Εκθεση για την κατάκτηση του Διαστήματος στον Ελληνικό Κόσμο

Εκθεση για την κατάκτηση του Διαστήματος στον Ελληνικό Κόσμο

Από τις 22 Μαρτίου το  Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης αναλαμβάνει «οδηγός» σε ένα ταξίδι στη Σελήνη, τον Άρη και τους Αστεροειδείς

Εκθεση για την κατάκτηση του Διαστήματος στον Ελληνικό Κόσμο
H έκθεση «Η κατάκτηση του διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ, ξεκινά από 22 Μαρτίου στον «Ελληνικό Κόσμο»

Η εκπαιδευτική - διαδραστική έκθεση για το μέλλον του διαστήματος ταξιδεύει τους επισκέπτες
στη Σελήνη, στον Άρη, στους Αστεροειδείς και πέρα από αυτούς.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν στην έκθεση:

Ανελκυστήρας διαστήματος στο Νότιο Πόλο της Σελήνης

Κλείσιμο
Ο Δρ. Μαrk Garlick – εικονογράφος και αστροφυσικός- δημιούργησε αυτό το σεληνιακό τοπίο όπου απεικονίζεται ένας ανελκυστήρας διαστήματος που προσεδαφίζεται σε ένα σταθμό στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο και μια μπουλντόζα που σκάβει προς αναζήτηση ηλίου-

Κάψουλα Vostok

Στις 12 Απριλίου 1961, ο πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και νυν αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Πετώντας με ένα απλό διαστημόπλοιο, το Vostok 1, ο Γκαγκάριν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη που διήρκεσε 108 λεπτά. «Βλέπω τη Γη!», μας είπε από το διάστημα, «είναι πανέμορφη.»
Sputnik

Μεταδίδοντας τα “μπιπ” που έμειναν στην ιστορία, από τις τέσσερις κεραίες επικοινωνίας του, ο Σοβιετικός δορυφόρος Sputnik 1 ταξίδεψε στο διάστημα για τρεις μήνες και ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, καταγράφοντας επιστημονικές μετρήσεις από το διάστημα. Μεταξύ άλλων, κατέγραψε την πυκνότητα των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας, συμπεριλαμβανομένης της ιονόσφαιρας, ενώ μέτρησε και την κατανομή των ραδιοσημάτων

Mars rover: Διαστημικό ρόβερ στον Άρη

Το 2004 δύο πανομοιότυπα διαστημικά ρόβερ της ΝΑSΑ προσγειώθηκαν στον Άρη. Εξοπλισμένα με κάμερες, υπολογιστές και εξειδικευμένες επιστημονικές συσκευές, τα ρόβερ Spirit και Opportunity άλλαξαν ριζικά όσα ξέραμε για τον Άρη, καθώς επιβεβαίωσαν ότι στον πλανήτη υπήρχε κάποτε νερό υγρής μορφής. Το 2011 το Opportunity ανακάλυψε πέτρωμα που περιείχε ψευδάργυρο και βρώμιο. Στη Γη τέτοια στοιχεία υποδηλώνουν ότι κάποτε έρεε ζεστό νερό μέσα από το πέτρωμα. Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει το υδάτινο παρελθόν του Άρη.

Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ηubble

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble, που είχε σχεδιαστεί με στόχο να αναβαθμιστεί ενώ βρισκόταν στο διάστημα, διαθέτει εξαρτήματα παρόμοια με χειρολαβές που επιτρέπουν στους αστροναύτες να εκτελούν εργασίες συντήρησης. Αυτό το διόραμα αναπαριστά μια πολύ σημαντική στιγμή του 2009, όταν ο αστροναύτης John Grunsfeld εγκατέστησε τη νέα Wide Field 3 φωτογραφική μηχανή, η οποία πλέον καταγράφει τις περισσότερες από τις υπέροχες εικόνες του Ηubble.

Κατοικία στη Σελήνη της Bigelow

Φτιαγμένο με τοίχους από ενισχυμένο ύφασμα, το μοντέλο σκάφους που μπορεί να επεκταθεί –εδώ σε κλίμακα ένα προς τρία- της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Bigelow Aerospace, μπορεί κάποια μέρα να αποτελέσει το σπίτι αστροναυτών στη Σελήνη.

Διαδραστικό τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο

Όπως όλα τα τηλεσκόπια με υγρό κάτοπτρο, το μοντέλο αυτό αποτελείται από ένα κάτοπτρο που σχηματίζεται με τη βοήθεια ενός ειδικού υγρού που περιστρέφεται αργά σε σταθερή ταχύτητα. Το τηλεσκόπιο αντανακλά και στέλνει το φως προς ένα στόχο, σχηματίζοντας μια εικόνα.

Ανελκυστήρας διαστήματος

Αν οι άνθρωποι δημιουργούσαν μια βάση στη Σελήνη, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μεταφέρονται υλικά από και προς τη Σελήνη. Ένας ανελκυστήρας διαστήματος που θα μεταφέρει τους ανθρώπους σε ένα διαστημικό σταθμό απ’ όπου θα μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στη Γη, θα έκανε το ταξίδι ευκολότερο και λιγότερο δαπανηρό.

Περιήγηση στον Άρη

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την πιθανή ζωή στον Άρη στην ενότητα της έκθεσης “Περιήγηση στον Άρη.” Ο Mars Explorer δίνει στους επισκέπτες μια πρώτη αίσθηση σχετικά με το τοπίο του Άρη μέσω ενός διαδραστικού προσομοιωτή πτήσης.

Mars Explorer

Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να μπουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη και να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες με τον Mars Explorer, μια διαδραστική κονσόλα που κάνει το ντεμπούτο της σε αυτήν την έκθεση.

Διαδραστικό τραπέζι

Ένα διαδραστικό “παιχνίδι” για πολλούς χρήστες δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μετατρέψουν την κρύα, λεπτή επιφάνεια του Άρη σε έναν πιο κατοικίσιμο και “γήινο” πλανήτη. Με τη βοήθεια ενός τραπεζιού πολυαφής, οι επισκέπτες συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες ατμόσφαιρας στον πλανήτη, συγκρούοντας αστεροειδείς, για να απελευθερώσουν παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα που θα ενισχύσει το στρώμα της ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια δημιουργούν τη βιόσφαιρα μαζί με διάφορες μορφές ζωής, όπως φύκια και αειθαλή φυτά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης