το πουθενά», όταν για περισσότερα από 50 χρόνια ανεγέρθηκαν εκεί οικοδομές, έγιναν πολλές μεταβιβάσεις με αντιπαροχές, κατασκευάστηκαν σπίτια, σχολείο, εκκλησία, αλλά το κράτος δεν είχε κάνει την παραμικρή ενέργεια για να εμποδίσει την ανοικοδόμηση ή να δείξει ότι έχει συγκεκριμένες αξιώσεις.
Το Δημόσιο από την άλλη, θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα κτήματα είχαν παραδωθεί μόνο για αξιοποίηση και όχι για πώληση. Αν και θεωρείται σχεδόν απίθανο οι οικογένειες μίας ολόκληρης συνοικείας να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους, αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν ένα ιδιότυπο χαράτσι, στην περίπτωση που επιδικαστεί αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου για τα ανταλλάξιμα οικόπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Παύλου Μελά-όπου βρίσκεται ο οικισμός- Διαμαντής Παπαδόπουλος έχει διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι θα σταθεί στο πλευρό τους παρέχοντας κάθε είδους υποστήριξη. Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, «αυτές οι εκτάσεις είχαν δοθεί προ πολλών-πολλών ετών ως αποζημίωση από το δημόσιο σε μέλη οικογενειών που είχαν συμμετάσχει στον Μακεδονικό Αγώνα και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν σε εργολάβους και άλλους ιδιοκτήτες. Το δημόσιο θεωρεί ότι αυτά τα κτήματα είχαν παραχωρηθεί μόνο για αξιοποίηση, όχι για πώληση, αλλά, φυσικά, μετά από τόσα χρόνια δεν είναι λογικό να προβάλλονται τέτοιες διεκδικήσεις».